All for Joomla All for Webmasters

PANDEMIJA KORONAVIRUSA - STARČEVAČKA HORONOLOGIJA: Četvoro Starčevaca završilo na Sajmu

14 May 2020
(0 glasova)

Ivan Bojković u stacionaru

Prva infekcija koronavirusom kovid-19 u Srbiji zabeležena je 6. marta. Šireći se po našoj zemlji ova pošast je neminovno stigla i do Starčeva, i to 9. aprila. Infekcija se verovatno dogodila na poslu u Beogradu a naš sugrađanin, Ivan Bojković,  nakon dve nedelje provedene u stacionaru na beogradskom sajmu, pre nekoliko dana je otpušten i nalazi se u svom domu u Starčevu.

U međuvremenu dogodila su se još tri slučaja pa je do zaključenja ovog broja našeg lista ukupno četiri Starčevaca sa potvrđenim slučajem završilo na Sajmu. U pitanju su lakši slučajevi infekcije koronavirusom.

            Krizni štab Mesne zajednice Starčevo je uspostavljen još 16. marta. Komandant štaba je Petar Andrejić a njegov zamenik je Predrag Stanković. Štab je uspostavio stalno dežurstvo, koje podrazumeva mobilnost i tokom vikenda kao i u toku trajanja policijskog časa. U vertikalnoj hijerarhiji preuzimana su sva naređenja Gradskog štaba za vanredne situacije koja su, potom, realizovana na terenu. Vršena je dezinfekcija u saradnji sa DVD-om kao i sa JKP-om “Starčevac“ koji se u ovu akciju uključio nabavkom “atomizera“.  Krizni štab je organizovao i mrežu volontera koji su građanima bili na usluzi u pogledu pružanja pomoći pri snabdevanju namirnicama i lekovima. Ukupnost pomoći volonterske službe najbolje je predstavljena prilikom podele 739 paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30 hiljada dinara, koji su podeljeni u svega dva popodneva.

            Što se javnog reda i mira tokom trajanja policijskog sata tiče, može se reći da je Starčevo bilo mirno i da su meštani uglavnom odgovorno pristupili ovoj restriktrivnoj meri.

            Nakon prvobitnog opuštenijeg odnosa prema preporučenim merama u toku trajanja pandemije a koje se odnose na socijalno distanciranje i nošenje zaštitnih maski, može se primetiti da je disciplina postojala sve veća što je vreme više prolazilo.

Dezinfekcija centra Starčeva

            Iako su apoteke “opustošene“ u prvih nekoliko dana, vrlo brzo je uspostavljena normalna snabdevenost zaštitnom opremom i proizvodima za dezinfekciju a tako je i danas u sve tri starčevačke apoteke. Snabdevene su i prodavnice a tokom vanrednog stanja neke prodavnice i pekare ponudile su građanima mogućnost donošenja robe na kućnu adresu. Škola i Dom kulture zatvorili su svoja vrata dok traje vanredno stanje. Odnošenje kućevnog smeća u organizaciji pančevačke “Higijene“ funkcioniše sve vreme, a starčevački komunalci rade sve vreme, a čini se da ulažu još veći napor nego inače. Veliki verski praznik Uskrs, obeležen je u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i verskih poglavara.

            Zvanična sportska takmičenja u celoj zemlji pa tako i u našem mestu otkazana su ali je primetno da se veliki broj Starčevaca odlučio da ove dane provede u nekom rekreiranju ili u prirodi. Porasla je popularnost pecanja, biciklizma, šetnje kroz prirodu, a mnogu su odlazili do “vodica“, “valjare“  ili na “milje“...

            Dolaskom lepog i toplog vremena, stručnjaci kažu - opada snaga virusa. Pred kraj aprila meseca, ublažavaju se mere i utisak je da se sve polako vraća u normalno stanje. Kažu da treba obratiti pažnju na jesen. Videćemo.

SN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…