All for Joomla All for Webmasters

KUD “NEOLIT“ : Vreme je za igru

09 februar 2019
(0 glasova)

Drugi deo igračke sezone 2018/2019. počeo je sa prvim danom škole nakon rasputa. “Neolićani“ su opet u svojoj sali i vredno spremaju program za nastupe koji ih očekuju.

Prvi koncert je već održan, 27. januara, u našoj osnovnoj školi. Tom prilikom folklorni ansambli KUD-a “Neolit“ uveličali su proslavu školske slave i tako nastavili dobru saradnju koju ove dve institucije neguju već godinama. Što se programa tiče, repertoar folkloraša se neprestano širi. Izvođački ansambl vredno uvežbava “igre iz Dimitrovgrada“, koju je KUD premijerno izveo na manifestaciji “Korakom tradicije“ u Domu vojske u decembru prošle godine. Ova koreografija je više puta nagrađivana na smotrama folklora, a osvojila je prvo mesto na prestižnom festivalu “Amateri svome gradu - nove koreografije“ u Beogradu 2009. godine. Već je postala omiljena među članovima KUD-a, a očekuje se da će je i publika lepo prihvatiti.

            Dečiji ansambli postaju sve brojniji, a ono što posebno raduje umetničke rukovodioce je činjenica da se upisuje sve više dečaka, što ansamble čini daleko konkuretnijim na njihovim budućim takmičenjima. Igre iz Pirota se vraćaju na scenu, a takođe se rade i nove igre koju su “Neolićani“ doneli sa prošlogodišnjih seminara.

            - S obzirom na to da je ovo naša jubilarna sezona, koju obeležavamo pod radnim nazivom “50 godina igre“, pored svečane akademije koja će biti održana u našem Domu kulture, u planu je, na proleće, da Starčevo dobije prvi veliki  dečiji festival u našoj organizaciji. Želimo da nam dođu igrači iz cele Srbije i okoline, očekujemo više od 15 ansambala i nadamo se da ćemo imati podršku Mesne zajednice i celog našeg mesta. Smatramo da je Starčevo zaslužilo da pored velikog tamburaškog festivala ima i jedan folklorni. Mi smo na to spremni - kaže umetnički rukovodilac KUD-a, Branislav Živković.

            Takođe,ove godine, prvi ansambl očekuju dve letnje turneje - u pitanju su Bugarska i Turska, ali rukovodstvo starčevačkog društva još uvek pregovara i o drugim opcijama. Biće ovo vrlo radna godina za naše umetnike iz KUD-a “Neolit“

P.A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…