All for Joomla All for Webmasters

Drugi pišu, “Pančevac“: AKTIVNOSTI KUD-a “NEOLIT“ U SUSRET JUBILEJU - POLA VEKA IGRE U STARČEVU

17 oktobar 2018
(0 glasova)

Folklor u Starčevu ima dugu tradiciju. Generacije i generacije devojaka i mladića stasavale su u dobre i kvalitetne ljude, kroz očuvanje pravih vrednosti, tradicije i kulture.

Družili su se, putovali po Evropi i svetu, zaljubljivali se, učili se životu... I sve to zahvaljujući tim čarobnim “daskama koje život znače“.

            Starčevci su se oduvek ponosili svojim folklorašima, a tako je i sada. Kulturno-umetničko društvo “Neolit“, kojim s mnogo uspeha rukovodi predsednik Uroš Ban sa svojim saradnicima, polako ali sigurno postaje prepoznatljiv brend u mestu nadomak Pančeva. Popularni starčevački “neolićani“ imali su mnogo uspeha i u prošloj sezoni. Folkloraši su igrali zapaženu ulogu na svim nastupima, gde su izlazili na bis, i to po više puta.

            Starčevci su gostovali u Ostrovu kod Kladova, održali su prijateljski koncert s KUD-om “Abrašević“iz Smederevske Palanke, a ponovo su “oživeli“ i jedno pomalo zaboravljeno prijateljstvo. Naime, KUD “Neolit“ je bio gost društva iz makedonskog mesta Tearce, a tako su obnovljeni saradnja i prijateljstvo od pre tri decenije, kada su se Starčevo i Tearce pobratimili u čuvenoj emisiji “Znanje-imanje“. Kada su prošlosezonski nastupi u pitanju, posebno se izdvaja humanitarni koncert u našem glavnom gradu s kolegama iz KUD-a “Branko Cvetković“, kada je inače probirljiva beogradska publika pozivala Starčevce na bis. Najviše aplauza dobile su koreografije “Sedenka“, “Vranjanska svita“ i “Igre iz Banata“.

            “Neolićani“ nisu pauzirali ni tokom leta. Održali su celovečernji koncert u svom mestu, na manifestaciji “Dani druženja“, gostovali su u Jabuci za Ilinden, ali i u Crepaji na festivalu “Igrom kroz Crepaju“ povodom Velike Gospojine. Folkloraši i folklorašice iz Starčeva bili su odlični i na opštinskoj i zonskoj smotri, gde su se predstavili “Igrama iz Gruže“ i „Igrama iz Pčinje“, pa s pravom očekuju i prolaz na vojvođanski festival, koji se održava u Rumi. Ugostili su i kulturno-umetničko društvo iz Foče, a u okviru koncerta “Korakom tradicije“ gosti “neolićana“ bili su igrači iz AKUD-a “Branko Krsmanović“ iz Beograda i KUD-a “Laza Nančić“ iz Vršca. Treba li i podsećati da je sala pančevačkog Kulturnog centra bila dupke puna. Kao jedan od svojih najvećih uspeha tokom prošle sezone članovi KUD-a “Neolit“ smatraju nastup na manifestaciji “Dani Vinče“, povodom jubileja - 110 godina od otkrivanja arheološkog nalazišta u Vinči. Zajedno sa Starčevcima, tada su u mestu na Dunavu gostovali i ambasador Austrije, ali i član Gradskog veća Pančeva zadužen za kulturu Nemanja Rotar, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

            Predvođeni   svojim umetničkim rukovodiocem Branislavom Živkovićem, folkloraši iz Starčeva imaju velike planove i u novoj sezoni. Održaće niz koncerata u svom mestu, ali i u Pančevu, a sve u okviru jubileja i velikog projekta koji pripremaju - “Pola veka igre u Starčevu“.  Tako će na svečanoj akademiji biti obeležena pedesetogodišnjica ove umetnosti, jer je sada već davne 1968. godine u Starčevu počela da radi prva folklorna sekcija. Krajem oktobra KUD “Neolit“ će održati i svoj uobičajeni koncert “Korakom tradicije“, koji će u pančevačkom Kulturnom centru uveličati i eminentni gosti. Takođe, do kraja godine se očekuje i jedna evropska turneja, a pozivi za učešće na festivalima stigli su u Starčevo iz Poljske, Češke i Italije.  Kako bi još više ojačalo i ovaj vid umetnosti proširilo na mlađe, ali i nastavilo lepu tradiciju u Starčevu, Kulturno-umetničko društvo “Neolit“ upisuje nove članove, i to u sve sekcije: dečije grupe, pripremni ansambl, orkestar i grupu za tradicionalno pevanje. Sve informacije mogu se dobiti na telefone 064/64-05-408 i 062/478-394.

A. Živković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…