All for Joomla All for Webmasters

Ivan Gerdić, odgajivač papagaja: I lepo i korisno, i hobi, i posao

12 May 2021

            Naš sugrađanin Ivan Gerdić je rođen 1997. godine. Osnovnu školu je završio u Starčevu, srednju mašinsku školu je završio u Pančevu, smer kompjutersko konstruisanje. Društveno je aktivan od malena, kada se učlanio u  folklorno društvo, a zatim i u lokalni odred izviđača, da bi stigao do načelnika Odreda izviđača “Crne rode“ u Pančevu. Zaljubljenik je u prirodu i ptice a bavi se uzgojem ručno gajenih papagaja.

            Da li su izbori u Vašem detinjstvu imali uticaja na Vašu sadašnjost?

            - Da, sigurno... I danas volim iste stvari koje sam voleo kao dete. Na primer, od svoje devete godine zavoleo sam folklor, a i danas sam aktivan član folklornog društva u Starčevu. Kao dete sam zavoleo izviđače i prirodu, danas sam načelnik pančevačkog izviđačkog odreda... Sve što sam zavoleo kao dete, volim i danas, samo sam u svim sferama napredovao i podigao sve na viši nivo. Tako je bilo i sa pticama. Jedan period života sam se bavio papagajima, napravio prekid od nekoliko godina i sada sam uzgoj papagaja podigao na viši nivo.

            Odakle interesovanje za papagaje?

            - Kao dete sam zavoleo sve ptice ali uzor mi je bio brat Dušan koji je gajio golubove. Pored njega sam i ja formirao prvo jato ali moj deda nikako nije voleo da se bavim golubarstvom, pa mi je jednom prilikom kupio i poklonio papagaja. Mnogo vremena sam provodio u društvu ljubimca i kada bih krenuo u školu, kavez sa papagajem bih okačio u verandi kuće. Jednom prilikom po povratku iz škole zatekao sam otvoren kavez bez papagaja u njemu. Ubrzo sam shvatio da je moj ljubimac na drvetu breze u dvorištu. Dozivao sam ga, papagaj me je prepoznao i sleteo mi na ruku. To je bila prekretnica za ovo čime se bavim danas.

            Zašto se ručno gaje papagaji?

            - Zbog školovanja nisam imao vremena da se bavim papagajima ali pre nekoliko godina sam video na društvenim mrežama kako je to postalo popularno kod odgajivača ovih ptica. Cilj je da ptica bude vezana za vlasnika a to se postiže upravo ručnim hranjenjem.  Postoji i takmičarska disciplina koja se zove “fri flajing“ ili “slobodan let“ ... Nije mi mnogo vremena trebalo da se odlučim za ozbiljnije bavljenje odgojem papagaja i proširim jato. Kod našeg sugrađanina Premila, poznatog odgajivača ptica, kupujem tri papagaja, a već nakon dve nedelje kupujem i jedno pile koje sam ručno odgajio. Nakon mesec dana mladog papagaja iznosim na prvi slobodan let. Nakon slobodnog leta, na komandu papagaj mi se vratio. Danas u volijeri imam jato od trideset papagaja.

            Da li postoji tržište i kolika je potražnja za ovim pticama?

            - Potražnja za ručno gajenim papagajima sada je velika, upravo iz razloga koje sam opisao. Najčešće su tražene srednje velike ptice: rozele, kozice, roze kolinsi, pevajući papagaji i slično. Cene se kreću od 40 do 60 eura. To zvuči kao dobra cena ali kada imate veliko jato onda su i troškovi održavanja veliki. Hrana, lekovi, higijena u volijeri... ima dosta troškova. Ali, recimo da ponekad imam i zaradu. Iznad svega ovo mi je hobi,  a zarada - ako se desi, onda je dobrodošla.

            Kako sebe vidite u budućnosti?

            - Plan je da u narednih nekoliko  godina pređem na uzgoj velikih papagaja žako ili arapinge. Prvo moram da budem siguran u svoje sposobnosti jer su finansijska ulaganja velika. U zavisnosti od ptice, cene se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura. U tom slučaju bih bio primoran da hobi pretvorim u posao. Znanje sam stekao, želju odavno imam, važno mi je samo da donesem pravu odluku.

G. Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…