All for Joomla All for Webmasters

Starčevačke novine

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

            Često se u našem mestu u jesenjem periodu mogu videti kazani za pečenje rakije koji se puše u dvorištima. Naime, jesen je pravo vreme za to, pogotovu ako je godina bila rodna. Razgovarali smo sa našim sugrađaninom Draganom Perovićem koji živi u Šumicama i koji je pekao rakiju od šljive koju je nabrao u svom dvorištu. Po njegovim rečima, za jedan litar ovog žestokog alkoholnog napitka potrebno je desetak kilograma voća. Naravno, i tu postoje razlike u odnosu na kvalitet i vrstu voća od koje se rakija peče. Grožđe je uglavnom najizdašnije.

            Sedam starčevačkih izviđača krenulo je put Kruševca, 30. septembra, na međuodredsko druženje koje je potrajalo do 2. oktobra, u organizaciji Odreda izviđača “Jastreb“. Druženju je prisustvovala i delagacija odreda iz OI “10. oktobar“ iz Velike Plane. Ova tri odreda  saradnju su započeli na prošlogodišnjem taboru Starčevaca u mestu Dobra, u blizini Golupca, pa je ovo bio i svojevrstan nastavak te saradnje.

Mesna organizacija Srpske napredne stranke organizovala je još jednu akciju kojom je želela da doprinese urednosti našeg mesta.

MILICA BARBARA je rođena 2008. godine u Pančevu od oca Vladimira i majke Gordane. Ima mlađu sestru Anu i takođe mlađeg brata Miloša. Ide u osmi razred starčevačke škole i odlična je učenica. Još dok je bila u nižim razredima, zainteresovala ju je odbojka koju je trenirala nekoliko godina. Obično je bila u drugoj postavi kao libero, a ponekad i na poziciji dizača.

U bojama ruja

            Planinarsko društvo “Jelenak“ i ove godine, 1. oktobra, organizovalo je ekološko - sportsku manifestaciju na Čardaku. Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi. Za specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara proglašena je 1977. godine, a od 2002.godine nalazi se na listi. Tu su  staništa izuzetno retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

            Jubilarna deseta Regionalna konferencija o hrani pod nazivom “Food talk“ i motom “Ono si šta jedeš“, održana je, 20. oktobra, na “Salašu 137“ nedaleko od Novog Sada. Jedan od glavnih “krivaca“ za ovu manifestaciju je idejni tvorac Robert Čoban, vlasnik kompanije “Color media sommunications“ koji je, inače, nedavno posetio naše mesto i pisao reportažu o Starčevu u superlativu. Ovu manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Novi Sad i kompanije “Imlek“ i “Gold drink“, a manifestaciju su propratili i novinari našeg mesečnika.

            Milivoje Babin, rođen je 1942. godine u Barandi. Nakon zapošljavanja u “Luci Dunav“ i ženidbe 1965. godine, bio je u potrazi za mestom gde će se skućiti. Igrom slučaja, dolazi do Starčeva 1968. godine i tu i ostaje. Mile je u Starčevu poznat i kao dugogodišnji ribolovac, ribočuvar, lovac i pčelar a u ovom broju Novina, sa njim ćemo proći starčevačkim šorovima tokom prvih desetak godina njegovog boravka u našem mestu i saznati o nedaćama koje je to vreme nosilo, a koje danas olako shvatamo. Takođe, Mile će nam ispričati i priču u prilog ribolovačkoj istoriji mesta.

I dok svet strahuje što se u Ukrajini i dalje biju žestoke bitke i shodno tome svi cvikaju, bolje reći cvokoću, zbog toga kako će se završiti uzročno-posledična energetska kriza, velika je prilika da sve to padne u drugi plan, počev od 20. novembra. Da, tada počinje velika fešta u egzotičnom Kataru, kada će ceo svet postati lopta (tačnije bubamara), a tamo će se, nakon lisabonskog (Mitro)gola u poslednjim sekundama naći i reprezentacija Srbije 

Page 4 of 5
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…