All for Joomla All for Webmasters

SVAKIDAŠNICA: Šta da budem?

04 mart 2017
(0 glasova)

Kažu ljudi da je u životu sve stvar izbora i da je odluka uvek na nama samima. Moram da se složim da sada gotovo za sve postoji izbor, omogućeno nam je tehnologijom, medicinom, pravima raznoraznim i naravno novcem, ko ga ima.

Da li imamo pravo baš u sve da diramo, to ćemo ostaviti za sada, svakome za sebe ili za neku drugu priliku. Neke stvari date su prirodom, naukom, Bogom ili sudbinom ko u šta može ili želi da veruje. Konkretno, u ovom slučaju mislim na pol koji ste dobili po začetku ili po dolasku na ovaj svet. Ne sećam se da sam tada imala pravo da biram. A kako godine idu, i život sa njima, sve se više pitam šta čovek i da izabere, čak i da može.

Puno puta sam čula žensku stranu i mušku stranu. Da vam se da mogućnost da krenete sve ispočetka i da sami izaberete, šta bi ste rekli? Naravno, sve to ovde gde smo, u ovoj Srbiji, Vojvodini, Starčevu i u ovom vremenu...

Da li da budem žena 21. veka, koja se, kao, izborila za neke slobode, pa je sebi natovarila i da radi i da rađa i da bude supruga, ćerka, da joj blista kuća i da blista ona. Da stigne da radi osam sati dnevno (nikad to nije osam), da skuva, vodi decu u vrtić, na trening, kod lekara, trči u nabavku, da se hrani zdravo, opere, opegla, svima da bude dobra, mršava i našminkana i uvek sa jednim lepim veštačkim osmehom. Ta  žena je mrtva umorna i nema pojma šta još ima danas na spisku, koji je sigurno tu negde po kući ili možda ipak u torbi, kao da je bitno i onako neće stići sve da završi. Nikada je ne boli stomak, može da nosi sve kese, dete na kuku, ključ u ustima i da priča telefonom. Ona je uvek raspoložena i za decu i za muža i za majku i za komšinicu i za kuče i za mače. Ona ne može ničega da se odrekne, ako ne radi, izdržavana je, ako ne rodi, ko zna šta sa njom nije u redu, ako je kuća u haosu ona je užasna domaćica, ako nema osmeh trebalo bi da se sredi malo i popije nešto za smirenje.

A da budem muškarac 21. veka u zemlji Srbiji? Da probamo. Još dok si mali, nemoj da plačeš, ti si veliki dečko, to je sramota. A on ima godinu i po, pao je i udario glavu, na  primer... Obavezno mora da zna šta ima u pelenama, to mu je glavna odlika. Šta će tebi sok, ti si tatin, tečin, Perin... mangup, popij malo rakije! On se namršti, a svi okolo se smeju. Naučićemo te i da psuješ, to moraš da znaš. Kada kreneš u školu, ti ne moraš da budeš naročito dobar đak ali moraš da znaš da se braniš, obavezno svima da vratiš - duplo! Kada odrasteš, tvoje je da izdržavaš porodicu u zemlji gde posla baš i nema, trebalo bi da imaš i lep auto, lep sat, i bar jednom godišnje da idete da odmor. Morao bi uvek da budeš zdrav, jer od tebe zavise svi, a i da imaš neke vidljive mišiće - nije na odmet. Ne sme da se vidi da te muče misli kako da platiš račune i hranu, nove patike za fizičko, registraciju auta i petu ratu za ekskurziju. Seti se šta su te učili, ti si veliki dečko. Šta je sa tobom, nisi valjda frustriran? Popij jedno pivo i biće sve bolje. Hoće, sigurno.

I eto tako, kada se sve stavi na papir, možda je nekada i bolje da nema izbora, to što ti je dato, to ti je. Ostaje ti da prihvatiš sebe, sve svoje uloge i odgovornosti, da napraviš u životu neke prioritete, i da se zavoliš , da zavoliš ono što ti radiš da ti bude lep ovaj život i ono što radi druga strana.To je onda ta celina.

dipl. psiholog Maja Đurišić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…