All for Joomla All for Webmasters

DVD “Starčevo”: Vatrogasna olimpijada

10 maj 2017
(0 glasova)

Međunarodna zajednica vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) od 1961. godine organizuje međunarodna vatrogasna takmičenja, popularne vatrogasne olimpijade.

Vatrogasne olimpijade su mesto gde vatrogasne reprezentacije država pokazuju svoja znanja i umeća i tako pronose humanu poruku koju ima vatrogasni poziv. Nastup na vatrogasnoj olimpijadi je izuzetna čast za svakog učesnika. Vatrogasne olimpijade se održavaju svake četvrte godine u svim kategorijama (profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice), a svake druge godine za vatrogasni podmladak. Pripreme za vatrogasnu olimpijadu počinju dve godine ranije. Olimpijadi prethode državna, regionalna i opštinska takmičenja. Prvo državno takmičenje za mlade vatrogasce, od raspada bivše Jugoslavije, u Srbiji je održano 2004. godine u Pančevu. Tada se Vatrogasni savez Pančeva, uz pomoć fabrika južne industrijske zone, pokazao kao veoma dobar organizator i domaćin. Godina 2017. je godina u kojoj je  Pančevo domaćin regionalnom takmičenju mladih vatrogasaca. Ovo takmičenje održava se na jesen u Glogonju i biće kvalifikacionog karaktera za državno takmičenje 2018. tj. za Vatrogasnu olimpijadu 2019. godine.

            S obzirom na dobru organizovanost ranijih godina, čast organizacije opštinskog takmičenja vatrogasaca  pripala je ove godine ponovo Starčevu. DVD “Starčevo“ biće domaćin opštinskog takmičenja vatrogasaca spasioca u svim kategorijama (profesionalci, dobrovoljci seniori, juniori i pioniri) koje će se održati sredinom maja meseca ove godine na stadionu FK-a “Borac“. Svečani defile vatrogasaca uz pratnju vatrogasnog vozila, kretaće se od Vatrogasnog doma do Opštinskog stadiona u Starčevu. DVD “Starčevo“ ima dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva na ovim prostorima. Dobrovoljno vatrogasno društvo “Starčevo“ je najstarije organizovano društvo u Starčevu. Osnovali su ga davne 1891. godine Mađari, Nemci i  Hrvati kao najzastupljeniji meštani ovog mesta. Ova tradicija se neguje još i dan danas. Ovim povodom, DVD “Starčevo“ će i ove godine organizovati obuku i pripremu vatrogasaca pionira starosti od šest do 11 godina za učešće na predstojećim takmičenjima. Obuka i pripreme obavljaće se u prostorijama Vatrogasnog doma u Ulici Borisa Kidriča broj 2, i na terenu FK-a “Borac“. Pripreme će se obaviti tokom aprila i maja meseca, Utorkom i četvrtkom 17-18 sati i subotom 9-10.

            - Pozivaju se sva zainteresovana deca starosti od šest do 11 godina, koja mogu redovno da treniraju u pomenutim terminima, da nam se priključe. Sve je na bazi dobrovoljnosti i besplatno je. Formiraće se muške i ženske ekipe od po 10 takmičara.  Obuku i treninge vrše ispitani vatrogasci i licencirane vatrogasne sudije - ističe komandir DVD-a “Starčevo“ Goran Pavlov,

            Više informacija o treninzima mogu se dobiti preko fejsbuk stranice DVD-a.

Petar Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…