All for Joomla All for Webmasters

Konferencija o hrani

06 November 2022

            Jubilarna deseta Regionalna konferencija o hrani pod nazivom “Food talk“ i motom “Ono si šta jedeš“, održana je, 20. oktobra, na “Salašu 137“ nedaleko od Novog Sada. Jedan od glavnih “krivaca“ za ovu manifestaciju je idejni tvorac Robert Čoban, vlasnik kompanije “Color media sommunications“ koji je, inače, nedavno posetio naše mesto i pisao reportažu o Starčevu u superlativu. Ovu manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Novi Sad i kompanije “Imlek“ i “Gold drink“, a manifestaciju su propratili i novinari našeg mesečnika.

            Konferenciju je otvorio dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam a bila je podeljena na šest panela na kojima su učestvovali ljudi iz struke i izneli sve probleme kao i pozitivne stvari iz oblasti povezanih sa hranom. Prva sesija je bila o nedostatku radne snage u ugostiteljstvu i hotelijerstvu uz neverovatne podatke o nedostacima sobarica, konobara i kuvara i pored toga što neki od njih imaju plate veće od vrhunskih lekara. Zaključak je bio da će u ovom sektoru uskoro početi da rade radnici iz manje razvijenih zemalja. U okviru ovog  panela razgovor je bio posvećen i o donacijama hrane i tu je zaključeno da bi trebalo izmeniti pravnu regulativu u delu mogućnosti podele socijalno ugroženima ostatke neiskorišćenih i netaknutih obroka. Druga diskusija je bila izuzetno zanimljiva i vodila se o najeksluzivnijim namirnicama  kao što su kavijar, tartufi, guščija džigerica i slično. Interesantno je da kavijar nije skup zbog cene same sirovine za izradu već na cenu najviše utiče izuzetno dug i komplikovan proces izrade. Za stotinak grama kavijara treba više sati rada majstora kulinarskog zanata. Poznato TV lice, Saša Mišić, iz emisije “Paklena kuhinja“, vodio je poslednji prepodnevni panel o šefovima kuhinja i njihovim iskustvima.

            Nakon prepodnevnih diskusija usledio je ručak za koji su se pobrinuli domaćini poznatog čenejskog “Salaša 137“ sa specijalitetima vojvođanske kuhinje i dve gostujuće trpeze. Za jednu od njih se pobrinula supruga ambasadora Meksika, gospođa Eun Hai Kim dok je druga pripala “ukusima Deliblatske peščare““ od strane Petra Stamenića, vlasnika kompleksa “Deliblatska čarda“.

            Prva poslepodnevna sesija je bila posvećena slatkim specijalitetima i na njoj su se pored ostalih predstavili pisci koji su u svojim delima opisivali slatke đakonije. Drugi panel je bio posvećen brendiranju domaćih proizvoda i o tome gde u našoj zemlji mogu uživati probirljivi gurmani. Poslednja diskusija je bila o piću. Tu su se predstavili vlasnici vinarija i proizvođači kvalitetnog domaćeg zanatskog piva.

            Treba dodati da su se tokom svih panela mogli degustirati proizvodi koje su predstavljali učesnici diskusija.

P. Stanković

D. Jajić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…