All for Joomla All for Webmasters

ISTORIJA: Hram Sv. Pantelejmona

12 mart 2020
(0 glasova)

Pošto je Starčevo bilo manastirska parohija, u mestu tada nije bilo pravoslavnog hrama. Postojao je krst kod stare škole, mesto za litije. Krst je porušen 1. septembra 1975. godine, a centralni deo prenesen je i sazidan u porti kod oltara. Navodno je krst smetao za asfaltiranje ulice.

 Povećanjem broja pravoslavnih stanovnika u naselju, pojavila se potreba i želja da se gradi parohijski hram. Projekat je uradio, oktobra 1907. godine, inženjer Milivoj Matić, koji je ujedno bio i nadzor nad  izgradnjom hrama u Starevu. Hram je u srpsko-vizantijskom stilu, a ipak jedinstven po izgledu. Temelji hrama su osveštani o Preobraženju 1908. godine a do kraja 1910. završeni su svi građevinski i zanatski radovi na hramu. Ikonostas i pet medaljona na svodu broda hrama oslikao je LJubivoje Anastasijević, slikar iz Pančeva. Stolarske, kovačke, molerske i pozlatarske radove radili su majstori iz Pančeva. Zvona i toranjski sat radila js livnica “Pantelić” iz Zemuna. Po blagoslovu Episkopa vršačkog Gavrila Zmejanovića, hram je osveštao 1. januara 1911. godine arhimandrit Gavrilo Ananijev, nastojatelj manastira Vojlovica. Hram je posvećen Svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, koji se obeležava 9.  avgusta, kada je i hramovna slava.

            Matične knjige za Starčevo se vode od 1796. godine. Kao i u ostalim mestima veći broj matičnih knjiga posle Drugog svetskog rata komunističke vlasti su oduzele od Crkve za svoje potrebe i do danas ih nisu vratili. Po završetku hrama sagrađen je, 1912. godine, Parohijski dom. U proleće 1923. godine NJegova Svetost Dimitrije Patrijarh srpski, sa nastojateljem mananastira Vojlovica posetio je ovaj hram, Parohijski dom i Školu. Prva arhijerejska liturgija u Starčevu služena je o hramovnoj slavi 1923. godine. Tom prilikom Mitropolit Ilirijon Radonić je osveštao nova zvona za hram. I nova zvona radila je livnica “Pantelić” iz Zemuna, veliko zvono 325 kg. i malo zvono 195 kg. Sledeću arhijerejsku liturgiju je služio o hramovnoj slavi Episkop banatski Georgije Letić.

Poslednjih godina hram je u potpunosti obnovljen spolja, a iznutra je oslikan. Povodom stogodišnjice hrama, Episkop banatski Nikanor je osvetio obnovljeni hram 2012. godine. Starčevo sada ima dve pravoslavne parohije - u prvoj služi protojerej Zoran Maletić, a u drugoj jerej Nedeljko Sančanin. Nedavno se počelo sa izgradnjom još jedne crkve u našem mestu,  posvećene Ognjenoj Mariji.

 

Petar Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…