All for Joomla All for Webmasters

CRKVA: Obeležen Uskrs

10 maj 2017
(0 glasova)

Ove godine Uskrs su na isti dan, u nedelju, 16. aprila, obeležili pravoslavni i rimokatolički vernici. Veliki praznik obeležen je kako i dolikuje, u atmosferi nade koju ovaj praznik sobom nosi.

Uprkos kiši i hladnom vremenu, okupio se znatan broj Starčevaca na ponoćnoj službi koju su vodila oba starčevačka pravoslavna sveštenika, a praznovanju Uskrsa prethodilo je i obeležavanje Vrbice.

            Na Cvjetnicu, u nedelju, 9. aprila, svečanom svetom misom s blagoslovom vrbovih grančica i kratkom procesijom u crkvi Svetog Mauricija, počela je Nedelja Muke Gospodnje - priprema za najveći hrišćanski praznik, Uskrs.

            Misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak započelo je Sveto trodnevlje. Obredima Velikog petka, koji podrazumevaju duboko pokajničko bogosluženje u tišini, bez pesme i uz klepetaljke umesto crkvenih zvona, nagovešten je početak Vazmenog bdenja. Nakon sveopšte molitve vernika na  Veliki petak nizali su se dirljivi činovi - otkrivanje i ljubljenje krsta, ručavanje Tela Isusovog, otvaranje Isusovog groba i tužne pesme koje govore o njegovom svetom mučeništvu. Na Veliku subotu,  blagoslovom vatre kojom je zapoaljena  ovogodišnja Uskrsna sveća, počelo je Vazmeno bdenje - uvod u proslavu Uskrsnuća Hristovog.

            Na sam dan Uskrsa, 16. aprila, svetu misu je predvodio vlč. Čaba Čipak u prisustvu velikog broja vernika. S obzirom na to da su svi hrišćani ove godine istog dana slavili Uskrs, ovoga puta članovi crkvenih odbora dveju konfesija u Starčevu nisu išli jedni kod drugih u posetu. Ipak, ta lepa tradicija će se ubuduće sigurno nastaviti, imajući u vidu da će se proslava Uskrsa po julijanskom i gregorijanskom kalendaru poklopiti tek 2025. godine.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…