All for Joomla All for Webmasters

Starčevačke novine

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

            Naši folkloraši gostovali su početkom juna u emisiji “Prelo u našem sokaku“ koja se emituje na televiziji “Hepi“. Ovom prilikom predstavili su se svi ansambli KUD-a “Neolit“,  a gledaoci kraj malih ekrana mogli su da vide izvođenje segmenata igara iz Pčinje, Leskovca i Pirota.

Starčevačka muzejska postavka “Starčevom kroz vekove“ i prateća izložba fotografija “Starčevo iz vazduha“ tokom jula biće dostupni posetiocima u sledećim terminima:

            Sedma samostalna izložba Jovane Jankov, akademske slikarke iz Starčeva, otvorena je u četvrtak, 23. juna, u galeriji “Boem“. Ona se ovom prilikom po prvi put predstavila akvarelima starčevačkim ljubiteljima umetnosti koji je uglavnom znaju po dosadašnjim radovima u ulju na platnu. Izloženi ciklus akvarela Jovana je nazvala “Dame i vile“, a obuhvata seriju ženskih portreta ilustrovanih i obogaćenih dekorativnim ornamentima.

Moć ljubavi

            LJubav je osećanje koje prožima svakog čoveka. Dok živi i diše čovek ima potrebu da voli i bude voljen, a kada  nestane sa ovog sveta ljubav najbližih ga čuva  od zaborava.

            Naš sagovornik u ovom broju, Jadran Grozdić, oprobao se u mnogim poslovima. Ali, konačno je sebe našao u poljoprivredi i stočarstvu.  Nije to neko veliko gazdinstvo, ali je potaman, kako za potrebe njegove porodice, tako i da se ostvari neka zarada. Ove godine, na površini od oko 4 lanca zasejao je kukuruz, žito i suncokret:

Članovi starčevačkog odreda izviđača osvojili su plaketu za prvo mesto na aktivnosti u organizaciji Savez izviđača Srbije pod nazivom “Prolećno izazivanje ciljeva održivog razvoja“

Oko 60 Starčevaca, rođenih 1967. godine, podsetilo se na dane provedene u školskim klupama u nedelju, 12. maja, okupivši se u restoranu “Stefal” u Vojlovici radi obeležavanja čitavih 40 godina od za njih poslednjeg školskog zvona u starčevačkoj osnovnoj školi.

            Lokalitet „Starčevo - grad” otkriven je još 1912. godine kada je tokom radova na poljskoj ciglani pronađen arheološki materijal, a zatim su 1928. krenula istraživanja koja su između 1931. i 1932. bila potpomognuta arheološkom ekspedicijom s Harvarda koju je predvodio i Amerikanac češkog porekla, Vladimir Jaroslav Fjuks (1901-1941).

Page 3 of 4
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…