All for Joomla All for Webmasters

VESTI IZ ŠKOLE

08 april 2019
(0 glasova)

”Čitajmo glasno”

Povodom Nacionalnog dana knjige, 28. februara, na inicijativu Društva školskih bibliotekara Srbije “Čitajmo glasno“, učenici produženog boravka, zajedno sa svojom učiteljicom LJiljanom Velinov, bibliotekarkom škole Danijelom Pećanin i bibliotekarkom Doma kulture Sandrom Kovačević, ovaj prelepi dan obeležili su u biblioteci Doma kulture.

Učenici su se prvo  podsetili  pravila koja treba da se poštuju u biblioteci i kada se iznajmljuju knjige i o značaju negovanja čitalačkih navika. Nastalo je  druženje sa knjigom, čitajući na glas,  uz razgovor  da li su razumeli pročitano, da li oni koji slušaju osobu koja čita, čita sa razumevanjem  i kako to čitanje deluje na slušaoca. Zatim su učenici ilustrvali svoju omiljenu knjigu  a radovi su izloženi i ulepšavaju izlog biblioteke. Lepo raspoloženi  i puni utisaka - to je ono što su poneli sa ove aktivnosti, a i posluženje nije izostalo. Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, naročito kod mlađeg uzrasta, negovanje maternjeg jezika, povezivanje školske biblioteke sa drugim bibliotekama, ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti. Rezultati pokazuju da učenici koji svakodnevno čitaju  postižu bolji uspeh u školi, stiču nova znanja, razvijaju pažnju, obogaćuju maštu...

Ekopedija - konkurs

Učenici naše škole od 5. do 8. razreda učestvovali su u nagradnom  likovnom konkursu povodom Svetskog dana energetske efikasnosti.  Tema konkursa je: “Sačuvaj energiju za lepšu planetu“. Radovi su  bili istaknuti na fejsbuk strani “Ekopedije“, gde su se pobednici odlučivali “lajkovima“, a radovi anonimni.  Radovi koji su  pobedili izloženi su u holu Gradske uprave u Pančevu na Svetski dan energetske efikasnosti. Svi učesnici ovog konkursa na poklon su dobili majicu sa natpisom teme.

Džudo

Dana 3. marta,  na 21. međunarodnom džudo turniru “Turija 2019“ u Srbobranu, učenik starčevačke škole Uroš Đurišić iz 3/2 odeljenja, osvojio je  zlatnu medalju. Potom, 6. marta, na republičko-pokrajinskom prvenstvu u Novom Sadu Uroš je osvojio drugo mesto, a Lana Nečov, 2/1, osvojila je prvo mesto kao i Predrag Kacijan iz 7/2.

Opštinska takmičenja

MATEMATIKA - takmičanje je održano, 2. marta, u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu. Učenici koji su učestvovali dobili su pohvalu  i plasirali se za okružno takmičenje u Vršcu. Učenike je pripremao nastavnik Aleksandar Vig. Učenici koji su učestvovali: Lazar Jovanović, 5/3; Antonije Milanović, 5/3 i Strahinja Tanev, 5/3. BIOLOGIJA - takmičenje je održano, 9. marta, u Starčevu. Učenici koji su učestvovali i nastavnice koje su ih pripremale su: Milica  Stojanović, 7/ 2 (81 bod), Desanka Pavlović; Ivan Dobrosavljević, 7/1 (78 bodova), Gordana Kovačević; Anja Petrović, 7/2 (58 bodova), Desanka Pavlović; Vuk Milosavljević, 8/4 (86 bodova i treće mesto), Vesna Stojanović; Natalija Jakovljević, 8/3 (76 bodova), Vesna Stojanović; Marko Veselinović, 8 /4 (59 bodova), Vesna Stojanović; Jovana Reljić, 8/3 (53 boda), Vesna Stojanović. ISTORIJA - takmičenje je održano, 9. marta, u OŠ “Bratstvo-Jedinstvo“. Učenici koji su učestvovali i plasirali se na okružno takmičenje, a koje je pripremala nastavnica Zorka Milenković su: Viktor Ratkov, 8/2 - drugo mesto; Majda Starčev, 7/1 - prvo mesto; Luka Ćirović, 6/2 - prvo mesto. GEOGRAFIJA - takmičenje je održano, 10.marta, u OŠ “Đura Jakšić“ u Pančevu. Učenici koji su učestvovali, a nastavnica koja ih je pripremala je Zorka Bjelić, su: Ivan Dobrosavljević, 7/1 (77 bodova itreće mesto); Anja Petrović, 7/2 (70 bodova i treće mesto); Milica Stojanović, 7/2 (70 bodova i treće mesto); Jovana Čančar, 8/3 (92 boda i prvo mesto); Jovana Reljić, 8/3 (86 bodova i drugo mesto); Natalija Jakovljević, 8/3 (83 boda i drugo mesto); Aleksandra Radosavljević,  8/4 (77 bodova i treće mesto).  TEHNIČKO I INFORMATIČKO OBRAZOVANJE - takmičenje je održano, 16. marta, u OŠ “Dositej Obradović“ u Omoljici.Učenica Jovana Đurišić, 6/2, osvojila je prvo  mesto. NJu je pripremala nastavnica Aleksandra Stoilkovski. SRPSKI JEZIK - takmičenje je održano, 16.marta, u OŠ “Stevica Jovanović“ u Pančevu. Učenici koji su se takmičili i osvojili zapažene razultate su: Lazar Jovanović,  5/3 - drugo mesto (pripremala ga je nastavnica Vesna Rajić); Ana Ivanović,   6/1 -  treće mesto (pripremala ju je nastavnica Nataša Milićev).

“Misliša“

 Matematičko društvo “Arhimedes“ organizovalo je nacionalno takmičenje iz matematike pod nazivom “Misliša“ koje  je održano, 14. marta. Moto takmičenja bio je: Matematika za sve! Učestvovali su učenici od prvog do osmog razreda, ukupno 150 učenika. Svi učesnici dobili su sertifikat o učešć,  svesku, nalepnicu i člansku kartu za Klub “Misliša“, a pojedini nagrade ili pisane pohvale za postignute rezultate. Koordinator ovog takmičenja bila je učiteljica Dorika Žurban.

Džudo turnir

Dana 16.marta, u Nišu je održan Međunarodni džudo turnir pod nazivom “Mladost Evrope“. Učenici naše škole osvojili su zapažene rezultate: Uroš Đurišić, 3/3, osvojio je prvo mesto, a Golub Strigić,    3/2, osvojio je drugo mesto.

”Sa knjigom u ruci u junaka se preobuci”

Povodom 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu, Biblioteka grada Beograda raspisala je konkurs sa navedenom temom u naslovu  na kom je učestvovala učenica naše škole Mikaina Jovanović iz 3/2 odeljenja.   Cilj je bio da se maskiramo, oživimo  i dočaramo  svog omiljenog  junaka iz knjige. NJen junak je Aleksandar Makedonski iz istoimene knjige  koju je napisao DŽejn Bigman.  Čitajući ovu knjigu shvatila je da ne treba biti egoističan kako ne bi  povredila sebi drage osobe.

Danijela Zilić Pećanin

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…