ПРВЕ СЕОСКЕ НОВИНЕ, ОСНОВАНЕ 1994.

Broj 19730.06.2010.

  Redakcija Starčevačke novine na kućnu adresu Glavna strana
Aktuelno
Društvo
Intervju
Kultura
Sport
Naslovna strana

 

 

Komentari

 

 

(Malo)građani

 

Da se Starčevcima i Starčevu u poslednje vreme zavidi, to se zna. Zapanjeni brzim razvojem Starčeva u vreme opšte stagnacije, oni kojima to smeta sve više se opterećuju pitanjem kako nam to uspeva. Lepo. imali smo plan, imamo ljude, i radimo.

            Najnoviji povod da nam se zavidi (prethodni je bio pre samo mesec dana, kada je predsednik pokrajinske Vlade otvorio još jedno gradilište u našem mestu), jeste naš muzički festival Eks-JU rok fest. Na stranu to što potpuni amateri mogu da naprave ovako veliki festival koji posećuje više hiljada ljudi, “važno“ je - zašto se održava baš u Starčevu!? Zvonki glasovi sakriveni iza autoriteta nekih ustanova kulture, javno postavljaju pitanje “zašto Pančevci moraju da idu u selo Starčevo kako bi se zabavljali na koncertima“ !? A odgovor je tako jasan! Zato što oni nisu sposobni! A pride su na gradskom budžetu i raspolažu drugim resursima koje lako mogu “upregnuti“ u organizaciju nekakve manifestacije koja će im dati toliko potrebnu satisfakciju. A mi ćemo naredne godine da napravimo još veći spektakl, ne u inat njima, nego zato što umemo!

            Setimo se samo kako se dizala buka u lokalnim sportskim krugovima kada je FK “ Borac“  osvojio prvenstvo i ušao u viši rang, u Vojvođansku ligu. Zluradi su davali “ Borcu“ samo godinu dana u višem rangu, prognozirajući krah i blamažu. Međutim, usta su im zapušena sjajnim igrama starčevačkih fudbalera i odličnim plasmanom u gornji deo tabele Vojvođanske lige - Istok, dok su se preostala dva pančevačka ligaša borila za opstanak! Takvi danas samo mogu da “ krive vratove“  kada prolaze pored velelepnih tribina u Starčevu.

            Mesna zajednica Starčevo je na poslednjoj sednici prihvatila da bude nosilac projekta kojim će Starčevo dobiti arheološko-turistički park. Reč je o ideji koja je dugo prisutna u vizionarskim pogledima, a predstaljaće pravu novinu na našim prostorima. Neće to baš biti kao pariski “Diznilend“, ali da će biti takvog karaktera, to hoće. Reč je o zamisli da se rekonstruiše naselje iz perioda neolita, baš onakvo kakvo je bilo pre 7500 godina! Kada se to bude dogodilo, posetioci će moći da se, kao vremeplovom, vrate u pradavna vremena i u potpunosti osete život kakav je bio pre mnogo hiljada godina. Ideja je da se ovaj svojevrsni arheološko-turistički park podigne tik uz originalnu lokaciju koja se nalazi na obodu Starčeva (od Ulice JNA, ka Petrohemiji), i u neposrednoj blizini srednjovekovnog manastira Vojlovica.

            Šta li će tek na ovo reći oni kojima je ionako teško da pojme starčevačke uspehe...

Petar Andrejić

 

 

Eto, najzad i to dočekasmo! Posle četiri leta da mi, neki, sve nevolje potrpamo pod jedan veoma šareni tepih i, bar, na mesec  dana bezbrižno lepršamo na istom ne misleći na sve te nevolje koje su n as ophrvale. Mundijal nas očarava, uveseljava i izjednačava na svake četiri godine! I, niko nam ne može oduzeti, voleli najvažniju sporednu stvar na svetu ili ne (u ovom slučaju zaista je sporedna), da se okupimo u enormnim količinama u raznim bircovima, klubovima, a bogami i trgovima...

