All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: EKO priznanje Starčevcima

03 July 2022

Članovi starčevačkog odreda izviđača osvojili su plaketu za prvo mesto na aktivnosti u organizaciji Savez izviđača Srbije pod nazivom “Prolećno izazivanje ciljeva održivog razvoja“

            Polećno izazivanje, jedna je od aktivnosti na republičkom nivou koja poziva izviđače na rešavanje niza zadataka, koji su usmereni ka rešavanju važnih globalnih pitanja pod geslom  “misli globalno, deluj lokalno“. Ciljevi održivog razvoja definisani su i usvojeni na nivou Ujedinjenih nacija, kao 17 oblasti koje je potrebno rešavati do 2030. godine, na planetarnom nivou, kako bi se postigla odgovarajuća ravnoteža između ekoloških, socijalnih i ekonomskih izazova koji u manjoj ili većoj meri pogađaju sve zemlje sveta, odnosno sve delove planete. Ove godine nacionalni izviđački Savez odabrao je da pozove izviđačke jedinice za pružanje zajedničkog doprinosa na rešavanju cilja broj 12. koji se tiče odgovorne potrošnje i proizvodnje. Tako je na prvi dan proleća raspisan izazov da se prijave izviđački timovi koji se obavezuju da će sakupiti minimalno 200 kilograma reciklažnog otpada koji će biti predat na reciklažu, kao i da identifikuju  mogućnosti da se u njihovoj lokalnoj zajednici primenjuje ovaj sistem. Starčevci su zajedničkim snagama uspeli da sakupe čak 852 kilograma reciklažnog otpada koji je predat na reciklažu, a identifikovali su i 10 lokacija na koje se mogu predati različiti vidovi sekundarnih sirovina, u našoj neposrednoj okolini. Najveći deo prikupljenog reciklažnog materijala bio je papir i PET, kao i nešto manje aluminijum. Dodatna vrednost njihovog poduhavata je da su pri sakupljanju PET ambalaže odvajali čepove, koje su posebno donirali za akciju “Čepom do osmeha“ koju podržava Mesna zajednica Starčevo, postavljenim kutijama za prikupljanje u ajnfortu zgrade. Tokom trajanja prolećnog izazova, takođe su održane i radionice na kojima se govorilo o ambalažnom otpadu i načinima “pametne kupovine“, zatim su izviđači pravili svoj reciklirani papir, ali i naučili nešto više o ciljevima održivog razvoja i toj svetskoj misiji, koju podržava izviđački pokret u celini.

            Proglašenje pobednika održalo se u Beogradu na Kalemegdanu, 5. juna, u okviru centralnog događaja obeležavanja Svetskog dana životne sredine. Pokrovitelji ovog događaja su bili “UNDP - Srbija“ i Delegacija Evropske unije u Srbiji, a samom događaju prisustvovali su i državne ministrke ekologije, ekonomije i evrointegracija, ambasador Švedske i predstavnici organizacija koje se bave ekološkim temama, čime je značaj ove nagrade još veći. Na dan proglašenja Odred izviđača “Nadel“, koji je i inače poznat po svojim ekološkim akcijama, organizovao je kampanju povodom Dana životne sredine, koja je imala za cilj da svojim sugrađanima ukaže na određene činjenice u ovoj oblasti, čije je rešavanje neophodno.

Neolitska noćna avantura

            Dana 18. i 19. juna, organizovana je aktivnost za najmlađe članove izviđačke organizacije pod nazivom “Neolitska noćna avantura“. Starčevo je svetski poznato mesto u svetu arheologije, zahvaljujući jedinstvenim odlikama starčevačke kulture, koja je otkrivena u našem mestu. Tim povodom za izviđače usrasta od 7 do 11 godina organizovano je posebno veče kako bi se više uputili u ovu kulturu i u neolitski način života u skladu sa prirodom.

            U dvorištu starčevačkog muzeja, u ambijentu svojevrsnih replika neolitskih kuća, u predvečernjim satima, izviđači su krenuli sa podizanjem kampa. Mnogim članovima ovo je bio prvi put da se susreću sa šatorom, pa su pažljivo pratili tehniku podizanja od starijih drugara i to vrlo brzo savladali, tako da su se ubrzo i samostalno oprobali u ovoj veštini. Zatim je usledila priprema večere, a nakon toga i večernja zabava uz logorsku vatru. Prva noć u šatoru, jedinstveno je iskustvo. Iz tog razloga i veći deo učesnika izleta nije mogao da sakrije uzbuđenost tog doživljaja kada vas od noćnog neba deli samo šatorsko platno koje se meri u merama manjim od milimetra. Na ovom kampu izviđači su pokušali da zamisle kameno doba, i otkrili i razlog zbog čega se ovo doba tako naziva. Zatim su simulirali izradu neolitskih oruđa “na neolitski način“. Pravljene su minijaturne kamene sekire, koplja, kašike, alat za obradu zemlje. Sve to na način koji neće upotrebiti uže ili neki metalni predmet da bi se nešto probušilo. Deo igara obeleženen je takođe simbolikom neolita. Pa je kroz igre simulirano izrada i slikanje keramike, lov i uzgoj žitarica i životinja. Na pitanje da li su razumeli i uspešno prisvojili neka nova znanja, odgovor se može pronaći u ovome - pred kraj kampa, po drugi put za vreme boravka, obiđen je neolitski deo stalne postavke muzeja, u kojoj su umesto kustosa, upravo izviđači davali po rečenicu-dve o tome kada je nastala ova kultura i koje su njene odlike.

Marko Ivošević

Kroki vesti

 Tri člana Odreda izviđača “Nadel“ učestvovala su na savetovanju i skupštini Saveza izviđača Srbije, održanoj 25. i 26. juna u Šapcu.

 Predstavnici Odreda izviđača “Nadel“ učestvovali na svečanoj sednici povodom 30 godina postojanja Odreda izviđača “Breza“ iz Beograda.

 U pančevačkoj Narodnoj bašti, u nedelju 19. juna, veterani starčevačkog odreda Peca i Daca organizovali su takmičenjje u orijentiringu za članove Odreda izviđača “Crne rode“ iz Pančeva. 

 Na bivku izviđačkog odreda iz Pančeva u zaštićenom prirodnom dobru “Ponjavica“ učestvovalo je nekoliko starčevačkih odraslih izviđača. Tom prilikom izgrađena je osmatračnica na obali reke koju je sufinansirao Grad Pančevo.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…