All for Joomla All for Webmasters

Predratna školska pravila (2) (nastavak iz prošlog broja)

07 februar 2020
(0 glasova)

Sledi deo koji se odnosi na vladanje učenika: "Rano lezi a rano ustani. Ko rano rani dve sreće grabi, kaže naš narod. Mozak je svež i odmoran posle spavanja pa se ujutru i najbolje uči. Čim dođe određeno vreme, uzmi svoje stvari, pozdravi roditelje i kreći u školu. Putem idi pravo.

Ne zadržavaj se i ne zastajkuj, ne viči i ne juri. Staraj se da u školi uvek budeš na četvrt časa pre početka rada. To vreme provedi u šetnji i zabavi po školskom dvorištu ili u hodniku, kada je rđavo vreme. Na znak zvona skini svoje gornje haljine i kapu. Obesi ih o svoj čiviluk, stani u red i sačekaj razrednog nastavnika. Na njegov znak ulazi lagano u učionicu, sedaj na svoje mesto, izvadi potrebne knjige i gledaj pravo. Govori samo ako te nastavnik pita, i dobro slušaj sve što učitelj govori. Najlakše uči i napreduje onaj đak koji je miran i pažljiv. U osnovnoj školi najviše se uči slušajući živu reč učiteljevu. Ko više sluša više će i da zna, više i da nauči. Na pitanje nastavnika odgovaraj slobodno, glasno i veselo. Sve svoje knjige drži lepo uvijene i čiste, a tako isto i domaće zadaće. Može učenik u svemu biti odličan i vredan, ali ako su mu knjige i zabeleške prljave i nemarno održavane, gubi mnogo. Zabranjeno je po podu pljuvati kao i cepkati hartiju i tako je bacati ispod klupa. Školski nameštaj mora se čuvati i sve što učenik svojom krivicom ošteti i pokvari naknadiće njegovi roditelji. Đaci se ne smeju nikako sami zadržavati u razredu, sem kada ih nastavnik uvede i zaposli. Uđe li u školu neki gost učenici ga pozdravljaju ustajanjem. Na znak zvonceta učenici ostavljaju svoje stvari unutra pa na dati znak učiteljev izlaze, postrojavaju se opet u red kao što su i ušli. Za vreme odmora svrše svoje telesne potrebe, malo prošetaju i poigraju dok se učionice ne provetre. Na znak zvona postrojavaju se na određenom mestu, tu sačekaju svoga razrednog nastavnika i sa njim ulaze u razred. Posle završenog predavanja, učenici oblače svoje haljine, postrojavaju se u red i u pratnji svoga nastavnika izlaze iz školskog dvorišta na ulicu. Odatle u najvećem redu svaki ide u svome pravcu kući. Po dolasku kući odmah se javlja svojim roditeljima, pošto ih lepo pozdravi, i od tada više se ne sme udaljiti nikuda bez njihove dozvole".

(kraj)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…