All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Nesvakidašnji obilazak starčevačkog muzeja

Članovi Odreda izviđača “Nadel“ posetili su  novootrvoreni svojevrsni muzej u Starčevu u nedelju, 19. jula. U pitanju je bio obilazak i igra potrage koju su organizovali Jelena i Marko, koji su ujedno bili i vodiči kroz edukativno - izložbenu postavku “Starčevo kroz vekove“.

             U prvom delu obilaska, izviđači su čuli ponešto o nastanku starčevačke kulture. Videli su primerke keramičkih posuda različitih oblika i namena, koje su bile ukrašene raznolikim šarama osmišljenih od strane pražitelja ovih prostora. Pored posuda, tu su se nalazili i tegovi za lovljenje ribe i tegovi za razboj. Sledeći deo postavke se odnosio na vinčansku kulturu, kao i na kulture metalnih doba i naroda koji su u prošlosti naseljavali prostor današnjeg Balkana sve do antičkog perioda. Ploča sa scenama herkulovih poduhvata  privukla je pažnju. Interesantna je bila i priča o srednjevekovnim naseljima kojih je na ovim prostorima bilo barem desetak, pre nastanka današnjeg Starčeva.

            U drugom delu obilaska izviđači su mogli da se upoznaju sa životom u našem mestu od vremena njegovog nastanka, počevši od verodostojnih maketa samog mesta. Većina prisutnih želela je da sazna gde se nalazi njihov dom u odnosu na makete, što su im vodiči i pokazivali. Pažnju su privukle i makete kuća u kojima su Starčevci živeli u bližoj i malo daljoj prošlosti. Zanatski predmeti, originalna mašina za pisanje, mlekarica, tobolica pa sve do starinskog kalupa za kolače i odevnih predmeta, ilustrovali su priče nekadašnjeg života. Tu su bile i fotografije koje prikazuju izgled Starčeva i život njegovih meštana u proteklom veku.

            Po završetku obilaska koji je trajao 40-tak minuta, izviđačima je organizovana potraga, gde su mogli da pokažu šta su sve zapamtili, ili otkriju nešto što možda nije pomenuto. Tako su imali zadatak da pronađu određene predmete na osnovu asocijacija, da prebroje, navedu pronađu odgovore na date zadatke. Kao bonus u prostoru postavke postavljeno je i pet  identičnih predmeta koji ne pripadaju postavci, a njih su izviđači trebalo da otkriju. Podeljeni u tri grupe, brzo su osvojili prostor i probudili istraživački duh.

            O utiscima ove aktivnosti najbolje govore izjave samih učesnika.

            - Bilo je zanimljivo i poučno. Najveći utisak mi je ostavilo to da je Starčevo bilo u Vojnoj granici između dva carstva - rekao nam je Ognjen Stojanović. Mikaina Jovanović se osvrnula na opšti utisak o postavci: - Mislim da je ovo najlepša stvar koju sam videla u Starčevu. Najviše mi se svidelo to što možemo uživo da vidimo iskopine i predmete iz doba neolita. Već sam više puta bila u muzeju ali ne mogu da se nagledam! Lenka Gojković dodala je: - Bilo mi je interesantno da su se nekad obaveštenja davala ispred Mesne zajednice, gde je glasnik čitao zapovesti pred okupljenim narodom. Ponosna sam što Starčevo ima muzej.

            S obzirom na znanje i interesovanje koje su pokazali naši izviđači, ova aktivnost se može smatrati veoma uspešnom.

Marko Stana

Srpska lepotica - Stara planina

            Čovek se vraća prirodi, svojim korenima i iskonskom postojanju iz koje dobija snagu za prevazilaženje različitih situacija. Baš iz tih razloga je grupa odraslih izviđača starčevačkog odreda boravila (ponovo) na lepotici - Staroj planini, od 26. do 28. juna. Netaknuta priroda, prostrani pašnjaci, guste šume bogate plodovima i lekovitim biljem, slikovita sela i zanimljiv folklor, karakteristike su jednog od najautentičnijih prirodnih rezervata Srbije koji zauzima površinu od 142.000 hektara. U njemu se nalazi, Zavojsko jezero, biser nastao slučajnim tektonskim pomeranjem tla pre nekoliko desetina godina. Na samom ušću reke Visočice koja puni vodom ovo jezero nalazi se selo Pakleštica iz koga se u naše mesto doselilo par desetina porodica. Za samo dva dana koliko su boravili u tom selu, izviđači su obišli nekoliko najinteresantnijih lokacija u okolini. Vidikovac “Vladikine ploče“, istoimenu pećinu koja je i ako možda najveća u našoj zemlji, još uvek “divlja“ i neistražena i jezersku plažu. Uživanje je bilo kompletno uz veoma gostoljubive žitelje sela. U to vreme su izvođeni radovi na renoviranju stare seoske mlekare i njenom pretvaranju u seoski dom - muzej mlekarstva. Starčevački skauti su i tu ostavili svoj volonterski pečat ofarbavši deo stolarije. Selo koje živi uprkos malom broju stanovnika (svega par desetina), dobro je uređeno i veoma čisto uz očuvanu prirodnu lepotu. Izviđači će svakako ovde ponovo doći.

Daniela Jajić 

Kroki vesti

 Predstavnici starčevačkog odreda boravili su u izviđakom domu “Gorski car“ kod sela i jezera Garaši nadomak planine Bukulje, u periodu od 9. do 12. jula.

 Odred izviđača “Nadel“ planira sedmodnevni tabor u Delibladskoj peščari u periodu od 14. do 20. avgusta.           

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…