All for Joomla All for Webmasters

Vlasnik “Kolorpres grupe” posetio Starčevo

10 October 2021

Robert Čoban, novinar, izdavač i vlasnik “Kolorpres grupe“, u okviru projekta “Biciklom kroz Vojvodinu“, posetio je i naše mesto. Čobana su ispred lokalne samouprave i mesne uprave dočekali Marija Jević, većnica za kulturu Grada Pančeva i Petar Andrejić, predsednik MZ Starčevo.

            Starčevci, kao meštani najstarijeg naselja na teritoriji Grada mogu da se pohvale izuzetnom postavkom u muzeju na Trgu neolita. U njemu se nalazi prikaz neiscrpnog kulturnog nasleđa ovog vojvođanskog naselja. Robert Čoban je bio vidno oduševljen šta Starčevo ima da ponudi.

            - Postavka “Starčevo kroz vekove“ vodi kroz najzanimljivije događaje i dešavanja u prošlosti ovog banatskog mesta. Kulturna raznolikost ovde dobija pravi sjaj, kojim se Starčevo može ponositi, zaključio je  Robert Čoban.

            Inače, ova izložba je smeštena u zgradi nekadašnje nemačke škole i obuhvata replike predmeta, maketa i ilustracije života i običaja u Starčevu od neolita do danas. Izvan muzeja sagrađene su i kolibe koje vizuelno predstavljaju kakav je bio život stanovnika ovog mesta pre 7500 godina.

            - Muzej je otvoren prošle godine uz pomoć Grada Pančeva, u cilju približavanja bogate istorije ovog mesta svim zaljubljenicima u prošlost, navodi predsednik MZ Starčevo Petar Andrejić.

            - Za godinu dana objekat je posetilo više od hiljadu posetilaca. Zainteresovanost je velika i zbog toga je važno čuvati i negovati sopstevnu istoriju i tradiciju, istakla je članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Marija Jević.

            Gosti su potom obišli centar Starčeva, rimokatoličku i pravoslavnu crkvu u našem mestu. Biciklistička tura je nastavljena najpre do manastira Vojlovica, a potom i do izletišta na “valjari“, gde je domaćin Andrejić poželeo dobar drum gostima - biciklistima koji su nastavili svoju vožnju prema Skorenovcu.

M. J.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…