All for Joomla All for Webmasters

Aktuelno: Paljenje starčevačkog atara

12 novembar 2018

Građani Starčeva su ove godine nakon berbe kukuruza više puta bili uznemiravani sirenom vatrogasnih  navalnih vozila.

U nekoliko navrata požari na upaljenim njivama bili su na granici ekološke katastrofe a izvestan broj zemljoradnika je pretrpeo i štetu. Jedan od njih je naš sugrađanin Zoran Škrbić kome je požar zahvatio voćnjak pod šljivama.

            - U subotu, 6. oktobra, dok sam bio na poslu rođak mi je javio da je požar sa upaljenih njiva zahvatio moj voćnjak. Zbog ozbiljnosti problema dobio sam dozvolu da napustim radno mesto a u međuvremenu je pozvana i policija. Svi smo se našli na mestu događaja, plamen je zahvatio 80 krošnji šljive, šteta je velika u voćnjaku koji je star tek deset godina - uznemiren je Škrbić.

            Policija je napravila uviđaj, poljočuvari su došli tek nakon policije tvrdeći da su tog dana imali nekoliko intervencija na terenu.

            - Situacija je više nego ozbiljna! Za počinjenu štetu mogu da tužim nepoznato lice, kako mi je objašnjeno. Nešto pre tog događaja ispred drugog voćnjaka opljačkan mi je kombi, ukraden novčanik sa dokumentima. Problemi se nižu a rešenja nema - rezigniran je Škrbić.

            Vlasnici gazdinstava bi trebalo da znaju da je ne kontrolisano paljenje njiva kažnjivo. Problem se prebacuje na ljude koji “pabirče“ kukuruz, oni koji koji to rade problem prebacuju na vlasnike njiva. Zna se da paori ponekad pale njive ali požar mora da bude kontrolisan. Danas u starčevačkom ataru ima puno voćnjaka, ne pažnjom svoje kolege individualne proizvođače jednim požarom vraćate deset godina unazad a trebalo bi da pazimo jedni na druge.

Pčelararstvo

            Polovina je oktobra meseca, toplo, sunčano vreme. Pčele sakupljaju polen i nektar kako bi dopunile zalihe za nastupajuću zimu. Astor (aster) je biljka koja najkasnije cveta. Nektar astora je odličan, za zimsku prihranu pčela. Nema nekih velikih unosa, ali se taj med od astora tretira kao kvalitetna zimska hrana.

            I naše društvo pčelara priprema se za naredni period: 4. novembra, planira se jednodnevna eskurzija. Planovi su  da se obiđe manastir Tumane a želja da sveštenstvo manastira upozna naše članove sa radom na njihovom pčelinjaku. Zatim,  od 14. novembra, počinju predavanja. Predavaće praktičari, predavači o bolesti pčela, proizvođač matica, zaštitari, svi oni koji mogu da objasne i približe život i zdravlje pčala. Pčelari će tražiti i da zvaničnici Saveza pčelara Srbije i Vojvodine uzmu učešće u ovoj aktivnosti starčevačkih pčelara. Radi se sve kako bi mladi, pa i stariji pčelari, imali blagovremene informacije o novim dostignućima iz oblasti pčelarstva. Svi sastanci Društva otvoreni su za javnost i održavaće se svake srede od 18 časova u prostoriji Društva ili u Svečanoj sali Mesne zajednice. Pojedinačno, pčelari su  posetili sajam meda na Tašmajdanu. Društvo pčelara “Starčevo“ organizovaće prodaju meda u prostorijama Društva. Prodaja će se vršiti svakog četvrtka od 17 do 18 sati. Pčelari se trude da njihov kvalitetni med prodaju po pristupačnim cenama. Pokrajinski sekretarijat za ruralni razvoj organizovao je obuku za brendiranje meda iz rezervata Deliblatske peščare. Učešće je uzelo i nekoliko članova starčevačkog društva. Obuka će trajati do kraja novembra. Polagaće se test a nakon toga dobijaće se sertifikati. Društvo planira posetu Novom Sadu, Sajmu podunavskih pčelara koji će se održati 17. novembra.

            Aktivnosti pčelara u zimskom periodu doprineće  boljem upoznavanju i učenju mladih pčelara-početnika a starije će podsetiti na zaboravljeno. Sve novine u pčelarskom zanatu treba čuti i primeniti u svojoj praksi. Starčevačko društvo želi više mladih pčelara. Rado će ih primiti i pomoći im,   obučiti ih ovom zanimljivom i korisnom zanimanju. Pridružite se!

Kosta Aća

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…