All for Joomla All for Webmasters

Ljiljana Zarić, Udruženje žena “Neolit“: Očuvajmo tradiciju zajedno

08 June 2021

            Ljiljana Zarić je rođena 1961. godine u Pančevu. Osnovnu školu je završila u Starčevu, a ztim se još

četiri godine školovala u Poljoprivrednoj školi u susednom gradu. Ljiljana je predsednica Udruženja žena “Neolit“ u Starčevu, još od kada je osnovano 2014. godine. Ovo udruženje je do sada osvojilo više od 20 pehara i priznanja na raznim takmičenjima, a članice su više puta učestvovale u humanitarnim akcijama. Sarađuju sa drugim  udruženjima građana i sportskim klubovaima u našem mestu. Organizatori su manifestacije “Najlepši slavski kolač“. Željno očekuju nove članove i nova druženja u svojim prostorijama.

            Kako je nastalo Udruženje “Neolit“?

            - Sve se desilo 2014. godine kada smo moja prijateljica Milica Stefanović i ja odlučile da osnujemo udruženje žena u našem mestu. Pozvale smo sve zainteresovane žene na osnivačku skupštinu, usvojile smo statut i tako se ozvaničile kao udruženje. U početku nas je bio veliki broj ali vremenom, pošto nismo imale prostorije u kojima bi radile, udruženje je počelo da se osipa da bi zvanično prošle godine po završetku građevinsko molerskih radova naše udruženje dobilo prostorije u Domu kulture. Alat za rad, pehari, diplome, eksponati su postavljeni i sve je spremno za dalji rad.

            Čime se kao udruženje bavite?

            - Prvenstveno očuvanjem starih ženskih zanata i tradicije iz našeg kraja i naše zemlje,. Tu spadaju rukotvorine, zlatovez, pletenje, tkanje, heklanje... Pored starih zanata u obzir dolaze i dekupaž tehnike, slikanje i slično. Takođe, prenosimo poznavanje starih recepata, zaboravljenih jela, razmenjujemo iskustava sa drugim udruženjima... U svakom slučaju, cilj je druženje, pored očuvanja tradicije. Uskoro bi trebalo da počnemo sa obukom tkanja na razboju.

            Kako izgledaju takmičenja u organizaciji udruženja žena?

            - Takmičenja su uglavnom tematski povezana sa manifestacijama koje se organizuju u Pančevu i okolini. Dešavalo se da se i same negde prijavimo na neke od manifestacija, što kasnije preraste u prijateljstvo između naših udruženja. Kao primer kako sve to izgleda, navela bih “Višnjijadu“ u Ovči, gde se u takmičarskom delu ocenjuje kolač od višnje, sok od višnje i liker od višnje, a pored takmičarskih uzoraka postoje i prodajni štandovi uz pomoć kojih udruženja skupljaju sredstva za putovanja, takmičenja, nabavku radnog materijala i slično. Za primer su i “Dani hleba“ u Banatskom Novom Selu, “Kupusijada“ u Glogonju, “Dani žetve“ u Vojlovici i još mnogo sličnih manifestacija.

            Zanimljivo je i to da smo se upoznale sa kulturama nacionalnih manjina koje žive u našoj zemlji, a organizovane su u udruženjima žena. Neka naseljena mesta imaju i po dva udruženja žena, tamo  gde su brojnije nacionalne manjine.

            Da li vaše udruženje organizujete neku manifestaciju?

            - “Izbor za najlepši slavski kolač“ je manifestacija koju organizujemo svake godine. Većina naših sugrađana je već upoznata da se to održava na Svetog Trifuna u Velikoj sali Doma kulture. Takmičarski deo se odnosi na kategorije udruženja i pojedinaca, tako da prijavu može da podnese svako ko je zainteresovan. Publika, pored kulturno-umetničkog programa, može da uživa u pregršt slanih i slatkih đakonija. Takođe, učestvujemo na prodajnoj izložbi tokom “Dana druženja“ sa proizvodima iz naše radionice, a i dolaze nam kao gosti udruženja žena iz okolnih mesta. Odlično sarađujemo sa Ragbi klubom “Borac“, nekoliko puta smo za decu pravile krofne i slatkiše kada je ovaj klub organizovao turnire. Isto tako smo otvorene za humanitarne akcije.

            Šta biste na kraju poručili našim sugrađankama?

            - Poruka bi bila da nam se pridruže. Ne mora se u svemu tražiti finansijska korist, saradnjom i radom može se do nje doći, i da svi zajedno uživamo u plodovima rada. Organizovale smo nekoliko dečijih radionica tako da su nam i deca dobrodošla, uopšte nije važna starosna dob, bitno je druženje, očuvanje tradicije, takmičarski duh i vešte ruke. Naša vrata su otvorena za svakog ko želi da nam se pridruži, svi su dobro došli.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…