All for Joomla All for Webmasters

ISTORIJA: Starčevačka “republika“

17 oktobar 2018
(1 Glas)

U ovom broju “Starčevačkih novina“ čitaocima prenosimo prvi deo teksta o događajima koji su se u našem mestu zbili u proleće 1919. godine.

Na osnovu ovog novinskog zapisa vrlo jasno i nedvosmisleno možemo razumeti i razotkriti način na koji je u socijalističkoj Jugoslaviji konstruisan mit o tzv. starčevačkoj republici. Članak je objavljen u 801-2. broju nedeljnika “Pančevac“, 27. aprila 1968. godine. Povod za njegovo publikovanje bilo je 50 godina od kontroverzne seljačke bune u Starčevu. Ona se zapravo desila u aprilu 1919. godine, ali autor teksta B. Bulatović kao datum kada je do nje došlo uporno pominje, 26. april 1918. Naslov njegovog članka glasi: “Kada su konjovodci zbacili kralja“, a na samom početku on navodi citat iz dnevnika pančevačkog doktora Rudolfa Vitigšlagera koji glasi: “Pre dva dana izbila je u Starčevu revolucija. Deo hrvatskog i srpskog življa pobunio se i upao u opštinsku zgradu, u kojoj su polomili sve što im je došlo do ruku, proklamovali su republiku i na opštinskoj zgradi istakli crvenu zastavu“.

            Bulatović nastavlja ovako: “I bi buna. Sinovi Matije Gubca i Vožda Karađorđa zgrabiše tog 26. aprila 1918. godine puške i lovačke karabine i pođoše na opštinsku kuću u Starčevu. Seoski knez Živa Janković kad vide šta se događa, pobeže glavom bez obzira, tražeći spas i žandarme od sreskog načelstva u susednom gradu Pančevu. A seljani, Hrvati, Srbi, Mađari, Nemci i Slovaci navališe na Opštinu, razoriše stražare i stadoše da lome nameštaj opštinski. Prozori na zgradi za čas behu razbijeni, a kroz jedan od njih umesto srpske viorila se crvena, komunarska zastava. Telefonske žice bile su presečene, a jedan telefonski stub srušen. Kancelarija za izdavanje pasoša i “blagajnica“ bile su takođe demolirane. U podbeležničkoj kancelariji arhiva razbacana i iscepana, nameštaj razbijen, “verthajm-kasa“ u kojoj su se čuvale matične knjige, obijena. I vrata na magacinu opštinske kuće provaljena behu i iz njega seljaci odnesoše oko 15 metarskih centi žita i više od 30 metarskih centi kukuruza, što u ono vreme imaše vrednost od preko 150.000 kruna, plus 30.000 kruna štete od kidanja telefonskih žica.

            Sve se to dogodilo negde oko 8 časova. Tri časa kasnije, knez (predsednik) Janković vratio se u selo sa još 16 naoružanih vojnika i pred Opštinom starčevačkom zateče pobunjenike što stajahu u grupama. U njegovoj kancelariji, knez zateče još oborenu i iscepanu sliku kralja Petra Prvog Karađorđevića (iz jednog dokumenta 1918. godine vidi se: 26. aprila izjutra došli su naoružani pred opštinsku zgradu: Mila Bunčić, Franja Poljak stariji, Fralja Mikić, Paja Makovnik, Paja Rajković  I, Paja Rajković II, Mija Bovaček, Reti Krištof, David Getl, Blaž Bogut, Nikola Ragrović-Trblić, Dušan Dimitrić, Đura Rajković, Joca Škuljan, Stipa Terzić, Marko Zarić, Paja Poljak, Marko Bogdanić, Stefan Mac, Joca Šulaja, Marko Gerdić-Mandušić i drugi). Usput, i na seoskoj pošti bile su začas uništene telefonske veze. A kroz selo dobošar je pozivao narod na pobunu. Protiv koga i zašto?

            U već izbledelim zapisima ostade rečeno da je do starđčevačke pobune došlo zbog mnogo čega, ali... U dnevniku lekara Rudolfa Vitigšlagera stoji zabeleženo: “Dr Bogdanov (gradonačelnik pančevački) kod koga sam bio sa Grafom (apotekar iz Pančeva) radi dogovora za lov, rekao je da će se za srpski, hrvatski i slovački živalj sprovesti prinudna regrutacija. Zbog ovoga je u svim selima nastala velika uznemirenost i postoji bojazan da će i ostalim mestima izbiti pobune, jer Srbi neće ni da čuju za regrutaciju".

(nastaviće se)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…