All for Joomla All for Webmasters

TRIBINA SRPSKE NAPREDNE STRANKE: Sve o kompostiranju

07 januar 2018
(0 glasova)

Mesni odbor Srpske napredne stranke organizovao je tribinu o kompostiranju u petak, 22. decembra, u Svečanoj sali Mesne zajednice.

Na tribini je govorila Jovanka Dakić, stručnjak pančevačke “Higijene“, koja je istakla sve prednosti proizvodnje komposta u uslovima kada to meštani mogu raditi u sopstvenim dvorištima.

            Kompost, poznat kao “braun đubrivo“, predstvalja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem. Koristi se u vrtlarstvu, hortikulturi i agrokulturi kao poboljšivač zemljišta i đubrivo. Takođe se koristi za kontrolu erozije, poboljšivač zemljišta i potoka, konstrukciju močvara i kao prekrivač deponija. Kompost služi kao sredstvo za rast, ili kao porozni, apsorpcioni materijal, koji zadržava vlagu i rastvorne minerale, pružajući zaštitu nutrijentima neophodnim za napredovanje većine biljaka. Meštanima Starčeva ovom prilikom sugerisano je koji materijal mogu da koriste za kompostiranje (pokošenu travu, opalo lišće, ostatke od hrane...).

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…