All for Joomla All for Webmasters

Mlade nade starčevačkog sporta: Najjači kadet, budući ”strongmen”

18 avgust 2019
(0 glasova)

Naš mladi sugra|anin Marko Šulja je prvak Srbije u pauerliftingu u konkurenciji kadeta. Ovim sportom se aktivno bavi od 2018. godine, iako je mnogo ranije počeo da posećuje teretanu i bavi se dizanjem tegova. NJegovi uspesi razlog su zbog kojeg smo ga posetili i razgovarali sa njim.

 

            Marko zašto si odlučio da se baviš ovim sportom?

            - Zbog velike telesne težine počeli su da mi se javljaju problemi sa kičmom, počela je nepravilno da se razvija. Rešenje je bilo da počnem da se bavim nekim sportom,. Pokušao sam sa košarkom, fudbalom i drugim popularnim sportovima ali nije mi to mnogo pomoglo... Počeo sam, potom, da posećujem teretanu a onda sam, na sestrinu inicijativu, počeo da treniram pauerrlifting.

            Da li možeš našim čitaocima da pojasniš o kom sportu je reč?

            - U pitanju je dizanje tegova. Postoji nekoliko različitih disciplina koje se boduju na takmičenjima. Veoma  je bitno pravilno postaviti položaj tela prilikom podizanja tereta. Imao sam tu sreću da me je trener dobro naučio. Zvuči neverovatno ali više nemam problema sa kičmom!

            U upražnjavanju ovog sporta najviše mi se svidelo to što se sportisti ove discipline bore protiv upotrebe steroida i bilo kakve hemije. Važne su prirodne predispozicije, gabariti čoveka, da bi se bavio pauerliftingom. Kasnije, poslednja faza ovog sporta je “strongmen“.

            Za kratko vreme si poneo titulu prvaka države?

            - Prošlog meseca na državnom takmičenju u Vranju u kategoriji kadeta do 120 gilograma odneo sam titulu prvaka države u kadetskoj kategoriji. Ukupna podignuta težina u tri kategorije iznosila je 410 kilograma. Do sada sam osvojio desetak medalja i prvih mesta ali medalja iz Vranja je moj  maksimum, koji se, inače, osvaja na državnim takmičenjima.

            Imaš li ozbiljne planove za dalje treniranje?

            - Ovaj sport sam toliko zavoleo da nemam nameru da ikada prestanem. Sledeća faza je “strongmen“, imam želju da stignem do te faze. Za sada treniram za “Dinamo“ Pančevo u teretani “Fit Sport“ i trenutno neću ništa da menjam osim broja osvojenih medalja.

            Zahvaljujem se na podršci koju dobijam od roditelja i porodice. Veliku zahvalnost dugujem treneru Stefanu Drpi koji je od mene napravio sportistu. Posebnu zahvalnost dugujem sestri Kristini Cvjetičanin koja je balkanski prvak za žene u pauerliftingu a koja je odgovorna za to što sam uopšte počeo da treniram ovaj sport.

            Želim da budem najbolje što ovaj sport nudi. U planu je da sa drugarima iz kluba napravimo nekoliko promocija pauerliftinga kako bi animirali mlade ljude koji nemogu da prona|u sebe u nekom sportu. Ne mogu svi biti fudbaleri, odbojkaši, košarkaši jer, jednostavno, nemaju fizičku gra|u za neke sportove.

            Nadam se da ćemo napraviti promociju i u Starčevu... Možda još neki moj sugra|anin zavoli ovaj sport.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…