All for Joomla All for Webmasters

PREDAVANJE U KKK-u: Putopisne slike

08 april 2019
(0 glasova)

Kreativni kulturni klub je posle dve godine ponovo  ugostio  ugostio Tamaru Lujak književnicu iz Beograda.

Tamara je jedna od najistaknutijih srpskih autorki kratke priče iz oblasni fantastike. Tamara piše kratke priče, aforizme, haiku, književne prikaze i bavi se prevođenjem. Gošća iz Beograda je članica  Udruženja novinara Srbije, Udruženja književnica Srbije, Srpskog društva ua naučnu fantastiku (SNDF),  Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić“ haiku kluba “Šiki“, Udruženja ljubitelja stripa “Hiperion“, član i portparol USUS-a od 2014. godine.

            Priče sa dalekih putovanja  oduvek su  privlačile ljude, zato i ne čudi veliko interesovanje prisutne publike za promociju knjige “Putopisne slike“. Nažalost, najveći deo  nacije nikada nije voleo daleka putovanja sem kada se posećuje  familija u Austriji i Nemačkoj. Tamara u svoj knjizi opisuje malo poznate stvari o Adi Ciganliji i nekoliko gradova u Hrvatskoj koje je posetila kao i dve egzotične države koje je posetila: Gruziju i Jermeniju. Književnica  je doživela nezaboravno putovanje kombijem sa planinarskim društvom i prešla oko 6,5. hiljada kilometara za dve nedelje, koliko je trajala ova turistička tura.

            Veliko  razočaranje autorka je doživela na granici Gruzije i Rusije, kada je videla nepregledne kolone kamiona koji čekaju po 2-3 nedelje da pređu rusku granicu. Potreba za ovakvim maltretiranjem vozača velikih šlepera  ne postoji, nego je samo hir jedne države prema drugoj zbog različitih političkih stavova. Gruzija, koja je i evropska i azijska zemlja, važi za jednu od najlepših zemalja bivšeg SSSR-a. Nije čudo da ovde dolaze organizovane grupe planinara iz celog sveta jer je najvećim delom ove države dominiraju planinski venci Velikog Kavkaza, sa brojnim vrhovima koji prelaze 4000 metara.

            Planinarska ekipa iz Srbije umalo je nastradala pri osvajanju jednog planinskog vrha jer su propali kroz lednik. Autorka nija imalo to iskustvo jer su je interesovali ljudi, priroda i manastiri, pa nije išla u ovakve avanture. Prelepa i fenomenalna Gruzija i onda - šok u siromašnoj Jermeniji gde su se razočarali zbog siromaštva celog stanovništva. Ova država i njeno stanovništvo su siromašniji od Srbije. Jermenija je bila prva država na svetu koja je hrišćanstvo proglasila službenom nacionalnom religijom i uticaj vere se oseća na svakom koraku čak i u vazduhu, kako tvrdi književnica.

            Autorka je pohvalili publiku u Domu kulture jer se uvek lepo  oseća u malim sredinama kao što su Starčevo i Glogonj, gde je imala priliku više puta da gostuje, dok su beogradske  književne večeri mnogo zahtevnije.

Momčilo Mrčković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…