All for Joomla All for Webmasters

KUD “Neolit”: Novi planovi

10 maj 2017
(0 glasova)

U Kulturno-umetničkom društvu “Neolit“ uvek ima dešavanja, tako je i ovaj mesec prošao radno i “kuju“ se planovi za dalji rad.

- Posle našeg godišnjeg koncerta koji je održan 26. marta u Velikoj sali Doma kulture, nismo ostavili mnogo prostora za predah jer nam sledi priprema za naredni period. Prvo bih se malo osvrnuo na pomenuti koncert. Osim što je, kao i uvek, bio propraćen velikim brojem posetilaca i što smo ostvarili lepu saradnju sa našim veteranima, za nas je bilo veoma  važno što smo promovisali mlade igrače i “bacili ih u vatru“, a svoju priliku su sjajno iskoristili, tako da KUD “Neolit“ ne treba da brine u skorijoj budućnosti o svom igračkom kadru. Izvođački ansambl radi punom parom, spremamo se za gostovanje, 12.maja, u Makedoniji. Bićemo gosti KUD-u “Kiril Pejčinovik“, iz mesta Tearce kod Tetova, i to je prilika za jednu sjajnu saradnju i druženje. Još uvek je neizvesno da li ćemo, 30. aprila, učestvovati na festivalu “Zlatni opanak“ u Valjevu, ali o tome ćemo čitaoce SN obavestiti u sledećem izdanju “Starčevačkih novina“. Kao što smo i obećali, sprema se  izložba narodnih nošnji u Galeriji Doma kulture, i ono što moje igrače najviše raduje, opet smo pozvani na međunarodni festival u Radaucu u Rumuniji koji ćemo posetiti početkom juna. U pregovorima smo za još neke međunarodne turneje, ali o tom - potom. Važno je da je ansambl spreman, a radimo i na obogađivanju našeg repertoara, uveliko se rade novi koraci iz raznih krajeva. Posebnu pažnju stavljamo na elemente i igračke obrasce iz Bosilegradskog krajišta, Vranjskog Pomoravlja, Gornjeg Visoka i Banata. A pri kraju je i koreografija “Čobansko nadigravanje - Trojno“, muška igra iz Šopluka, koju će naša publika videti na prvom sledećem koncertu - kaže Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“.

            - Sa dečijim ansamblima se takođe vredno radi, i stariji i mlađi ansabli su učesvovali na Opštinkoj smotri folklora, još se čekaju zvanični rezultati, a mi se nadamo najboljem - odlasku na Zonsku smotru - takmičenje južnobanatskih dečijih ansambala koja će se održati 9.maja u Kulturnom centru u Pančevu. Naši klinci i klinceze su se predstavili sa igrama iz Starčeva - mlađa, i igrama iz okoline Pirota - starija grupa. Dok čekamo rezultate smotre, spremamo nove igre, tako da će i naši mlađi ansabli u skorije vreme imati na svom repertoaru nekoliko novih koreografija. Dobili smo poziv i za Međunarodni festival u Orhidu za stariju dečiju grupu, pa je moguć i njihov prvi odlazak u inostranstvo. Ono na šta sam najviše ponosan je činjenica da im je usađena ljubav prema tradicionalnoj igri i mogu reći da su zaista sjajni i da brzo napreduju. Naravno, uvek smo otvoreni za prijem novih članova, tako da ko god hoće da uživa u igri, pesmi, druženju i putovanju KUD “Neolit“ je pravo mesto - ističe Branislav Živković, umetnički rukovodilac KUD-a.

Petar Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…