 

U epizodi:  Pobednički mentalitet

           

Tračoslava (cupkajući ispred velikog video-bima u centru izvesne nam varošice):  - E, bre, komšo, i kad počima taj tvoj fuzbal! Kad si me već dovuko vamdole de objasni mi ko tu, šta, kako...

Šeširdžija (uzbuđeno pred tekmu): - Ta, slatka komšinka, kak ne znadeš - ta, to ti jedared u četir' leta sve zemlje sveta igradu za veliki pekar od, vele, pet kila čistog zlata. I svi ljudi tade mlogo ljuto navijadu, jer je to većma teško osvojiti - valja se imati mlogo para, i sreće i , ono kak' se veli mentali... Ih, na vr'  mi jezika, no, evo sade naši igradu sa ovim Crncima!

Tračoslava (gledajući intoniranje himni): - Stvarno su uzbuditi! Vid' kak' se ovaj Crnja drži za srce ko da će ga strefi! A, šta ti to mentali...

Grmalj (pored njih sa pivčugom od “dvije kile“):  - Srk, rig, a to t' se, tetka moja, veli mentolitet i to t' znači da treba da b' nadigro i pobijedio suparnike, imat' neku tekuć'nu u vene. Nije mlijeko, ko što ga neki imaju u izobilju (pogleda u u bujno poprsje napupele omladinke koja sa sličnim joj sedeše nedaleko). Jerbo da bi šutno tu loptetnu, mmm (ponovo ždraknu u dotičnu) treba imat, a, kako da t' reknem, ništa drugo neg' vel'ku onu stvar!

Sponzorojka (obrati se isto tako napupeloj i oskudno odevenoj prijateljici):  - Zn'či, smorićemo se ovde ko mrmoti! Bolje smo odfurali u šoping... Mis'im, odakle ti to da na fubalu ima dobrih frajera?! Sve sami matorci i alkosi. Znači, i , svi se dernjaju ko bolidi! Au, šta to zuji za medalju (prim. aut. vuvuzele)

Grmalj (u tom trenu poče himna slavom ovenčana): - Tišina, der đavol'ce nijedne, za himnu se šuti i stoji mirno (ustade i pokuša da odstoji dug prema otadžbini)

Student (pridrža dotičnog koji se opasno zatetura, jer ga je uhvatila 'promaja'): - Umalo nas ne ubi prejaka himna! Kako stvari stoje, otadžbina nam i nije na nekim stabilnim nogama!

Grmalj:  - Uf, hik, ma ova dečurlja! Bacaju kore od banane na svje strane! Ne mere pošten patriot ni 'imnu valjano da ispoštovat'! Al', ne mari, najači smo u cijeli svijet, oduvat' ćemo ove gologuzane, a tek poslije one Švabove. Ha, još ih moj ćed ovuda tamanio ko zečeve! Ma, finale nam ne gine!

Student: - Da, da, uvek smo na početku tako bahato pretenciozni, a posle zna se šta šta biva - drvlje i kamenje na sve u koje smo se do juče kleli...

Grmalj:  - A, neć' bit', ovi put! Stoposto je to što što sam rekno! Sluš'o sam i što veli oni Jenglez, a, tek, ona 'obot'nca! I, svi jednako kazuju - mi i Brazilci!

Student:  - Jasno, manje nam je bitno da li imamo dobre igrače koji ne lete u nebo, kompaktan tim, pozitivan duh, familijarnu atmosferu. Mi u svemu uvek više verujemo pasulju, gatarama, kristalnoj kugli, hobotnicama...

Grmalj: -  Ma, mi smo prvaci, kad t' ja velim, jer mi smo svijeti nebeski narod! Našijem venama teče krvih samijeh junaka. Mi imamo, taj pobjednički mentolitet..

Student:  - E, baš  ga ubode za jedno slovo! A, možda, i nije neka greška! Sve zavisi kako se posmatra! Ne treba od svega praviti ratno stanje, ovo je ipak  samo igra i zabava! Ali,  ako se želi pobeda, naravno da je nužan pobednički mentalitet - a on se sastoji prethodnog vrednog rada, kolektivne atmosfere, i, najbitnije, da se do kraja veruje u uspeh, a ne klone duhom od straha od poraza ili, čak, opobede (kao npr. s Nemcima). E, bojim se da taj ...itet mi nešto i ne posedujemo u poslednje vreme!

