All for Joomla All for Webmasters

“Neolićani“ u Makedoniji

10 jul 2018
(0 glasova)

Prvi, izvođački ansambl starčevačkog kulturno-umetničkog društva boravio  je u dvodnevnoj poseti Makedoniji, u mestu Tearce, koje se nalazi na severoistoku našeg južnog suseda a najbliže je gradu Tetovu.

 

Tearce ima oko 4500 stanovnika, od čega polovinu čine Makedonci, a drugi deo Albanci.

            Ovo nije prvo gostovanje starčevakih folkloraša u ovom mestu. Davne 1988. godine, Starčevci su prvi put  putovali u Tearce. Tada je preko TV emisije “Znanje-imanje“ ostvaren prvi kontak, a obostranim gostovanjima ostvarila su se velika prijateljstva koja se i danas oržavaju.

            Ranom zorom, 12. maja,  Starčevci sui krenuli prema Makedoniji. Put je bio dug tako da su u Terace stigli u popodnevnim satima. Čim su  stigli znali su da će ovo biti jedno od onih putovanja koja se dugo pamte. Dočekalio ih je celo selo a domaćini su ih  odmah raspodelili po kućama gde suo noćili. Nakon ručka i kratkog odmora, odmah popodne čekao ih je nastup. Pre toga imali su defile kroz centar sela. Obučeni u šumadiske nošnje defilavali su kroz špalir koji su napravili meštani ovog sela. Svi su želeli da se slikaju sa Starčevcima.

            KUD “Neolit“ se ovom prilikom predstavio sa tri koreogafije - Igre iz Gruže, Igre iz Gnjilana i Igre iz Sedenke. Sala u kojoj su nastupali bila je puna do poslednjeg mesta. Svaka tačka ispraćena je ogromnim aplauzom. Po završetku koncerta domaćini su organizovali večeru za sve učesnike. Razgovaralo se o svemu a najviše o vezi između Starčeva i Tearca. Svi pamte odlazak u Starčevo te davne 1988. godine.

            - Na nama je, sada, da uzvratimo poziv kako bi i današnji članovi KUD-a “Kiril Pejčinovnik“ iz Tearca upamtili Starčevo kao što ćemo mi pamtiti Terace - napominje Uroš Ban, prvi čovek starčevačkih folkloraša.

P. Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…