All for Joomla All for Webmasters

retroSPEKTIVA - Piše: Petar Andrejić

05 jul 2017
(0 glasova)

Živimo u vremenima globalizacije. Kako se snalazimo u tome? Svojevrsni kolektivizam, kao upečatljiva forma života na ovim prostorima, oduvek, (nekada je to bilo i sa pozitivnim prefiksom, jer, u vreme kada je Srbija bila pod Turcima, sabornost je predstavljala jedinu mogućnost za puko održavanje nacionalnog identiteta), glorifikovan je u vreme kada su ovaj prostor i život u njemu kreirali neuspeli komunisti (kada su osnovne ćelije društva bili mesna zajednica i komitet), i predstavlja (p)održavanje tendencije uniformisanosti, unisonosti i svake vrste jednakosti.

Mada je oduvek bilo onih koji su jednakiji od ostalih...  Individualizam, pak, kao oblik savremenog načina života,  više svojstven severnjačkim narodima, predstavljan je kod nas kao oblik otuđenja i hladnoće u društvenom i socijalnom smislu. Vreme u kome danas živimo jeste neka vrsta sabornosti ali sada cele naše planete. Jer, globalizacija je dovela do toga da, ako ne fizički, ono bar onlajn, danas možete biti ovde a sutra, na primer, u Kini ili Zambiji i tako poslovati, družiti se... Današnji brz način života ima svoje prednosti ali i mane. Sve je više otuđenih ljudi u globalnom kolektivizmu, što sobom nosi sve više brutalnosti a sve manje empatije.

Politika je veština mogućeg. Kada je deo članstva Pokreta Starčevo pristupio Srpskoj naprednoj stranci, neki su to pozdravili a nekome se to i nije svidelo. Objašnjavajući ovaj politički potez, rekao sam da je sinergija dva pobednička tima, onog koji je pobedio u Starčevu, a to je Pokret Starčevo, i onoga koji je pobedio u Pančevu, Vojvodini i Srbiji, a to je SNS, nešto što samo može da bude dobro za naše mesto i da je to politika realnost. Sada, nakon šest meseci, realno se može sagledati slika u kom pravcu ide naše mesto ali i naša država. Starčevo, istina ne onim tempom, ali to se ni ne može više ponoviti, ipak ide napred - realizovan je dogovor oko nastavka izgradnje šetališta i pijace na Trgu neolita, projaktovanje sportske hale je u toku, a već je završen projekta rekonstrukcije parka u centru. Narednih nedelja počeće izgradnja atarskog puta koji će povezati Starčevo i Ivanovo a do kraja godine trebalo bi da poteče gas. Politika je veština mogućeg.

Reklo bi se da i Srbija ide napred. U okviru političkog okruženja, regionalnog i globalnog, u vremenu bregzita, migrantske krize i konstantnih terorističkih pretnji, Srbija deluje stabilno. Nije to onaj napredak koji umorni od tranzicije očekuju, ali ima istine u tome da se počelo od svojevrsne nule. Neka vrsta reindustrijalizacije kojoj smo izloženi ne može odmah dati rezultate ali će dati. Posvećenost evropskom putu i konačni blaži pogled naših sada se može reći, evropskih prijatelja, na prvom mestu Nemačke, i najava balkalnskog maršalovog plana (Berlin plus), jeste ono što može dati objektivnu nadu da će se ovde živeti normalnije i bolje. Za to, ipak, treba vremena. Politika je veština mogućeg.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…