            I, svi su oni tako, slučajno ili namerno, ali, ipak, zajedno, nastavili da navijaju do pobede, koja će im se, valjda, jednom osmehnuti...

 

            Ah, da, umalo da zaboravim - u starčevačkoj opštini ništa novo, osim što je kiša ugušila sve živo, što je počeo da se gradi prečistač otpadnih voda, završila se još jedna školska godina, a imali smo jedinstvenu priliku da budemo deo istorije i prisustvujemo vanserijskom spektaklu 26. juna na stadionu “Borca“, koji čak ni odurno vreme nije pokvarilo. Nastupi Bajage, “Leta 3“, “Ortodoksa“, Elvisa, pamtiće se decenijama! Drugi “Eks-Ju Rok Fest“ je u svim segmentima pokazao taj nasušni pobednički mentalitet! Vidimo se dogodine na trećem!

Jordan Filipović

 

 

Jabuke petrovače

 

Mesec juni za decu je mesec radosti. Završava se škola, počinje leto i bezbrižne dečije igre i zabave.Tu su još i neki veliki praznici koji se obeležavaju na različite načine.

Dolazi i sezona raznog mladog voća i povrća, pa je i tu razlog veselju, a netkome bogme i to može biti teret. Sezona trešanja je počela još u maju i nastavlja se sve do kraja jula, dolaze višnje, ringlovi, dudinje pa i drugo voće. Kad sam rekao teret, mislio sam na branje višanja, ringlova i dudinja, nešto za rakiju, a višnje bogme za otkup, jer su to ipak bili novci, a do novaca je na selu teško bilo doći. Jabuka je obično nestajalo nakon Božića i osim retkih domaćinstava ili trgovaca koji su ih dobro spremili da prezime i dočekaju novi urod, sva deca su očekivala novi rod jabuka, jabuka petrovača. Ne znam zbog čega, ali nekako se pazilo da se nove jabuke ne koriste sve do Petrovdana. Stariji su govorili da ako se jedu jabuke pre Petrovdana, mogu se zaraditi razne bolesti, pa smo se mi deca toga i pridržavali. Koji put se bilo teško obuzdati, pa ako smo se našli ispod kojeg stabla jabuke petrovače, a na zemlji ih je bilo, krišom smo znali da ih pojedemo. Čekali smi ipak Petrovdan kako bi se s užitkom najeli novih jabuka. Za Petrovdan je bio i poseban običaj. Pre buđenja, rano ujutro, naročito u krevet muške dece, neko bi istresao friško nabrane ili skupljene jabuke, pa kad bi se od deca nažuljala i osetila da im nešto smeta, brzo bi se i probudila. Nikada mi nije nitko pojasnio simboliku ovog čina, ali znam da je svu decu ovo jako veselilo. Prvo što u samom selu nije bilo puno stabala jabuka, a naročito ovih prvih, jabuka petrovača, pa smo bili sretni kad nas se neko setio i darovao nas jabukama. Te jabuke petrovače bile su nešto posebno. Posebno su mirisale i kad su se našle u krevtu, ne samo da je krevet mirisao nego i cela soba. Bile su žuto zelene, sočne, malo kiselkaste, baš pravi užitak.

S obzirom da smo ipak toga znali dosta dobiti, nismo mogli sve sami pojesti, a ovako sveže jabuke, čak nisu mogle dugo stajati, jer ako su bile malo natučene, brzo bi posmeđile i na tom mestu bi se počele kvariti. Ako ih je stvarno bilo višška delili smo ih s prihateljima iz komšiluka, jer kako sam rekao niti je u selu bilo dovoljno stabala jabuka petrovača, niti je svako dete imalo prilike da dobije u krevet jabuke. Ako je i nakon svega preostalo jabuka, sve se to ipak iskoristilo. Mame su  brzo narendale višak jabuka, razvukle testo i začas je bilo slasne savijače od jabuka, što je baš na Petrovdan bio i običaj da se napravi savijača.

