All for Joomla All for Webmasters

RIMOKATOLIČKA CRKVA: Uskršnje svečanosti

12 May 2021

            Prošlogodišnja proslava Uskrsa bila je ograničena na uži krug porodice, a misna slavlja mogla su biti praćena isključivo posredstvom medija i društvenih mreža. Uslovi u kojima je obeležen najveći hrišćanski praznik 2021. donekle su odgovarali uobičajenoj religijskoj praksi.

Sve svete mise održane su uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Uvod u uskršnje blagdane označila je Cvetnica, Nedelja Muke Gospodnje koja tradicionalno podrazumeva i blagoslov grančica. Nakon toga je usledilo Vazmeno trodnevlje. Na Veliki četvrtak Misu večere Gospodnje predvodio je vlč. Josip Bogdan, župnik u Opovu. Obredi Velikog petka s pokajničkim bogoslužjem u tišini, bez pesama i uz klepetaljke umesto crkvenih zvona, obeležili su početak Vazmenog bdenja. Nakon molitve vernika na Veliki petak nizali su se dirljivi činovi otkrivanja i ljubljenja krsta, blagovanja Tela Isusovog, otvaranja Isusovog groba, a pritom su pevane tužne pesme o njegovom svetom mučeništvu. Cvetnu nedelju i službu Muke Gospodnje na Veliki petak uveličali su mladi iz Pančeva i Starčeva koji su svojim nadahnutim čitanjima vernicima dočarali Isusovu patnju i stradanje. Na Veliku subotu obavljen je blagoslov vatre kojom je zapaljena Uskršnja sveća i tako označen početni deo uskršnjeg slavlja. Na dan Uskrsa, 4. aprila, svečanu svetu misu služio je vlč. Ladislav Đuriš u prisustvu brojnih vernika.

D.M.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…