All for Joomla All for Webmasters

KULTURA

Začetnik nove grane zvao se Simeon (Šimun) Poljak, no kako nema sigurnog zapisa pretpostavljam da je rođen negde oko 1830. godine kao i njegova supruga Marija,  rođ. Saborski. Iz braka Simeona i Marije rađa se sin Ivan (1856-1888.).

            Starčevci su, 5. i 6. aprila, bili domaćini ekipi studenata Odseka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su tih dana obavljali istraživanje starih običaja Hrvata u Banatu.

Izložba slika autorke Marije Aleksić u uvek dobro posećenoj Galeriji “Boem“, upriličena je u petak, 19. aprila.

Radovi na renoviranju Male sale Doma kulture “29. novembar“ počeli su u nedelju, 21. aprila.

 Monodrama pod nazivom “Ima jedna zemlja“, po knjizi Bojana LJubenovića, a u režiji i izvedbi Jovice Jašina, glumca koji je već nekoliko puta do sada uveseljavao i zasmejavao starčevačku pozorišnu publiku odigrana je u četvrtak, 18. aprila, u starčevačkom Domu kulture. 

Izložba akvarela čiji je autor Vlada Zorić otvorena je u četvrtak, 28. marta, u Galeriji “Boem“. Ovaj umetnik rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dečiji ansambli KUD-a “Neolit“ su se, 14. aprila, predstavili na 58. opštinskoj smotri muzičko-folklornog stvaralaštva  u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Pančevo.

Da se kulturne manifestacije među Starčevcima primaju sa lakoćom, dokazao je nov festival posvećen knjizi, čitanju i, pre svega, čitaocima

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…