Petrovdan je i nekakav prijelomni dan u godini. Neki su čak rekli da je to “prvi jesenji svetac“, pa kad se pogleda malo bolje u neku ruku su imali i pravo. Počinje prikupljanje letine i pojačavaju se radovi na polju, kojih praktično ima cele godine.

Nadam se da još ima po selu jabuka petrovača i da se još neko seća običaja darivanja dece, a ako ništa drugo, napravite dobru savijaču, osladite se i lakše dočekajte predstojeće radove u polju.

Vinko Rukavina

 

 

Makrobiotika i zdravlje

 

            Da li smo se zapitali zbog čega su poslednjih meseci reklamni prostor u Srbiji preplavile kojekakve kure za mršavljenje i promocije lekova, koji potpomažu smanjenju kilograma? Da li je to puka potreba farmaceutskih kompanija da prodaju svoje skupe proizvode, ili se na tržištu zaista pojavila potreba za takvim preparatima? Ni jedna ni druga opcija nije daleko od istine, ali pre će biti da smo nacija koja polako počinje da se bori s problemom gojaznosti. Rezultati najnovijih istraživanja na temu preuhranjenosti Srba, pokazali su da svako treće dete i svaka druga odrasla osoba nema tri obroka u toku dana, a najčešće se preskače doručak. Isključivo beli hleb jede 60% mladih i 50% odraslih. Nedovoljno se unosi voće i povrće, 5-6 puta manje u odnosu na preporuke Svetske zdravstvene organizacije. Posledica je nedovoljan unos minerala, vitamina i dijetnih vlakana. Ribu nikada ne jede 60% dece i mladih. Alkohol se konzumira tri puta više nego mleko, a svaka četvrta osoba smatra da alkohol nije štetan. Unos masti, pogotovu životinjskih, preveliki je. Ovi frapantni podaci svakako ukazuju na jedan veliki društveni problem. Činjenica je da je 60% stanovništva Srbije gojazno, a čak 20% je ekstremno gojaznih. Najveći procenat gojaznih je u Vojvodini. Smanjena fizička i sportska aktivnost, takođe utiču na gore navedene parametre. Podatak koji najviše zabrinjava je da čak 13,2 odsto dece predškolskog uzrasta ima višak kilograma! Brza hrana, nebavljenje sportom, previše vremena provedenog ispred kompjutera, dovodi do pasivnosti dece i samim tim ona na startu ne stiču naviku da žive zdravim životom, što još više biva podržano od strane roditelja i rodbine, koji “bucmasto“ i “debeljuškasto“ dete smatraju zdravim.

            Ono što je mnogo gore od viška kilograma, jesu posledice koje povlači taj problem. Među mnogobrojnim posledicama gojaznosti nalaze se psihosocijalni problemi, depresija, smanjen kvalitet života, moždani udar, respiratorne smetnje, infarkt miokarda, angina pektoris, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, masna jetra, povišen krvni pritisak, razni karcinomi, degenerativne promene na zglobovima, smanjena reproduktivna funkcija... Jedini način prevencije je na vreme shvatiti problem i krenuti u njegovo rešavanje. Pravilna ishrana je prvi i najvažniji korak. Makrobiotika preporučuje korišćenje tradicionalnih namirnica u ishrani, kao što su integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće, umerene količine bele ribe. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zasladivaca, kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zasladivaci od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira. Program ishrane u makrobiotici daje velike rezultate. Prihvatanje preporuka makrobiotike može vrlo brzo da rezultira smanjenjem telesne težine do 12 kg mesečno, normalizacijom sadržaja masti i nivoa holesterola u krvi, kao i normalizacijom krvnog pritiska. Normalizacija varenja i regeneracija organa za varenje, poboljšanje svih vitalnih funkcija i povećanje fizičke i psihičke snage, takođe se može postići pravilnom i zdravom ishranom.

            Koliko god smatrali Amerikance najgojaznijom nacijom, taj problem je sve aktuelniji u zemljama EU, a gojaznost je u najvećoj ekspanziji baš u slučaju zemalja u tranziciji. Moramo shvatiti da je debljina bolest i da je naš način ishrane nezdrav. Brza hrana koja se mladima nudi kao nešto što je u trendu, bez ikakvog prethodnog upoznavanja sa štetnim aspektima takve ishrane, najveći je uzrok debljine kod mladih.

