All for Joomla All for Webmasters

PROBLEMATIKA na dva točka: Biljka koja “seje strah“ kod biciklista

13 oktobar 2017
(0 glasova)

Ono što godinama kvari raspoloženje biciklistima koji iz smera Pančeva pedaliraju ka južnim naseljima, zove se babin zub!

Radi se o naizgled neupadljivoj, ali veoma “podmukloj“ korovskoj biljci, godinama “nastanjenoj“ u blizini “Petrohemije“. Podmukloj i opakoj, bar kada je reč o gumama dvotočkaša.

Zbog toga i nije redak prizor da u ovo doba (vreme dozrevanja ploda pomenute biljke) “namrčena lica“ krpe gume preko puta Rafinerije. To se naročito odnosi na u ovdašnje prilike nedovoljno upućene strance, kojih nije malo na našim prostorima budući da se radi o stazi obeleženoj na biciklističkoj trasi poznatoj kao “Evro-velo 6“.

Babin zub (latinski: Tribulus terestris) jeste niskorastuća biljka polegnutih stabljika i žutih cvetova, dužine i do šezdesetak centimetara. Veoma je otporna, pa uspeva i u nepristupačnijim, hladnijim, ali i u toplijim krajevima, pa čak i u pustinjskim uslovima, zbog čega se u većem obimu može naći u Deliblatskoj peščari. Tajna njene održivosti, ali i otpornosti na tehnike iskorenjavanja, krije se i u semenci, koja može biti reproduktivna i po nekoliko godina. Pritom je naoružana oštrim bodljama, što zadaje i najviše muka narečenim biciklistima. Naime, te tanke žilave iglice, nalik na dugačka šila, zarivaju se u gume na točkovima i lako, kao kroz sir, prodiru čak i u najkvalitetnije pneumatike.

J. Filipović

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…