All for Joomla All for Webmasters

Predstavljamo: Vreme je za zimnicu

11 October 2020

Suzana Vukosavljević i Ivan Raškov su budući supružnici koji su se odlučili na pokrenu privatni posao, a odlučili su se da otvore piljaru u Starčevu.

Trenutno je sezona spremanja zimnice pa s tim u vezi smo obavili razgovor sa Suzanom, koliko su naši sugrađani angažovani oko priprema za zimu.

            Koji artikal je trenutno najtraženiji u piljari?

            - Kod nas se trenutno najviše traži paprika, a odmah  za njom i paradajz, jer je terenutno sezona priprema tih kultura koje će se koristiti u domaćinstvima tokom zime. Platežna moć je kod nas još uvek bitan faktor ali u zavisnosti od planova i potreba domaćinstva, građani takvu klasu povrća i kupuju. Na primer, prva klasa paprike koja ima najvišu cenu ne treba da se koristi u proizvodima gde je potrebno da se usitni - u takvim slučajevima se koristi druga i treća klasa koje imaju daleko prihvatljiviju cenu... Mušterije to uglavnom znaju, nabavka se obavlja koliko platežna moć to dozvoljava ali, generalno, Starčevci imaju kulturu pripreme zimnice. Ukusi su različiti, a ostalo su kuhinjske maštarije.

            Imate i program zdrave hrane?

            - Povrće spada u zdravu hranu ali zbog velike potražnje uveli smo program integralnih proizvoda. Može se zaključiti da sve više naših sugrađana vodi računa o ishrani a ja to najbolje vidim, pa i kroz preporuke koje proizvode bi trebala da imam u ponudi. Uskoro će se pojaviti proizvodi gotove zimnice sa privatnog gazdinstva koja zadovoljava sve norme zdrave hrane tako da ona domaćinstva koja zbog radnih obaveza nemaju vremena za iscrpne pripreme zimnice  mogu nabaviti gotove proizvode i tako reše svoj problem. To je zato što sugrađani imaju interesovanje za takve proizvode, inače postoji i mogućnost kućne dostave, ukoliko postoji interesovanje i ako je to potrebno.

            Kakva je situacija sa voćem?

            - Ponešto od sezonskog voća ima skoro svako domaćinstvo u Starčevu ali južno voće je vrlo traženo tako da smo ga uvrstili u naš asortiman. Može se nabaviti bukvalno sve. Dešava se da ljudi prilikom nabavke primete neko voće koje nikada nisu imali prilike da jedu, pa tako iz radoznalosti svakom sledećom prilikom probaju nešto novo. Kokosov orah nekako mami najviše interesovanja. Dobro je to što nam je svo voće i povrće dostupno tu, u Starčevu.

G. Milošević

Pčelarstvo: 

Pčelarstvo u septembru i oktobru

            Proveriti ispravnost košnica da nije neka istrulela misli se na podljaču - izvršiti zamenu i postaviti je u nivelaciju. Najbolje je košnice držati podignute od zemlje na betonski blok širine 20 cm i dužine 45-50cm, zatim na blok staviti metalne ofarbane kutije 40h40. Dobre su i bagremove štafle 8h8 cm. Trebalo bi da košnice budu blago nagnute prema letu.

            Nastaviti borbu sa stršljenovima i osama postavljati flaše sa pivom i kvascem za njihovo hvatanje. Veliku štetu na pčelinjaku u ovo doba mogu napraviti i ptice koje mogu dnevno da pojedu i do 300 pčela. Tu je već problem pčelarima a svako se snalazi na svoj način ili se uopšte ne nalazi.

            Ukoliko temperatura padne ispod 12 stepeni celzijusa, pčele ulaze u sastav klubeta tako da moramo da zaštitimo  poletaljđu miševi i rovčice koji vole da uđu u košnicu i onda naprave haos, štetu sa gubitkom društva.

            Društvo pčelara iz Beograda organizuje tradicionalni međunarodni sajam pčelarstva koje traje od 30. septembr do 4.oktobra. Sajam se organizuje u Tašmajdanskom parku  i podeljen je na - izlagače pčelinjih proizvoda; izlagače pčelarske opreme; izlagače eksponata i inovacija i drugih tehničkih rešenja; proizvođače voska i proizvode od pčelinjeg voska kao i sveće i druge konditorske proizvode. Ulaz je slobodan, a Sajam je otvoren je od 7-20 sati.                      

            Aktivnost starčevačkog društva je još uvek samo putem telefonske linije, nema sastanaka i druženja, odnosno predavanja. Nadamo se ako se situacija malo promeni i da će sastanci i druženje početi u novembru. Svi članovi će biti obavešteni na vreme.

            Valja podsetiti građane  da je med hrana, lek i poslastica. Med, propolis, vosak i druge proizvode od pčela možete kupiti kod naših poznatih pčelara kojima verujete, a u Starčevu ih ima oko dvadesetak. Pronađite svog pčelara i pazarite.

Goran Stanković

DP ”Starčevo”

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…