All for Joomla All for Webmasters

Darko Ješić, novi v.d. direktor Doma kulture: Kultura kao način života

12 novembar 2018
(0 glasova)

Darko Ješić je rođen 1979. godine u Pančevu. Obrazovanje je započeo u Osnovnoj školi u Starčevu, a po završetku školovanje je nastavio u pančevačkoj srednjoj hemijskoj školi.

Svoje akademske studije uspešno je završio na Beogradskom univerzitetu. Otac je maloletnog sina koji je ove godine krenuo u prvi razred. Autor je monografije “Rokeri iz neolita“, a uskoro iz štampe izlazi i njegov prvi roman “Via Dolorosa“.

            Darko je, 4. oktobra ove godine, imenovan za vršioca dužnosti direktora Doma kulture “29. novembar“ u Starčevu, i on je peti direktor u istoriji ove kulturne ustanove izgrađene 1957, a programski aktivne od 1960. godine.

            Recite nam za početak nešto o Vašem detinjstvu.

            - Prve godine svog života proveo sam u Banatskom Brestovcu, a onda sam se 1983. godine sa roditeljima doselio u Starčevo, gde smo prethodno napravili kuću u kojoj i danas živimo. Iako je početak mog svesnog života vazan za Starčevo, uvek je postojala posebna emocija kad god sam kasnije odlazio u očevo selo, a to je bilo najčešće za vreme letnjih i zimskih raspusta. Sa Starčevom sam se srodio nešto kasnije, po završetku Osnovne škole, kada su na red došli prvi izlasci i druženja. Potom sam upoznao Dom kulture kao instituciju koja je pružala priliku da svoje slobodno vreme provodim na drugačiji i svakako kvalitniji način. Zahvaljujući okolnostima ili prstu sudbine, danas je taj Dom kulture deo mog i privatnog i poslovnog života.

            Otkuda tolika ljubav prema Domu kulture?

            - Verujem da svako, kasnije ili pre, ako ne promišljanjem o svojim sposobnostima i afinitetima, a onda makar intuitivno shvati kojoj i kakvoj sredini pripada. Ništa drugačije nije bilo ni sa mnom. Naime, ja sam rano krenuo da čitam literatutu izvan one školske, pa je susret sa bibliotekom bilo ujedno i moje prvo iskustvo sa Domom kulture. Od tih najranijih školskih dana moja veza sa ovom starčevačkom kulturnom institucijom postala je neraskidiva. Kasnije aktivnosti u Kreativnom kulturnom klubu, kao i moj intenzivan rad u literarnoj sekciji i na organizaciji brojnih tribina i književnih večeri, nekako je stvorio utisak, i mislim sasvim ispravno, da je Dom kulture zapravo moja druga kuća. Dakle, ako saberem svoje umetničke početke, literarno sazrevanje, brojne prijatelje koje sam ovde stekao i impozantan kulturni sadržaj koji sam ispratio, a često i u ulozi organizatora, Dom kulture je zaista moja velika ljubav i moja druga kuća.

            Kakvi su Vaši prvi utisci na direktorskom mestu i kako ste osmislili dalji rad Doma kulture?

            - Utisci se još uvek gomilaju, i tek posle izvesnog vremena moći ću da govorim o njima. Posao je veoma dinamičan i izazovan, što mom senzibilitetu odgovara, a pre svega je odgovoran. Sa tim profesionalnim stavom mu i pristupam, uostalom kao što sam i svakom drugom poslu koji sam radio u svojoj karijeri. Moja ideja je da podmladim Dom kulture, i kada to kažem, pre svega mislim na korisnike ove ustanove, ali i o uređenju same zgrade. Imamo projekat za rekonstrukciju krovne konstrukcije, što nam je i najvažnije za realizaciju u narednom periodu, a nameravamo da tokom naredne godine potpuno sredimo, popločamo podove i sasvim modernizujemo foaje, toalete i Malu salu. Ovaj starčevački  hram kulture zaslužuje da blista, pa ako u tome uspem makar malo, biće mi drago. Naše programske aktivnosti po broju, a često i po kvalitetu, daleko nadmašuju druga naseljena mesta, i često su konkurentna i ravnopravna sa kulturnim ustanovama u Pančevu, pa će biti veliki zadatak očuvati dobru tradiciju, a usput i unaprediti svaki događaj koji ubuduće budemo organizovali. Pored postojećih, nameravam da pokrenem i neke nove programske sadržaje, kao što su, na primer, “Starčevački dani knjige“, koji će na proleće u dva programska dana biti po prvi put organizovani u Domu kulture, ali tu su u planu i neki drugi performansi, o kojima će nekom narednom prilikom biti više reči. Veoma je bitno da se saradnja sa udruženjima koja su smeštena u našim prostorijama održi i unapredi. Oni, zapravo, daju poseban šarm i svrhu postojanja Domu kulture. Sa ponosom mogu da istaknem da je Umetnička galerija “Boem“ osvežena, pa sada ima svoj stari sjaj, te najavljujem skorašnji početak izložbene sezone. Takođe, u sredu, 31. oktobra, svečano otvorena nova i prelepa biblioteka Doma kulture, koja će uskoro, nadam se, poneti ime jednog od naših najvećih književnika Danila Kiša. Zatim, pokušaćemo da formiramo strip-sekciju i uspostavimo saradnju sa već renomiranom strip kućom “Veseli četvrtak“ a uskoro završavamo i dve prostorije na samom vrhu zgrade, a to su Umetnička radionica i radna prostorija Udruženja žena “Neolit“. Sve ovo nagoveštava mnogo aktivnosti, te shodno tome, rekao bih da smo spremni da otvorimo jedno novo poglavlje u našoj kući, u kojoj su dobrodošli svi kojima su raznovrsni kulturni sadržaji potrebni i bitni.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…