All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Gospodari vremena u Ždrelu

18 avgust 2019
(0 glasova)

Starčevački izviđači su, od 15. do 21. jula, boravili na taboru u banji  Ždrelo kod Petrovca na Mlavi. Pored njih, na ovom taboru pod nazivom “Gospodari vremena“ učestvovali su i skauti iz Velike Plane, Niša i Petrovca na Mlavi.

 

            Konačari su na mesto budućeg tabora došli dva dana ranije kako bi pripremili teren, podigli osnovne objekte i organizovali dolazak izviđača. Po dolasku na odredište, članovi odreda su se smestili u svoje nove “domove“. Nakon ručka, izviđači su uređivali kutke, u kojima će boraviti u toku slobodnog vremena. U kasnim popodnevnim satima organizovana je pešačka tura do manastira Raškovica. Prvi taborski dan završen je druženjem oko vatre.

            Drugi dan tabora počeo je igrom pod nazivom “uravnoteži se“ a nakon ručka izviđači su počeli sa izradom konačišta. Kada je pala noć došlo je vreme za noćni hajk. Na putu do akva parka, izviđači su mogli da vide delimično pomračenje meseca. U sredu je bio zakazan put do izvora reke Mlave gde su se skauti i okupali. Na tom mestu su imali i sportske igre.. Četvrtak je mladim izviđačima definitivno bio najzabavniji dan jer su išli su u akva park. Pored kupanja u raznim bazenima sa lekovitom termalnom vodom, izviđačima su bili zanimljivi i raznoliki vodeni tobogani. Jedna od zanimljivijih igrica tog dana bilo je “štafetno crtanje“. Sledećeg dana, izviđači su se takmičili u kuvanju pasulja. Najbolji pasulj imala je ekipa “Bubačke“, drugo mesto su osvojili “Stajkini klinci“, dok su treće zauzeli “Flamingosi“. Zbog posete Odreda izviđača “Mlava“, ostatak dana bio je ispunjen ekipnim igricama.

            Subota je bila dan sa malo manje aktivnosti. Posle doručka, mlađi i stariji izviđači, uz pratnju brđana, penjali su se na  homoljski vrh Veliki Vukan koji je visok 825 metara. Za to vreme, najmlađi članovi Odreda išli su u kratku šetnju do manastira Svete Trojice. Ostatak dana proveden je u odmaranju i druženju. Veče je bilo rezervisano za veliku žurku na koju su pristigli i članovi odreda izviđača iz Petrovca. Nedelja je bio “najtužniji“ dan jer se bližio rastanak i završetak ovog predivnog taborskog druženja. Nakon rušenja šatora i pakovanja opreme na licima mnogih se mogla primetiti i poneka suza...

            Sve u svemu, ovo je bio jedan veoma uspešan izviđački kamp na kome su skauti dokazali da su zaista “gospodari vremena“  koje su potrošili vrlo efikasno.

Marko Stana

 

Smotra u Kanjiži

            Pretposlednjeg vikenda juna meseca desetak starčevačkih izviđača učestvovalo je na smotri Saveza izviđača Vojvodine u Kanjiži. Na dalek put ka krajnjem severu naše zemlje krenuli su autobusom koji je krenuo iz Bele Crkve, pokupivši prvo skaute iz tog mesta. Autobus, koji je organizovan od strane Saveza izviđača Vojvodine, pored Belocrkvana i Starčevaca, povezao je i izviđače iz Novoga Sada. Odred izviđača iz Kanjiže u svom vlasništvu poseduje prelep kamp na desnoj obali Tise. Kamp ima nekoliko čvrstih objekata koji služe kao sanitarni čvorovi, kuhinja, štab i ostave. Imaju lepo uređeni pristan i veći broj izviđačkih plovila, kanua. Vreme nije išlo na ruku skautima jer je kiša padala skoro sve vreme trajanja smotre.

            Samo otvaranje akcije prekinuo je jak pljusak koji je trajao više od dva sata. Jedan od najvećih problema predstavljali su komarci kojih je bilo izuzetno mnogo jer zbog nadaleko poznatog tiskog cveta nije bilo moguće izvršiti tretiranje njihovih larvi. Smotra je organizovana i kao izviđački višeboj pa je za mlađe izviđače bila organizovana staza kroz ovaj simpatični gradić. Poletarci su imali radionice na kojima su mogli naučiti pregršt izviđačkih veština ali najlepša aktivnost je svakako bila plovidba ovom izuzetno mirnom banatskom rekom. Da ugođaj bude izvanredan pobrinuo se tiski cvet koji je baš u trenutku boravka izviđača na vodi počeo da izlazi iz reke i da obavlja ritual parenja zbog koga je i postao poznat. Ovaj neobični insekt tri godine živi u vodi kao larva koja na kraju svog životnog veka izlazi iz vode i za samo dva do tri sata života van vode obavi parenje i polaganje jaja i odmah zatim umire. Ta pojava rojenja par centimetara iznad vode popularno se naziva cvetanje Tise pa je u skladu sa tim i dobio ime.

            Smotru je posetio i vršilac dužnosti starešine Saveza izviđača Srbije, Pera Trajković iz Šapca a sve vreme trajanja smotre prisutna je bila i starešina Saveza izviđača Vojvodine, Branislava Kokar iz Sremske Mitrovice

Predrag Stanković

Kroki vesti

 Istog vikenda kada su starčevački izviđači učestvovali na smotri u Kanjiži, delegacije Odreda su boravile još na dve akcije. Branislav Nikić i Miloš Stojiljković boravili su na akciji u Kruševcu dok je Ivan Gerdić učestvovao na višeboju u Nišu.

 Miša i Peca su posetili tabor pančevačkih izviđača u Čurugu na kome su pored njih učestvovali izviđači iz Perleza i Subotice.

 U oviru “Dana druženja“, od 9. do 11. avgusta, na Opštinskom stadionu starčevački skauti će organizovati izviđački višeboj.

 Poslednjeg avgustovskog vikenda OI “Nadel“ će učestvovati na republičkim izviđačkim igrama u Obrenovcu.

 U okviru projekta “Planeta se menja, a ti“ za koji su dobili sredstva na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva, izviđači su napravili višenamensku posudu za prikupljanje reciklažnog otpada koji je postevljen na ulazu u zgradu Doma kulture, iz pravca parka.

 Brđanka Danijela Jajić, učestvovala je na izviđačkoj plovidbi “Tri Morave“ koja je održana 12-14. jula.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…