All for Joomla All for Webmasters

ISTORIJA: Sudski spisi o “starčevačkoj republici“

12 jul 2019
(0 glasova)

Ovo je godina u kojoj se navršilo tačno jedno stoleće otkako se u Starčevu zbio događaj danas poznat pod imenom "starčevačka republika". U vreme kada su se seljaci digli protiv tadašnjih lokalnih vlasti nije se moglo ni naslutiti da će njihov bunt imati tako daleki odjek. Niko od učesnika dešavanja više nije živ, bilo sa strane pobunjenika ili iz redova mesne vlasti.

 

            Nesvakidašnji karakter događaja jedinstvenog na tlu Banata, a i šire, sporadično privlači pažnju autora novinskih članaka i istraživača. Nova građa povremeno dolazi na površinu i treba je na vreme otrgnuti zaboravu. Kada bi se sve sabralo na jedno mesto, u jedan tekst ili naučni članak, bila bi to zaista ozbiljna studija koja bi mnogo mogla da kaže o duhu vremena koji je na našim prostorima zavladao po završetku Prvog svetskog rata.

            Jedan opširan i ozbiljan pregled o "starčevačkoj republici" dat nam je u 19. broju Informatora Istorijskog arhiva u Pančevu objavljenog 1984. godine. Autorka, Marija Koršoš, iskoristila je sve što je u to vreme moglo da se pronađe u arhivskim fondovima i na više desetina stranica opisala tok događaja počev od 1919., pa sve do konačne obustave krivičnog procesa u poznim dvadesetim godinama prošloga veka. U ovom i u narednom broju "Starčevačkih" prenosimo određene segmente njenog članka koji nam mogu dodatno rasvetliti zbivanja od 25. i 26. aprila 1919. Imena izgrednika će, zbog težine optužbi u našem tekstu,  biti uklonjena ili pisana inicijalima.

            "Veoma značajne podatke daje koncept bez broja, datuma i potpisa koji je snabdeven dvema taksenim markama od po 2 dinara. Marke su poništene pečatom Okružnog suda u Pančevu. Prvi deo koncepta identičan je sa delom izveštaja pančevačkog sreskog načelnika upućenog 3. maja 1919. godine velikom županu Torontalske županije u Velikom Bečkereku. U drugom delu koncepta opisuje se dan koji je prethodio pobuni. Posle toga sledi prijava protiv 33 učesnika pobune. Delikti svakog pojedinca su u prijavi veoma konkretni. Autor koncepta saznao je da je 25.4.1919. u kući P.I. održan zbor na kome su bili prisutni: ... (domaćin i četvorica Starčevaca prim.aut.). Tom prilikom su se dogovorili da će 26.4. u 7 sati otići u Opštinu, zbaciti dosadašnje opštinare i izabrati nove. Dalje je rešeno da neće dozvoliti nikom da ode u vojsku. Sutradan ujutru je kod P. ponovo održan zbor. Zboru su prisustvovali: ... (deset lokalnih muškaraca prim.aut.). Svi prisutni sa ovog zbora su otišli kod B. a odatle u Opštinu.

            Prijavu podnosi protiv: B. M. je od opštinskog poslužitelja oduzeo ključeve i prvi ušao u Opštinsku kuću; razoružao je opštinsku stražu; naredio da se po selu dobuje: "Proglašena je republika, ne treba ići u vojsku, dole sa kraljem Petrom!". Razvalio je vrata na opštinskom magazinu i pozvao narod da iz njega uzme žito i kukuruz - svako prema svojoj potrebi. P.F. je kao kolovođa pobune održao zbor u kući svoga oca; predložio je da smene opštinare; odbio je da ide u vojsku; bunio je narod protiv države; skinuo je plakate sa opštinske kapije kojim je narod bio pozivan da stupi u narodnu miliciju. Štapom je bacio sliku kralja Petra, probo je sabljom i iscepao; primio je novac od S.V. koji je ovaj uzeo iz predsednikovog stola; uništio telefon i lupao prozore. P.I. ml. je sa K.G. i R.T. uništio poštansku centralu; pokušao je sekirom da obije kasu; sprečio P.R. da se javi na vojnu dužnost."

(nastaviće se)

D. Mergel

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…