All for Joomla All for Webmasters

retroSPEKTIVA - Piše: Petar Andrejić

14 May 2020
(0 glasova)

“Pravila, pravila...“ - pevao je Bora Čorba o pojavnim oblicima institucionalnog nametanja volje, odnosno okvira dozvoljenog, nedozvoljenog i usmerenog ponašanja. U vreme kada je ovaj pesnik i poeta obrađivao društvene odnose, primetivši disproporciju u potrebama pojedinca i zakonskim i drugim ograničenjima, a to je bilo pre nekoliko decenija (SFRJ) u političkom sistemu koji su mnogi karakterisali represivnim (socijalizam jugoslovenskog tipa), verovatno  mu ni na kraj pameti ne bi palo da će se, toliko godina kasnije, u 21. veku, susresti s najrestriktivnijim mogućim pravilom, s nečim što se zove 24-časovni karantin. To su pravila, Boro! Osamdesete su zakon! Poj sada, pesniče!

Može se raspravljati o tome koliko su osamdesete godine prošlog veka zaista bile represivne pa se moralo rokenrol metaforom ukazivati na eventualni nedostatak ljudskih prava. Ili je, pak, više u pitanju bio lični buntovnički duh Bore Đorđevića i njegova personifikacija kroz rimu. Tek, reakcije na bilo kakva nametanja oduvek su izazivale odijum slobodarski nastrojenih pojedinaca i grupa. Naravno, kada za tako nešto ima osnova.

Buntovništvo je individualno, nenasilno, opušteno. Ono nastaje iz ljubavi. Buntovništvo nije protiv nečega, već je za nešto. Revolucija je protiv nečega ali nije za nešto. Revolucija je previše zaokupljena protiv nečega, ona zaboravlja zbog čega je sva ta zbrka nastala. To je gnev. Ali gnev ne može stvoriti bolje društvo. “ U javnom životu danas, malo je buntovnika. Više je “revolucionara“. Onih, spremnih da iskoriste svaku priliku da sve ispolitizuju, pa i događaje i situacije koje nisu za tako nešto. Pandemija virusa kovid-19, koja je nova realnost svakog čoveka na ovoj planeti, nije situacija koja treba da posluži za razračunavanja. Svet oko nas se drastično menja: ugroženi su temelji na kojima su izgrađivana čitava društva i niko ne zna kako će se završiti, i koliko će poglavlja imati, priča koju svi zajedno, kao savremenici, sada pišemo. U kukavičkom sajber-vojevanju društvene mreže su preuzele  ulogu bojnih polja. Samoproklamovanoj i samozadovoljnoj sajber eliti i drugim činiocima neuravnotežene stvarnosti puna su usta kritika zbog mera koje je država uvela kako bi pokušala da parira opasnosti kojoj smo svi zajedno izloženi. Pobogu, 24-časovni karantin! Pa, da - jer nema drugog leka! Nema vakcine rođaci, nema ruskog čarobnog doktora ili obojene vodice kojekakvog njestern šarlatana iz kaubojskih filmova i stripova koja leči svaku boljku a najpre ćelavost...

Ostani kod kuće i slušaj savete kompetentnih zdravstvenih stručnjaka! Sve ostalo, veliki je rizik. A pravila..? Pa, ona će moći da se krše, ali kad ulog bude malo manji.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…