All for Joomla All for Webmasters

ISTORIJA: “Jeronimci”

04 mart 2017
(1 Glas)

U međuratnom periodu u Starčevu, naročito krajem dvadesetih i tokom tridesetih godina prošlog veka, postojale su brojne mogućnosti za društveni angažman stanovnika našeg mesta pod okriljem različitih udruženja i organizacija koje su tada ovde aktivno delovale.

Na starim fotografijama koje i danas čuvaju njihovi potomci u Starčevu i širom sveta, možemo videti Starčevke i Starčevce koji su tada bili uključeni u rad Kola srpskih sestara, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Sokolskog društva, Srpskog crkvenog pevačkog društva, Hrvatskog crkvenog pevačkog društva" itd.

U odnosu na ostala susedna naselja u okolini Pančeva, može se reći da je Starčevo spadalo u napredne sredine s obzirom na to da se društveno organizovanje nije moglo sresti samo u okviru crkve i nije bilo isključivo povezano s tradicionalnim i narodnim okupljanjima poput vašara, prela i igranki. U poznatim starčevačkim kafanama tog doba održavane su i zabave s pozorišnim predstavama, što su za to vreme bile manifestacije svojstvene varošima i velikim gradovima.

"Društvo sv. Jeronima", katoličko književno i prosvetno društvo, utemeljeno u Zagrebu davne 1868. godine, između dva svetska rata imalo je svoj ogranak i u Starčevu. Do ideje za osnivanjem jedne ustanove koja bi se bavila prosvećivanjem širokih slojeva naroda kvalitetnim i jeftinim štivom zabavnog i istovremeno poučnog sadržaja, prvi je došao kardinal Juraj Haulik, prvi nadbiskup zagrebački. Sveti Jeronim inače je poznat po tome što je preveo Bibliju sa starogrčkog i hebrejskog na latinski, a rođen je u našim krajevima u gradu koji se nalazio na granici Dalmacije i Panonije.

Jeronimska izdanja počela su da izlaze već 1869. godine. Prvo je to bio "Koledar i ljetopis za godinu 1870." koji je od svog narednog broja poneo ime "Danica" i bio redovno objavljivan kao godišnjak. Uz kalendarski deo i hroniku Društva u "Danici" su se mogle pročitati zabavne i poučne pripovetke, poezija, privredni, zdravstveni, istorijski i moralistički članci. U jednom od brojeva ovog godišnjaka iz 1907. godine na spisku pretplatnika nalazi se i Mata Orešković iz Starčeva.

"Jeronimsko društvo" je vremenom sve plodnije i uspešnije ispunjavalo svrhu radi koje je osnovano. Izdanja su postepeno bila sve brojnija, kao i broj članova, doživotnih i godišnjih, a širio se i tematski raspon publikacija koji se kretao od versko-poučnih, preko opštepoučnih do zabavnih. Među opštepoučnim izdanjima najveća važnost je pridavana privrednim (ratarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo i dr.), a izlazile su i knjige iz domena društvenih i prirodnih nauka, pa i beletristika. Godine 1937. Društvo donosi odluku o osnivanju "Jeronimskih prosvetnih zajednica" u kojima bi se okupljali jeronimski članovi iz jednog mesta ili povereništva i dogovarali se o širenju po narod korisne literature. Počev od 1939. uz povereništva se konstituišu "Jeronimski prosvetni odbori" u kojima najrevnosniji članovi rade kao odbornici kojih je ukupno bilo šest, a zadatak im je opet bio popularizacija jeronimskih knjiga i časopisa. Glasilo Društva pod nazivom "Zlatno klasje" u jednom od svojih brojeva donosi spisak članova starčevačkog povereništva, na kom se kao poverenik i načelnik "Jeronimskog prosvetnog odbora" u Starčevu navodi Franja Orešković, zamenik mu je bio Stipan Radić, dok su kao članovi nabrojani Blaž Blaženić, Nikola Ragrović, Franja Jambeg, Iva Ragrović i Stipan Radić. "Danica" iz 1940. godine pak prenosi vest kako su u brojnim mestima Kraljevine Jugoslavije do kraja juna 1939. osnovani ovi odbori, a među njima se pominje i odbor u Starčevu.

Što se našeg mesta tiče, posle Drugog svetskog rata "Jeronimsko društvo" prestaje s radom, mada je ono generalno nastavilo da deluje i kasnije, pa tako 1946. godine dobija naziv Društvo sv. Ćirila i Metoda koji nosi sve do 1996. kada vraća svoje staro ime.

Dalibor Mergel

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…