All for Joomla All for Webmasters

GRAĐEVINSKI INSPEKTORI NA TERENU: Legalizacija objekata je potreba a ne hir

04 mart 2017
(0 glasova)

Građevinski inspektori, kao Komisija za popis i evidenciju nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Pančeva obilaze teren povodom zakona o popisu nezakonito izgrađenih objekata koji je izašao u novembru 2015. godine.

Popis je završen u naseljenom mestu Pančevo a sada se obilazi preostalih devet naseljenih mesta. Pre obilaska se vrši priprema: u saradnji sa katastrom kontrolišu se objekti koji su upisani i proverava se evidencija u Gradskoj upravi od ranije prijavljenih objekata po ranijim zakonima za legalizaciju. Takvi zahtevi za ozakonjenje se smatraju podnetim, a podaci se upoređuju i na osnovu toga se identifikuju objekti koji su nelegalno na parceli. Na terenu se upisuju objekti i fotografišu, kako bi se evidencijom zabeležili nelegalni - tačno se utvrđuje koji je taj objekat, a rešenje o eventualnom rušenju se donosi u Gradskoj upravi, po završetku rada na određenoj zoni.

Smatra se da je najveći broj objekata ucrtan, a evidencijom i sastavljanjem spiska nelegalnih objekata po zonama, postupak se dalje nastavlja u službi građevinske inspekcije. Građevinski inspektori izdaju eventualnom rešenje o rušenju tih objekata i jedan primerak rešenja upućuju organu za izdavanje građevinske dozvole, koji obaveštava stranku da podnese potrebne dokaze za ozakonjenje objekta kako bi se sprovela odgovarajuća procedura. Takođe se proveravaju i uslovi koji su propisani zakonom, a  to su: da objekat  nije građen na javnom zemljištu, da je građen od materijala koji garantuje njegovu stabilnost, da je nosilac prava identifikovan i da je dokazano njegovo stvarno pravo na objekat, da je objekat stabilan i podoban za korišćenje i da su na objektu izvedeni grubi građevinski radovi.

Sve informacije o procesu koji je u toku, možete dobiti u Sekretarijatu za urbanizam Grada Pančeva.

P.A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…