All for Joomla All for Webmasters

UMETNOST: Autor starčevačkog ikonostasa

14 May 2020
(0 glasova)

Veliki je broj imena u likovnoj umetnosti čiji je rad počeo biti smatran vrednim pažnje tek nakon njihove smrti. U tu plejadu naizgled neshvaćenih i zanemarenih srpskih slikara može se uvrstiti i Stevan Milosavljević, autor ikonostasa pravoslavnog hrama svetog Pantelejmona u Starčevu.

Rođen je, 1. oktobra 1881. godine, u Opovu, a nakon završetka četiri razreda gimnazije i učiteljske škole, zaposlio se na mestu učitelja u Omoljici. Tu se zadržao u periodu od 1900. do 1904. godine. Za nastavnika crtanja obrazovao se u Pešti. Između 1905. i 1908. bio je redovan đak Minhenske umetničke akademije u klasi čuvenog profesora Habermana. Proveo je Prvi svetski rat kao dobrovoljac i ratni slikar na Drini i na Solunskom frontu. Tamo se proslavio mnogobrojnim impresionističkim kompozicijama s prizorima s bojnog polja. Nakon toga nastanio se u Pančevu, radeći kao privatni slikar. Milosavljević je bio višestrani umetnik. Slikao je pejzaže, portrete i kompozicije, naročito ikonografske i iz ratnog života. Radio je vodenim bojama i pastelom, bavio se karikaturom i crtanjem. Kao karikaturista je na prelazu iz 1913. u 1914. godinu bio angažovan u humorističko - satiričnom listu "Vrač pogađač". Na Solunskom frontu je takođe izradio mnogo vojničkih karikatura. Kao član Društva srpskih slikara "Lada" učestvovao je na njegovim godišnjim izložbama u Beogradu, pa i na onim jugoslovenskim. Pored našeg ikonostasa u njegovom opusu nalaze se brojne serije: tipovi i studije sa Solunskog fronta rađene pastelom, karikature s ratišta i iz kasarne. Neka dela izdvojena iz pomenutih celina završila su na različitim izložbama, a neka su sačuvana u Milosavljevićevoj zaostavštini, poput "Bogorodice" koja je pohranjena u kolekciji Narodnog muzeja u Pančevu gde se nalazi u okviru stalne postavke.

            NJegove poznate slike su: Portret Poljakinje lekarke (1917), Portret Simke Jovanović kao bolničarke (1918), Kralj Petar na položaju (1919), Bugarski rovovi (1919), Sunčan dan (1920), Portret gđice V. Živković (1921), Portret Dr. Jefte Šambeka (1921), Autoportret (1921). Stevan Milosavljević je privatno bio skroman, povučen u sebe i krhkog zdravlja po prirodi. Nije ničim novim oplemenio naše slikarstvo, radio je tehnikom svojih minhenskih profesora. No, ipak, bio je veoma vredan i savestan, pa mada nije bio obdaren snažnim temperamentom niti bujnom maštom, njegovo delo ima veću vrednost od reputacije koju je za života uživao. Najuspelije su mu studije i portreti rađeni tehnikom pastela, kao i crteži nastali u ratu koji odišu dobroćudnim humorom. Sjajno se pokazao u karikaturama u kojima je tipski i karakterno predstavljao portret srpskog seljaka.

            Čitavog svog života bio je društveno i politički aktivan. Političke je teme kroz karikaturu živo opisivao od 1924 godine u časopisu "Balkanski radikal". Upokojio se u Pančevu, 9. maja 1926. godine. NJegova biografija našla se 1928. u "Narodnoj enciklopediji" autora Stanoja Stanojevića, srpskog istoričara, redovnog profesora Beogradskog univerziteta, enciklopediste i člana Srpske kraljevske akademije.

D. M.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…