All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Izlet kao 600. aktivnost

12 May 2021

            Odred izviđača “Nadel“ počeo je da okuplja interesente za izviđačku organizaciju od septembra 2002. godine, dok je osnivačka skupština i zvanična registracija usledila par meseci kasnije.

Od ideje za reosnivanje izviđačkog odreda u Starčevu do danas, zabeležena je svaka veća aktivnost, u kojoj se ne računaju redovni nedeljni sastanci i radionice. Tako je 24. aprila, organizovan poludnevni izlet na Ivanovačku adu. Ovaj izlet bio je poseban po mnogo čemu.  Pre svega, on je bio šeststota veća aktivnost starčevačkog odreda, što je zaista lep jubilej. Zatim, ovo je bio prvi izlet u ovoj godini, što su svi nestrpljivo čekali, a na izletu je i jedan novi član dao svoje izviđačko obećanje i pridružio se pokretu od 55 miliona skauta u svetu.

            Izlet je počeo jutranjim zborom na platou ispred prostorija Odreda. Proverena je kolektivna i lična oprema, odnosno da li je upakovano sve šta je planirano. Jedna grupa krenula je kolima a jedna autobusom. Krajnje odredište bila je Ivanovačka ada, koja je pokrivena šumom crnih i belih topola i vrba, koja pravi lep kontrast Dunavu, na čijoj će obali biti i kamp. Nakon kraćeg pešačenja i dolaska do tačnog odredišta izviđači, podeljeni u manje grupe, počeli su rad na dogovorenim zadacima i aktivnostima. Uređenje izletničkog mesta, priprema vatrišta, podizanje zaklona, pribavljanje suvaraka i slično.

            Zatim je za izviđače osnovnoškolskog uzrasta, priređena kraća obuka. Prvo su zajedno sa vođom Markom Stanom, učili kako se podiže šator, kakva su pravila za njegovo korišćenje i čemu nam sve služi. Zatim su sa vođom Vukom Milosavljevićem, imali obuku u upotrebi alata poput sekirice, ašovčića i testere. Za to vreme grupa najstarijih pripremala je ručak. Rad u prirodi troši energiju, pa je ručak dočekan sa osmehom i nije vremenski dugo potrajao. To je dalo nešto više vemena za odmor u prirodi, nakon čega je usledio i kraći hajk po ovom lepom delu naše okoline. Deo Ade je i zaštićen kao specijalni rezervat prirode. Na hajku su čuli priču o značaju šume za čoveka i razlici između prirodnih i veštački podignutih šuma.

            U međuvremenu je bilo prilike za dodatno istraživanje okoline, igranje u pesku, posmatranje dvogledom, igranje sa jednim lepim gostom u vidu francuskog buldoga - Luja, razgovorom o rekama, biodiverzitetu, orijentaciji, čak i istoriji i raznim drugim temama koje su samo nailazile. Da dan brzo proleti kada ti je zabavano, ponovo se pokazalo kao istinito. Nakon efikasnog pakovanja opreme i sakupljanja svega šta je doneto, kako bi se ostavio čist prostor, krenulo se put Starčeva. Sa punim utiscima i veselim licima, organizatori su dobili odgovor o uspešnosti, a Štab odreda je već krenuo u pripemu 601. aktivnosti.

M. Ivošević

Zaviri u mikro svet

            Radionica pod nazivom “Zaviri u mikro svet prirode“ organizovana je u  nedelju, 18. aprila, u prostorijama Odreda. Glavna zvezda radionice bio je mikroskop, kroz koji su skauti mogli da vide kako izgledaju razne stvari uveličane po nekoliko desetina puta. Izviđači su najpre otišli u park kako bi našli stvari iz sveta prirode koje bi ih zanimale da posmatraju kroz mikroskop. Između ostalog, tu su se našle različite vrste lišća, cveća, trave, mahovine, kore drveta, perje ptica i jedan uginuli pauk. Nakon toga, pravili su takozvane “preparate“ - na parče stakla stavi se najpre voda, zatim predmet koji ćemo posmatrati, i onda se to poklopi drugim komadom stakla. I konačno, na red je došao sam mikroskop. Počevši od jednostavnih stvari, poput trave, pa sve do onih stvari koje imaju malo komplikovaniju strukturu, poput perja, mladi izviđači su se upoznali sa građom sveta koji nas okružuje i koji do sada nisu videli na ovakav način.

            Radionica je trajala oko dva sata, a pozivu su se odazvali skoro svi članovi Odreda “Nadel“. Ova radionica je pravi primer učenja kroz igru, odnosno edukacije mladih kroz zanimljiv način u čijoj realizaciji i sami aktivno učestvuju.

M. Stana

Skupština Saveza

            Drugog aprilskog vikenda u Despotovcu je održana dugo planirana, a zbog epidemiološke situacije odlagana Statutarna Skupština Saveza izviđača Srbije. Glavni cilj ove Skupštine bio je izmena statuta, kako bi se rad organa i tela Saveza učinio efikasnijim. Pored toga usvojena su i dva pravilnika: o registraciji članstva i o izborima u Savezu. Starčevački odred je uložio nekoliko amandmana od kojih je veći broj prihvaćen pa se slobodno može reći da su u novi najviši akt Saveza izviđača Srbije utkane i naše ideje koje će, nadamo se, poboljšati rad Saveza kao najveće organizacije neformalnog obrazovanja za decu i mlade u zemlji. Pored trodnevnog rada na poboljšanju uslova za rad srpskih skauta, kroz uređenje akata, bilo je i dovoljno vremena za druženje i obilazak ovog prelepog kraja Srbije. Na ovim prostorima se nalazi jedna od najlepših pećina Balkana, Resavska, prelepi vodopad “Veliki buk“, muzej minijatura u kome se mogu videti umanjene replike skoro svih velikih srpskih manastira i respektabilan prirodnjački centar u Svilajncu.

P. Stanković

Kroki vesti

 Tokom maja meseca izviđači će vršiti upis novih članova.

 Dana 3. maja, planirana je tradicionalna odredska “kucanijada“.

 Dana 6. maja, Savez izviđača Srbije proslaviće 110 godina postojanja. Ovaj savez  je najstarija aktivna organizacija za decu i mlade i najveća organizacija neformalnog obrazovanja u Srbiji.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…