All for Joomla All for Webmasters

Starčevački voćari: Dragan Milićev

10 maj 2017

Dragan Milićev se već pet godina intenzivno bavi voćarstvom: jagodičastim voćem, jagodama i malinama a pored toga ima i zasad trešnje.

 

            Zašto ste se odlučili za jagodu i malinu?

            - Brat i ja smo došli na ideju da nešto promenimo tojest da se ne bavimo klasičnom poljoprivredom nego da probamo nešto novo. Prvobitno smo na pet ari plastenika zasadili jagode, a shvativši da imamo prostora da u sezoni roda povežemo i druge kulture, odlučili smo se za malinu i tako postali prvi proizvođači ove kulture u Starčevu.

            Recite nam nešto o proizvodnji jagode?

            - Najbitniji je dobar i kvalitetan sadni materijal, to je osnov za kvalitetan krajnji proizvod. Potrebne su dodatne mere zaštite biljaka kao i prehrana. Naša porodica se opredelila za poluorgansku proizvodnju što podrazumeva zaštitu biljaka prirodnim preparatima kao što je kopriva itd. Recimo da jagoda ubrana u našem plasteniku može odmha da se jede, bez pranja ploda.

            Malina je potpuno nova kultura u našem kraju?

            - Nakon pet godina još uvek sam pionir u proizvodnji maline ali imam već petogodišnje iskustvo tako da sa svakim novim iskustvom sebe nadograđujem. Moglo bi se reći da je malina nepoznanica u Starčevu jer poznato je da se u našim krajevima gaje žitne kulture ali zemljište pogoduje za sasvim kvalitetnu malinu. Takođe je neophodna saradnja sa stručnim  službama u smislu poboljšanja kvaliteta maline. Takođe se i za malinu podrazumeva da se pridržavamo organske proizvodnje.

            Da li postoji tržište u našoj blizini za malinu?

            - Veći deo proizvoda se proda na preporuku po domaćinstvima i već smo stekli stalne mušterije. Višak koji ne možemo sami da plasiramo, prodamo pančevačkoj hladnjači. Veliku pažnju pridajemo higijeni i pakovanju proizvoda: naša malina se pakuje u posebne kutijice za tu namenu u pakovanjima od 250 grama do jednog kilograma. Malinu ne prodajemo u rinfuzu, kesama ili gajbicama - samo selektovani plodovi u posebnim pakovanjima izlaze na tržište a cena je znatno niža nego u marketima.

            Da li imate ambiciju da se još proširite?

            - Brat i ja smo već razgovarali o tome i već imamo planove da se još proširimo jer neko iskustvo već imamo a sa svakom sezonom stičemo i novo znanje. Zasad smo proizvodnju povećali zasadom trešnje tako da nam kulture po sortama sazrevaju od meseca aprila pa sve do novembra. Velika je obaveza ali bez puno rada i volje nema ni kvalitetne proizvodnje. Odlično je da u Starčevu ima još zainteresovanih ljudi za proizvodnju maline, čak ima i nekoliko novih malinjaka a to je dobro jer ako se udružimo onda možemo sa količinom i kvaltetom da nastupimo na tržištu a to podrazumeva povoljniju cenu maline za proizvođača.

Aktuelno

            Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine već nekoliko godina uspešno radi na suzbijanju i prevenciji štetnih organizama na teritoriji AP Vojvodine. Ovakva služba osnovana je na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo s ciljem da se unapredi i značajno poboljša kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Cilj je da poljoprivredniku bude pružena pravovremena i precizna informacija o kretanju bolesti i štetnih organizama, kako bi na vreme preduzeo mere za prevenciju i zaštitu u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu. Prognozno-izveštajna služba pokrenula je servis slanja besplatnih SMS preporuka poljoprivrednicima. Ukoliko ste zainteresovani za prijem SMS preporuka javite se jednom od regionalnih centara i prijavite se. Regionalnim centrom Pančevo koordinira Slavica Gojković (064/881-44-21) a sve dodatne informacije možete potražiti i na sajtu Prognozno-izveštajne službe AP Vojvodine:www.pisvojvodina.com.

 

Atarski piromani

            Tokom aprila u Starčevu su se desile dve paljevine. Najpre je za sada nepoznati počinilac zapalio preostale dve neolitske kolibe u ritu a potom je gorela trska u neposrednoj okolini odmarališta na Nadeli koje je u izgradnji.  Načinjena je velika materijalna šteta jer su neolitske kolibe u blizini arheološkog lokaliteta služile za ne tako malobrojne turističke obilaske a sredstava za podizanje novih - nema. Velika je i ekološka šteta jer je trska koja je gorela na Nadeli pretila da uništi ekološko stanište u okolini ali i prostor koji starčevačko udruženje ribolovaca priprema za izletište i odmorište. Ovo je i opomena i upozorenje da se u našoj lokalnoj zajednici pojavio piroman koji ne preza od toga gde će i šta zapaliti. Naša je obaveza da vodimo računa o prirodnomn okruženju pa će, stoga, u narednom periodu biti obraćena veća pažnja na ovakve slučajeve piromanije.

 

Atarski putevi

            Gradsko veće Grada Pančeva zatražilo je od AP Vojvodine sufinansiranje za izgradnju atarskog puta u ataru Starčeva, kao i novac kao podsticaj za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta. Zatraženo je 20 od ukupno 57 miliona dinara koliko je prema projektu predviđeno da košta atarski put dužine od 6,5 kilometara a koji bi spajao Starčevo i Ivanovo.

            Za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta od pokrajinske vlasti zatraženo je 15 miliona dinara od ukupno 21,4 miliona na koliko je ovaj gradski projekat isplaniran. U slučaju da pokrajinska vlada reši da pomogne, razlika novca biće obezbeđena iz pančevačkog budžeta.

G. Milošević

P. Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…