All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Majski susreti u Šapcu

12 jul 2019
(0 glasova)

Na ovogodišnjim majskim susretima u Šapcu koji su se održali poslednjeg majskog vikenda bilo je blizu tri stotine izviđača iz Srbije, BIH i Crne Gore. Kamp je podignut na popularnom šabačkom letnjikovcu pored hrama Svete Trojice u prelepom okruženju borove šume koja je pre neku deceniju bila veliko i neuređeno šabačko smetlište.

Sada je stecište mladih Šapčana koji uživaju u raznim edukativnim aktivnostima koje im ovo mesto pruža. Na ovom mestu je 2011. godine održana smotra Saveza izviđača Srbije koja je bila jedna od najbolje organizovanih i najposećenijih u poslednjih par decenija. I ako je dosadna proletnja kiša pretila da ugrozi veliko proletnje izviđačko druženje, nije u tome uspela. Starčevci su učestvovali sa jednom a Pančevci sa dve ekipe. Ekipe iz Starčeva i Pančeva nisu bile u najjačim sastavima a i  konkurencija je bila izuzetno jaka pa su pehari ovoga puta otišli uglavnom u druge gradove.

            Takmičenje je bilo izuzetno dobro organizovano što se i očekivalo obzirom da je u ovom gradu izviđačka organizacija veoma dobro organizovana sa tradicijom od 100 godina. Naravno, i trenutni vršilac dužnosti starešine Saveza izviđača Srbije je iz Šapca pa je i to pokazatelj kako se u ovom gradu godinama stvaraju dobri skauti.

 

Trodnevni bivak - kišna avantura

            Spavanje u šatoru za mnoge je avantura već sama po sebi. Ko to nije iskusio propušta lep i nesvakidašnji dodir sa prirodom. Dodir, jer ste od trave i zemlje razdvojeni jednim dušekom a od neba komadomšatorskog platna. Izviđači ovakav smeštaj često nazivaju i “hotelom sa milion zvezdica“, jer za mnoge nema lepšeg osećaja nego biti sa drugarima u šumi, pod noćnim nebom, a spavanje na svežem vazduhu posebno je zdravo i za organizam. Odred izviđača “Nadel“ već nekoliko godina unazad neguje drugarstvo sa OI “10. oktobar“ iz Velike Plane. Tako su prvog vikenda juna ova dva odreda dogovorili zajednički bivak. Nekoliko dana pred vikend vreme je bilo kišovito a kiša je najavljena i za termin bivaka. Razmišljalo se o odustajanju, ali s obzirom na to da su mnogi sa nestrpljenjem čekali ovaj događaj, umesto otkazivanja odabrana je oprema za kišno vreme, prilagođen program i “kišna avantura“ mogla je da počne. U omanjoj šumi na obali Nadela nikao je izviđački kamp koga je ispunilo oko 40 najspremnijih izviđača. Prvog dana postavljeni su šatori za spavanje, formirano mesto za trpezariju, ostavu, toalet, umivanje i naravno centralno mesto za druženje. Nakon večernjeg zabavnog programa druženje je prekinula kiša koja je padala sve do sutradan popodne. Poljski putevi, koji su vodili do kampa bili su natopljeni i blatnjavi i svako ko je pokušao da nas poseti bivao je zaglavljen makar privremeno. Međutim, ovo nije poremetilo atmosferu već se, naprotiv, po buđenju druženje nastavilo u šatorima i ispod tendi, uz onaj lep osećaj “ušuškanosti“. Pojedini izviđači pratili su razvoj vremena, prepoznavali oblake i tako osvajali veštinu “prognozer vremena“. Kako to leti obično biva, najednom je kiša stala i granulo je Sunce, tako da se odmah krenulo i sa drugim aktivnostima - potragom za skrivenim predmetima, manjim ekspedicijama u otkrivanje terena, poput bunkera iz Drugog svetskog rata ili protivgradne stanice, kao i radionica o pripremi vatre ili upotrebi sekirice. Dan je bio ispunjen i slobodnim aktivnostima pa je svako mogao da pronađe neki vid zabave sa vršnjacima. Ovakvi kampovi uvek su prilika da se nauči nešto novo pa je tako poslednji dan iskorišćen da se razmene ideje i iskustva na razne teme. Takođe,  pošto je ceo kamp osmišljen po sistemu “no trace“ odnosno “bez tragova“, svi izviđači su se potrudili da nakon odlaska ne ostave ništa za sobom, osim zahvalnosti domaćinu koji nma je ustupio prostor.

             Svoje mišljenje o ovom kampu preneo nam je i Gabrijel Ranković, starešina velikoplanskih izviđača:

            - Vidno oduševljenje nastalo je onog trenutka kada smo našim članovima objavili da idemo u Starčevo! To nije bilo samo zbog odlaska u prirodu, već i zbog ponovnog dolaska u to divno mesto, među sve te divne ljude. Ni 12 časova neprestane kiše nije uspelo da naruši divnu atmosferu i sjajan edukativni program. Možda nas kiša nije štedela ali ipak nije mogla da nam oduzme predivne trenutke provedene kraj logorske vatre uz gitaru, šale i smeh. Nakon svega, ostaće nam divne uspomene i želja da ovo kratko druženje nastavimo u nekom novom terminu i na nekom drugom mestu, istakao je Ranković.

            Ono što je rekao biće i ispunjeno a novo druženje zakazano je za odredski tabor Starčevaca.

 

Starčevac u Strazburu

            Izviđačka organizacija u svetu broji preko 50 miliona članova i najveći je pokret neformalnog obrazovanja na planeti. Kako bi se ideja skautizma razvijala i zadržavala svoj kvalitet i ulogu u društvu a istorevemeno bila usklađena sa vremenom, potrebno je stalno biti u komunikaciji sa drugim nacionalnim savezima, pratiti i pronalaziti modele i primere dobre prakse. Jedan od takvih događaja posvećen rastu izviđačke organizacije odvijao se u Strazburu od 22. do 26. maja i okupljao je pedesetak lidera nacionalnih izviđačkih organizacija Evrope. Čast da predstavlja Saveza izviđača Srbije imao je Marko Ivošević, kao načelnik Saevza. Događaj se odvijao u Evropskom centru za mlade koji se nalazi u delu grada koji pripada “Evropi“ i u kome se nalaze i sve važne evropske institucije poput Evropskog parlamenta, Suda za ljudska prava i Saveta Evrope. Pored izviđačkih sesija, bilo je dosta prostora da se obiđe i ovaj, jedan od najlepših gradova Evrope, sa bogatom kulturnom baštinom i prelepim kanalima i rekama koje preosecaju grad na više mesta pa ne čudi što je Strazbur prvi grad koji je zaštićen od strane Uneska kao ambijentalna celina. Poseban utisak ostavlja jedna opšta opuštenost i mirnoća mesta, bez galame i buke. Domaći izviđači iz Francuske i Evrospki skaustki region kao organizator, vrlo su se potrudili da ostave dobar utisak pa su organizovali i posetu restoranu, piknik i gradske igre kako bi svaki dan pored edukativnog imao i onaj zabavni deo za potpun ugođaj.

            Oni koji posete ovaj grad treba da probaju tradicionalno jelo “flamankuš“ i neko od čuvenih domaćih vina alzaške regije.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…