All for Joomla All for Webmasters

Lice s naslovnice: Brankica Dragojerac, naša sugrađanka

10 jul 2018
(0 glasova)

Hrabro u budućnost! Starčevka Brankica Dragojerac rođena je 1968. godine.

Završila je OŠ “Bratstvo-jedinstvo“ u Pančevu da bi se 1983. godine doselila u Starčevo. Srednju ekonomsku školu završava u Alibunaru, a potom i višu u Beogradu. Ubrzo stupa u bračne vode tako da je prekinula dalje školovanje. Zaposlena je u Upravi za trezor u Pančevu. Član je skupštine MZ Starčevo od 2012. godine i Unije žena SNS-a, koji se bavi humanitarnim radom i uređenjem životne sredine. Majka je dvoje dece.

            Recite nam nešto o Vašem detinjstvu?

            - Odrastala sam u Vojlovici sa svojim roditeljima. Po završetku osmog razreda osnovne škole  otišla sam na letovanje a sa odmora sam se vratila u novi dom koji je bio u Starčevu. Promena mi nije nimalo smetala jer sam se brzo uklopila u sredinu. Kao dete  bila sam hiperaktivna: bila sam član literalne i recitatorske sekcije, volela sam sport pa sam trenirala košarku i odbojku... U Starčevu je bilo nekoliko mesta za izlazak mladih: kod “Malajca“, ringišpil kod Mije i videoteka u Domu kulture gde sam upoznala sada supruga Vladicu a iz braka imamo dva sina.

            Dugo ste aktivni u skupštini MZ Starčevo?

            - Godine 2012. sam se prvi put kandidovala za tadašnji Savet MZ Starčevo. Od tada sam birana za svaki saziv, sada se to zove skupština MZ Starčevo. Smatram da sam zaslužila poverenje glasača jer se trudim i radim sve što je dobro za Starčevo. Moje radno mesto je verovatno uslovilo to poverenje a mislim na poljoprivrednike. Svesrdno im na radnom mestu izlazim u susret, uz puno strpljenja im objašnjavam uslove kreditiranja, sufinansiranja i sve mogućnosti koje su dobre za njih kako bi olakšali posao koji rade. Kroz dugogodišnji rad sa ljudima, moglo bi se reći da sam savladala psihologiju.

            I sami se bavite zemljoradnjom?

            - Porodica Dragojerac se oduvek bavila poljoprivredom. Iako su moji pokojni svekrva i svekar bili nastavnici u Osnovnoj školi,  uspevali su održe jaku kućnu ekonomiju i da obrađuju zemlju. Suprug je odrastao u jednoj takvoj porodici tako da sam uz njega i ja nastavila tradiciju. Sve poljoprivredne radove obavljam kao i svi sugrađani zemljoradnici. Stočni fond takođe održavam: ovce, svinje, krmače, prasiće, sve to mi nije nikakav problem da nahranim, počistim, pripremim hranu za njih… Onaj ko održava stočni fond dobro zna koliko to vremena i rada zahteva. Ne stidim se toga, šta više, srećna sam, ništa mi ne pada teško, uvek pozitivno sagledam stvari.

            Imate vremena i za sport?

            - Tri godine treniram fitnes. Važno mi je da ulažem u zdravlje a inače volim sport od malena, uvek sam se bavila sportom. Imala sam operaciju tako da sad moram da pazim na opterećenje u svim fizičkim poslovima ali fitnes je sasvim uredu da se bez neke opasnosti po zdravlje ipak bavim sportom. Uostalom, na trenizima pored rada, odgovara mi druženje i cenim sav trud svih fitnes polaznika koji svom telu žele dobro. Nažalost, zbog zbog iste operacije sam malo smanjila aktivnosti u aktivu žena SNS-a koje se bave humanitarnim radom i uređenjem životne sredine. Sve su to dobri ljudi koji čine da nam životna sredina izgleda lepše a koliko je to u mogućnostima humanim radom pomognu našim sugrađanima.

            U posedu vaše porodice je i jedna specifična kuća?

            - Da, u pitanju je kuća u kojoj su živeli svekar i svekrva a takođe suprug Vladica i ja dok nismo izgradili svoju kuću. U pitanju je gradnja koja baš i nije tako stara iz 1968. godine ali radi se o autentičnom banatskom stilu arhitekture - visoki plafoni, oblik okućnice, dvorište, gumno… Dve godine za redom izlazimo u susret starčevačkim izviđačima koji kada im dođu gosti iz inostranstva budu smešteni u toj našoj kući. Uveče je druženje uz kotlić, u svakom slučaju svi su oduševljeni i prepuni utisaka. Sve to radimo bez ikakve novčane nadohnade, drago nam je da su izviđači videli turistički potencijal koji Starčevo može da ima.

            Imate neke planove za budućnost?

            - Sve planove koje sam imala uglavnom sam ispunila. Daca su nam završila fakultete i postali su akademski građani Republike Srbije. Sve dok sam aktivna u skupštini MZ Starčevo daću svoj maksimum kako bi građanima Starčeva olakšali svakodnevni život. Naravno, veoma važno da održavamo sve što je dosad postignuto. Uvek pozitivno gledam u budućnost, Starčevo je imalo lepu istorijsku prošlost, sadšnjost je pravi put za lepšu budućnost.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…