All for Joomla All for Webmasters

KUD “NEOLIT“ OBELEŽIO GODIŠNJICU I GOSTOVAO U SMEDEREVSKOJ PALANCI

07 april 2018
(0 glasova)

STARČEVCI IGRAJU SVETSKI

Koncert KUD-a “Neolit“ povodom sedmogodišnjice postojanja održan je u subotu, 3. marta, u Velikoj sali Doma kulture. Sav prihod od prodatih ulaznica uplaćen je na račun Konjičkog kluba “Starčevac“, koji prikuplja novčana sredstva kako bi ove godine održao trkački dan i fijakerijadu.

 

- Na inicijativu predsednika Konjičkog kluba  Gorana Stamenkovića, koji je ujedno i član našeg orkestra koji vodi Pavle Ubović i koji su od osnivanja KUD-a naši saradnici,  rado smo izašli u susret ovakvoj inicijativi, kaže za SN Uroš Ban, predsednik starčevačkih folkloraša i dodaje: - Više puta smo organizovali humanitarne koncerte tako da smo i ovog puta skromno doprineli, koliko je to u našoj moći,  ovaj put za razvoj sporta.

Publici su na ovom koncertu predstavljene sve folklorne grupe - od najmlađih do prvog ansambla. Sa etno-tačkom nastupila je i cela porodica Stamenković. Ovaj koncert je uvod u obeležavanje 50 godina folklora u Starčevu - daleke 1968. godine oformljena je prva folklorna sekcija i sve ove godine folklor je u Starčevu popularan. U toku je spremanje programa kako bi ovaj jubilej obeležili na pravi način.

Dan nakon ovog celovečernjeg koncerta u Velikoj sali Doma kulture, “Neolićani“ su krenuli put Smederevske Palanke gde su sa izvođačkim Anasmblom KUD-a “Abrašević“  iz istog mesta imali celovečernji koncert pod nazivom “100 minuta prijateljstva“. Saradnja je dogovorena u proteklom periodu tako da su naši folkloraši uzeli učešće u projektu kolega iz Smederevske Palanke tako da će koncert pod istim nazivom biti organizovan i u Starčevu sa identičnim programom.

- Kao i uvek, želeli smo da se prestavimo u što boljem svetlu, tako da smo u Smederevskoj Palanci odigrali igre iz Gnjilana, Banata, Pčinje i Vranja. Domaća publika je bila oduševljena našom izvedbom i programom. Naš vokalni solista Tijana Stamenković ostavila je bez daha sve u sali - kaže Uroš Ban iz “Neolita“ i dodaje: - Na svakom gostovanju trudimo se da naše društvo ostavi dobar utisak, jer mi dolazimo iz Starčeva gde se folklor igra pola veka i tu tradiciju negujemo i održavamo, ističe Uroš Ban. Starčevački folkloraši najavljuju obeležavanje 50 godina igre i folklorne tradicije u Starčevu. Planira se serija koncerata i manifestacija kojim će se obeležiti ovaj veliki jubilej. Trenutuno su im u fokusu smotre folklore za koje se itezivno prirpemaju. Rad u sali na usavršavanju koraka i koraografija veoma je važan i folkloraši se maksimalno trude  da tu stvari idu u dobrom smeru. Radi se i na letnjoj turneji za dečije ansambla i do kraja marta bi trebali da prostigne ponuda za odlazak na turneju. Starčevački folkolraši se pripremaju  za naredne nastupe, a probe su utorkom i petkom od 18 sati. U tim terminima muožete da vidite kako izgledaju njihove probe i kako teku pripreme za naredne nastupe.

P. Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…