All for Joomla All for Webmasters

KROV CRKVE U NOVOM RUHU

05 jul 2017
(0 glasova)

Građani Starčeva i oni koji se zadese u centru našega mesta, ovih dana mogu primetiti građevinske radnike koji oko crkve Svetog Mauricija postavljaju skele i ubrzano se pripremaju za početak radova.

Na pitanje o kojoj vrsti aktivnosti je reč, redakcija “Starčevačkih“ odgovor je potražila od članova crkvenog odbora rimokatoličke crkve i nedavno postavljenog župnika, vlč. Čabe Čipaka. Oni su nas izvestili

da se trenutno obavljaju pripreme za rekonstrukciju krova crkve i zamenu krovnog pokrivača. U prvoj fazi planirano je podaščavanje, kao i ostali pripremni radovi nakon kojih sledi postavljanje plastificiranog lima umesto postojećeg koji prekriva crkvu već 50 godina i u veoma je lošem stanju. Novi krov će biti braon, u nijansi koja je slična boji pokrivača tornja. Procenjeni troškovi rekonstrukcije iznose gotovo šest miliona dinara, starčevačka katolička župa sa svojim sredstvima prikupljanim nekoliko godina učestvovaće s oko 15 hiljada evra, dok će Zrenjaninska biskupija obezbediti ostatak sredstava.

S obzirom na to da starčevački rimokatolici ove godine slave dvostruki jubilej, 250. godišnjicu osnivanja rimokatoličke parohije u Starčevu i 150 godina od izgradnje crkve, radovi bi trebalo da budu završeni do meseca septembra, za čiju se drugu polovinu planira velika manifestacija kojom će ovaj veliki jubilej biti svečano proslavljen.

D. Mergel

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…