All for Joomla All for Webmasters

Predstavljamo: Gazdinstvo Škulić

10 October 2021

Dejan Škulić se poljoprivredom bavi od malena. Po nasledstvu domaćinstva od oca, posao je proširio od početnih četiri lanca zemlje u nasledstvu, danas obrađuje 300 lanaca, pride sa potpuno novom mehanizacijom.

            Poljoprivreda Vam je primaran posao?

            - Da, posvetio sam se isključivo zemljoradnji. Moj početak je bio sa 4 lanca zemlje koje sam nasledio od oca, a kasnije sam kroz svaku dobit kupovao zemlju, obrađivao sam zemlju koju sam uzimao u zakup, a danas sve ukupno obrađujem 300 lanaca zemlje. Sve to svakako ne bih mogao bez nove i kvalitetne mehanizacije, tako da sam u međuvremenu obnovio vozni park i nabavio sve potrebne mašine. Prihvatio sam se ovog posla i potpuno mu se posvetio. Mnogi i dalje misle da poljoprivrednici tokom zime ne rade ništa, a to je potpuno pogrešno. Tokom cele godine smo posvećeni poslu jer samo takav pristup i organizacija donose neophodne prihode.

            Kako bi ste ocenili ovu poljoprivrednu godinu?

            - Vremenske prilike su bile prilično nepovoljne za poljoprivredne kulture ali kakve su bile prognoze godina i nije tako loša. Pšenica i suncokret su po nekim procenama osrednje rodili, to su kulture koje ranije sazrevaju pa nisu bile izložene suši koja je bila tokom ovog leta. Vrednost pomenute letine je ove godine dostigla dobru cenu ali je poskupeo repromterijal tako da smo na istom kao prošle godine.

            Počinje sezona berbe kukuruza. Kakva su Vaša očekivanja?

            - Kukuruz je po procenama podbacio 50% od planiranog roda. On takođe trenutno ima dobru cenu ali ako se uzme u obzir količina roda biće odlično ako budemo na nivou prošle godine. Starčevo i užu okolinu je krajem jula izvuklo nekoliko kišnih dana inače bi bio totalni propast. Nekoliko okolnih sela ni tih dana nisu dobila ni kap kiše tako da su poljoprivrednici u velikom problemu. Početak oktobra - to je plan da započnem branje kukuruza. Za razliku od nekada danas se kukuruz u ambare dovozi u zrnu a mehanizacija kompletnu stabljiku usitni koja kasnije nakon oranja služi kao dodatna prehrana zemljištu.  Nekoliko godina unazad se ponavlja problem što neki zemljoradnici pale svoje njive nakon berbe kukuruza i tako izazivaju velike požare koji nanose štetu drugim poljoprivrednicima i voćarima. Bili smo svedoci nekoliko požara tokom leta u njivama oko Starčeva, a tek dolazi veliki problem nakon berbe kukuruza. Ovom prilikom apelujem na sve sugrađane i kolege poljoprivrednike da ne pale njive obranog kukuruza jer postoji opasnost od požara velikih razmera, opasnost po ljudske živote i velika materijalna šteta.

G. Milošević

 

Pčelarstvo: 

            Pčelari-početnici... Ponekad se misli i na pčelare sa iskustvom od i po 10 godina da su samo dobri početnici. Dosta njih je zaposleno i ne stignu da na vreme odrade potrebne radnje kod pčleraskih društava, zakasne u prihranjivanju... Prirodno, matice smanjuju polaganje jaja jer im priroda ne pruža neku obilnu pašu a zakasnelo prihranjivanje samo šteti i isrcpljuje zimske pčele, tu je i povećano trošenje polena, koji je nezamenjiv za podizanje prolećnih pčela. Postoji pravilo opstanka i povećanja vrednosti, ono glasi - ako želite da uspete u bilo kom poslu morate se držati sledećeg: isplaniraj - uradi - proveri - poboljšaj. I tako stalno u krug. Svaki posao koji se ne unapređuje osuđen je na propast pre ili kasnije.

            Na pčelinjacima i voćnjacima je veoma velika navala osa i stršljenova, treba praviti klopke za ose i stršljene. A to se radi na sledeći način: plastična  flaša od 2 litra iseče se na 2/3 i zakuca se na letvu, onda se sipa do 1/2 boce piva ili šećernog sirupa pa se 1/3 isečene flaše stavi u bocu sa 2/3 otvorom na dole. Posle nekoliko dana isprazniti i sipati novo pivo. Letva se zašilji i ukuca u zemlju.

            Društvo pčelara “Starčevo“ planira dalja  predavanja u novembru, ako situacija dozvoli.

Za DP ”Starčevo”

Goran Stanković

 

Voćarstvo:

            Aj, berem grožđe,

            biram tamjaniku...

            U skladu sa klimatskim poremećajima, po malo je sve neouobičajeno, druga polovina septembra je vreme za većinu radova u voćnjacima i vinogradima. Većina šljiva je ubrana, kruške su u toku branja (zavisno od sorte), jabuke stižu... Grožđe se upravo bere. Iskonska trka sa prirodom: ako je malo ranije brano, nema dovoljno grožđanog šećera, bar 22% mereno refraktometrom, ako čekamo još neki dan, naći ćemo samo peteljke. Čvorci za tili čas obrste sve.

            Dali smo usmeni predlog lovcima da gađaju glinene golubove u OVO vreme, na njihovoj lokaciji (strelište) i u lokaciji deteline-vinogradi. Nakon njihovog skupa sa gađanjem spomenutih “golubova“, najmanje tri dana se nije pojavio ni jedan čvorak. Provereno. Ali, izgleda da nas nisu ozbiljno shvatili. Za voćare i vinogradare, nema veće pošasti od čvoraka.

            Dakle, kace sa šljivama su pune, sa kruškama u toku, vinova loza, koja god je mogla, takođe, što za vino, što za rakiju. Posla “preko glave“, sad i sve do zime.

            Srećni, zdravi i veseli bili.

Božidar Dimitrić

Društvo destilera, voćara i vinogradata ”Starčevo”

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…