All for Joomla All for Webmasters

Lice s naslovnice: Svetlana Kobas, folklorašica KUD-a “Neolit”

12 maj 2019
(0 glasova)

            Svetlana Kobas je rođena 1998. godine. Osnovnu školu je završila u Starčevu a dalje školovanje je nastavila u Ekonomskoj školi u Pančevu, završivši za poziv finansijskog administratora.

U želji za daljim školovanjem upisuje Akademiju za estetiku i kozmetologiju “Purity“  u Beogradu gde je trenutno na studijama druge godine. član je prvog folklornog ansambla KUD-a “Neolit“. Folklor igra od svoje šeste  godine i smatra da je očuvanje tradicije i običaja bogatstvo jednog naroda koje kroz generacije treba održavati. Sa folklornim ansamblom proputovala je celu Srbiju i više puta je gostovala na internacionalnim folklornim priredbama u inostranstvu, gde je stekla puno prijatelja i poznanstava koji traju i danas.

            Šta je bila tema vašeg zanimanja u detinjstvu?

            - Moja komšinica, Jelena Bojović,   bila je član folklornog ansambla koji je tada funkcionisao u sklopu Doma kulture. Jednom prilikom, još kao dete, gledala sam koncert u Domu kulture na kome je ona nastupala i sećam se da sam tada čvrsto odlučila da hoću i ja da igram folklor.

            Što se sporta tiče, trenirala sam odbojku ali samo u periodu dok sam išla u osnovnu školu. Kao i svako dete, pokušavala sam da se nađem u nekim društvenim aktivnostima i da se socijalizujem...

            Zašto ste odabrali ekonomsku školu?

            - Kao klinka, volela da se igram sa uplatnicama, da ih popunjavam i čuvam. Zanimljivo, jer kasnije, kada sam stasala za odabir školovanja za posao kojim ću se baviti u životu, odlučila sam se baš za tako nešto - za finansijskog administratora. Ipak, mislim da deca u tom uzrastu nisu baš najspremnija da odaberu posao koji će ih pratiti kroz ceo život. Ne mogu reći da sam razočarana, ali nije baš onako kako sam ja zamišljala... No, već  na četvrtoj godini srednje škole, upisala sam i privatnu akademiju.

            Doneli ste odluku da promenite zanimanje?

            - Škola mi je veoma važna. Samo sam bogatija za još jedno školsko iskustvo. Neke od drugarica su već pohađale istu akademiju, malo sam istraživala na internet i shvatila da je u pitanju tražen posao. Odlučila sam se za smer kozmetičar-estetičar koji je jedan od najtraženijih. Tretmani lica su me najviše zanimali a tu spade šminkanje, pedikir, manikir, masaže… Danas sebe vidim u tom poslu, treženo je zanimanje, uostalom, šminka je važan detalj u folkloru.

            Stigli smo do teme - folklor?

            - Folkor predstavlja očuvanje tredicije i kulture i igre jednog naroda. Folkor nije samo to, već obeležava jedan period odrastanja, sazrevanja i života svakog od nas koji igramo. Danas, u prvom ansamblu, na prvom mestu je profesionalnost a potom i sve ostalo kao i zabava i prijateljstvo. Na prvom mestu, mi smo jedna velika porodica i zaista se tako osećamo. To je neraskidiva veza za ceo život! Dogodili su se brakovi među igračima pre nas a sada su njihova deca takođe članovi folklornog ansambla u Starčevu, i to je stvarno nešto predivno. Druženje, putovanja... Upoznali smo našu zemlju uzduž i popreko, sklopili mnoga prijateljstva, načinili prijateljstva u inostranstvu koja sada održavamo putem društvenih mreža...

            Kakvi su planovi za budućnost?

            - Najpre, želim da steknem radno iskustvo i da stvorim neku sliku kako bi izgledalo da imam sopstveni salon lepote, na primer. Struka može samo da mi pomogne u vođenju sopstvenog biznisa... Što se folklore tiče, igraću  sve dok me noge budu držale i to od sveg srca preporučujem svom mlađem naraštaju u našem mestu: budite deo jedne velike porodice - familije folkloraša.

G. Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…