All for Joomla All for Webmasters

Aktuelno: Bašta koja mnogo znači

17 August 2020

Stana Jovanović se u jednom periodu svog života,  pored obaveza prema porodici, bavila i poljoprivredom.

Sada,  kada je u poodmaklim godinama, vodi neki drugi život, a od poljoprivrede ‘ ostala je samo proizvodnja sezonskog povrća za kućne potrebe, iako je ta praksa u vremenu u kojem živimo postala retkost.

            Upoznajte nas o kakvoj proizvodnji povrća je reč?

            - Najpre, želim da kažem da količinu povrća koje proizvedem u sezoni, koristim isključivo za kućne potrebe. Nije to ni velika količina ali radi se o tome da je paradajz kojeg sami odgajimo i uberemo nekako ukusniji nego onaj kupovni. Bašte koje je nekada svaka okućnica imala sada su pretvorene u travnjake... Povrće gajim u običnim PVC džakovima koje u svakom trenutku mogu premestiti u bilo koji deo dvorišta, na kraju, to ne smeta travnjaku. Malo pažnje i ljubavi kao i prema svakoj drugoj biljci doneće krajnji povoljni  rezultat. Da napomenem: skoro svo povrće može da se gaji na ovaj način pa čak i krompir. Jedna moja poznanica u toku sezone nekoliko puta sadi krompir, tako da čak u novembru mesecu ubere mladi krompir koji je sama proizvela.

            Kako rešavate problem nabavke semena?

            - Rasad se uvek može nabaviti početkom proleća, da li na pijaci ili kod ljudi koji se time sezonski bave. Pa opet, uz malo veštine i truda, sav rasad povrća možete proizvesti u kušnim uslovima, ukoliko iz selektovanih plodova blagovremeno izvadite i pripremite seme. Neverovatno je koliko je pojedinim povrtarskim kulturama potrebno malo da bi nastavile reprodukciju. Na primer, krompir može sasvim uspešno da se uzgaja iz ljuske, ukoliko se za obrok ne priprema savremenim ljuštilicama, nego kao nekad sa nožem. Napominjem da je u pitanju proizvodnja za kućne potrebe, cilj nije količina nego uživanje u nečemu što ste sami proizveli.

            Delite li savete poznanicima koji se interesuju za ovakav način proizvodnje povrća?

            - Svako ko se zainteresuje, dam mu savet, drago mi je da sve više interesovanja pokazuje jedan od mojih unuka koji je po profesiji kuvar. Ne izdvajam ga od meni dragih ali razumem da zbog veze sa poslom ima želju da napreduje, a ovo je pravi put. Svakodnevno obiđem njegov mini vrt, pa na licu mesta dam neki savet, uz obrazloženje zašto je potrebno nešto uraditi kako bi plodonošenje bilo što bolje i kvalitetnije. Važno mi je da je shvatio da uz malo truda može da ima zanimljiv hobi od kojeg  može da ima koristi. I što je najbitnije - u sezoni ima zdravu hranu koju je sam proizveo. 

G.M.

Pčelarstvo:  Otkazuje se ovogodišonja izložba

            Većina košnica odnosno pčela, u julu koristi i nalaze se na suncokretovoj paši, koja se polako završava, a pčele poklapaju med u ramovima voskom. Tako da ćemo za neki dan vrcati suncokretov med i delimično livadski, koji je odličnog kvaliteta. Naši učitelji su rekli: - Med je hrana, lek i poslastica!

            Aktivnosti Društva pčelara “Starčevo“ svela su se na komunikaciju telefonom, a zbog epidemiološke situacije sa kovidom-19, otkazuje se i neće biti održana tradicionalna julska izložba i druženje južnobanatskih pčelara za Ognjenu Mariju.

Za DP “Starčevo“

Goran Stanković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…