All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Izviđači aktivni i tokom zime

12 mart 2020
(0 glasova)

Topli i sunčani dani tokom zimskih meseci prijali su izviđačima, jer im je to omogućilo da lagodnije nastave sa svojim mnogobrojnim aktivnostima. Tako se nakon aktivnog januara angažovanje nastavilo i u februaru čime su “najhladniji meseci“ koji obično znače blagu stagnaciju u radu, prevaziđeni brojnim dešavanjima.

Dana 26. januara, jedna ekipa najmlađih izviđača, uz nekoliko njihovih starijih drugara i vođa učestovalo je na memorijalnom takmičenju “Aleksandar Aca Stanković“. Takmičenje se odvijalo u Pančevu u  OŠ “Mika Antić“, u organizaciji Odreda izviđača “Crne rode“”. Ovaj memorijal okupio je preko 150 najmlađih izviđača uzrasta od 7 do 11 godina iz Subotice, Novog Sada, Kikinde, Perleza, Rume, Šida, Mramorka, Kovačice, Šapca, Beograda, Pančeva i Starčeva - ukupno 21 ekipa. Starčevo je predstavljala jedna ekipa i više vođa koji su pomagali u organizaciji takmičenja. Takmičarske dicipline bile su osmišljene uglavnom u vidu igrica spretnosti i snalaženja, kao i proverom znanja iz prve pomoći i putnih znakova. Većina igara zahtevala je dobar timski rad odnosno međusobnu koordinaciju. U ovoj zaista jakoj konkurenciji ekipa iz Starčeva zauzela je 4. mesto, što je odličan uspeh. Preko 16 celzijusovih stepeni omogućilo je da se lepo druženje upotpuni i igrama na otvorenom. Akciju su posetile i brojne novinarske ekipe.

            Tri nedelje kasnije, tačnije 23. februara, OI “Nadel“ organizovao je memorijalno takmičenje “Ivica Pranjić“ koje je održano po jubilarni 15.  put. Iako je ova aktivnost prvenstveno zamišljena kao odredska provera znanja, ovoga puta pozvane su i izviđači iz Pančeva a bili su prisutni i gosti iz Kovačice i Zaječara. Takmičenje se odvijalo u okviru “nedelje sećanja“ kada se izviđači tradicionalno sećaju svojih osnivača i izviđačkih početaka koji su stariji od 11 vekova. Povodom jubileja sam memorijal imao je simbolički okvir nazvan “Samo najbolji“. Simbolično organizovanih sedam disciplina nazvane su “ko bliže“, sa ciljem preciznosti bacanja pločice što bliže centru mete, “ko višlje“ sa ciljem građenja najvišeg samostojećeg objekta od datih predmeta, “ko duže“ sa ciljem da se dešivrovanjem poruke dobije najduži niz otkrivenih reči, “ko brže“ sa ciljem prelaska poligona za što kraće vreme dok se otežano krećete, “ko spretnije“ sa ciljem prenošenja vode u otežanim uslovima, “ko pametnije“ sa ciljem rešavanja logičkih zadataka u oblasti orijentacije i topografije i na kraju “ko lepše“ sa ciljem najlepše nacratne skice i sastavljenog stiha na temu “svaki korak avantura“. Izviđači su bili podeljeni u pet ekipa koje su u svom sastavu bile mešovite u vidu međuodredske raspodele i u vidu starosnih granica. Sve ekipe brzo su osvojile prostorije Doma kulture u Starčevu gde se takmičenje odvijalo. Tokom trosatnog nadmetanja ekipe su se iz discipline u disciplinu smenjivale na liderskim pozicijama. Nakon poslednje igre koja je i zbog simbolike nosila najviše poena, prvo mesto osvojila je ekipa “Kenguri“ koju su činili: Marko Stana, Sara Cvetinović, Aleksa Marković i Iva Marić, drugo mesto zauzela je ekipa “Smokve“  u čijem su sastavu bili: Vuk Milosavljević, Filip Stafanović i Mikaina Jovanović, dok su treći bili “Genijalci“ koje su činili: Anja Nedeljković, Lazar Avramović, Ivona Filipovski i Lenka Gojković. Ova prilika iskorištena je i za dodelu diploma za savladan prvi stepen naprednog izviđačkog znanja. Pa su tako Aleksandra Kostić, Emilija Varga, Teodora Jović, Branislav Nikić, Miloš Stoiljković, Lazar Balog, Danilo Radosavljević i Mateja Uskoković dobili zasluženo priznanje prvog izviđačkog krina. Takođe, za svoj rad nagrađene su i Jelena Košarić i Emilija Mrđan. Nakon takmičenja nastavljeno je druženje uz izviđački koktel koje se produžilo i nakon pranja posuđa i usisavanja, svedočeći da drugarstvo nema granice.

            Lepo je napomenuti da oba pančevačka odreda udruženo sada imaju preko 100 članova, što nije bio slučaj na teritoriji Pančeva duže 30 godina. Ono što je još lepše je to da oba ova odreda planiraju i svoj dalji razvoj na radost sve dece koja vole avanturu i zabavu sa svrhom.

G. Ivošević

Kroki vesti

 Delegacija OI “Nadel“ posetila je izviđački festival pesme pod nazivom “Izviđači pevaju“ koji je održan u Beogradu, 2. februara.

 Načelnik starčevačkog odreda bio je predavač na međunarodnom seminaru za obuku u upravljanju i vođenju izviđačkih odreda. Seminar je održan u Sutomoru u Crnoj Gori, od 14. do 17. februara. Pored učesnika i predavača iz Srbije i Crne Gore, učestvovali su i predstavnici Makedonije i Slovenije.

 Dana 19. februara, u prostorijama OI “Nadel“ održana je radionica o preduzetništvu za izviđače uzrasta od 14 do 18 godina. Tom prilikom izviđači su aktivno mogli da saznaju o koracima i preduslovima koji pokreću neki posao i da se oprobaju u kreiranju neke svoje moguće poslovne ideje. Radionice poput ovih veoma su značajne za svest mladih ljudi ukoliko se uvaži činjenica da u Evropi postoji visok trend samozapošljavanja.

 Predrag Stanković i Danijela Jajić učestvovali su, od 21. do 23. februara, na regionalnom susretu izviđača-veterana, koji je održan u banji Vrujci.

 Marko Ivošević je učestvovao na sastanku sa predstavnicima Svetskog izviđačkog pokreta povodom izrade novog programa Saveza izviđača Srbije. Sastanak je održan od 22 do 23. Februara u Beogradu.

 Vuk Milosavljević je imenovan je za vođu naučne sekcije u okviru Odreda, dok je Marko Stana imenovan za odredskog novinara.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…