            Nikako ne smemo okretati glavu pred ovim problemom. Ukoliko se ovim tempom kod nas nastavi epidemiološki trend gojaznosti, koji je pre 20 godina postojao u Americi, klinička slika američkog stanovništva će ubrzo postati realnost i kod nas.

            Ne verujmo magičnim dijetama i tabletama za mršavljenje. Prihvatimo na vreme principe pravilne ishrane i preporuke o redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Dalibor Mergel

 

 

Ko je pojeo naš sir?

 

            Kažu ljudi, u dobar sir slije se sva priroda okoline u kojoj se pravi, voda, vazduh, vetrovi, trava, aromatično bilje. Sve to daje siru pečat kvaliteta po kome se on prepoznaje i zato se čuvenim sirevima dobro zna geografsko poreklo. Postavlja se pitanje ipak, kako to da pored obilja prirodnih lepota, još uvek koliko toliko očuvane zdrave prirodne sredine, višedecenijskog bavljenja stočarstvom i pravljenjem sira, mi ipak imamo svega nekoliko vrsta ovog proizvoda?  Potencijal izvoza kao i potencijal proizvodnje su još uvek daleko od bilo kakve iskorišćenosti, a tržište dovoljno veliko. Svetska nepca, sugurna sam, će i pored poznatih francuskih i švajcarskih sireva imati sluha i za sireve koji dolaze sa ovih područja.

            Kako u jednoj knjizi piše, kako je francuski seljak mogao da napravi ogroman broj sireva? Sa vrenjem. Bez vrenja. Sa fermentacijom ili polufermentacijom, sa plesni, sa buđi, sa travama, sa biberom, sa Bogom i ocem, meke, tvrde, ovčje, kozje, smrdljive, mirišljave, gumaste, kremaste. Dok mi imamo samo tvrdi i meki sir. Nije to plod dosade i nemanja pametnijeg posla, već pre svega velike ljubavi prema ovoj namirnici, stalnom eksperimentisanju i usavršavanju iste, kao i podršci države. Naravno da su i

istorijske prilike odigrale bitnu ulogu, ali i činjenica da se u Srbiji sa radom ne preteruje. Naša ndustrijalizacija sa početka prošlog veka je svakako opustosila sela, a u poljoprivredu se dugi niz godina nije uopšte ulagalo, iako se naša vlast kune da je upravo poljoprivreda temelj naše buduće proizvodnje. Kakav temelj, takva i proizvodnja. Što se pak tiče toga da se sa radom ne preteruje u prilog ide činjenica, da naše selo pre svega proizvodi mleko, koje otkupljuju veliki industrijski kompleksi ili manje zadruge, znatno zaostaje proizvodnja ostalih mlečnih proizvoda. Takođe se često zbog komercijalnih efekata, preskače faza zrenja sira. To je faza u kojoj sir treba da se neguje (da se prevrće, premazuje, briše i da mu se menja temperatura). Za ozbiljniju proizvodnju sira potrebna su veća ulaganja i modernizacija, što bi u početku stvorilo znatne troškove, pa često je to prvi kamen spoticanja. Skloni smo tome da želimo nešto odmah i sada, ali često nismo svesni činjenice da je za uspeh preko noći potrebno

dvadeset godina.

            Ako je preambiciozno porediti se sa Francuskom koja ima oko 400 vrsta sireva, postoji još jedna Evropska zemlja u kojoj se kaže: “Svi znaju da prave rupe, ali samo mi znamo da pravimo sir“! U pitanju je naravno Švajcarska, zemlja sa malo vrsta sireva, ali je svaki zaštićen, a kvalitet im se ne menja decenijama. Što se zaštite naših sireva tiče, mi smo zaštitili samo sjenički sir. Veliku većinu sireva nećemo moći da zaštitimo zato što za njihovu proizvodnju uvozimo starter kulture iz Holandije i Danske iako je na našem području registrovano čak 600 bakterija koje pomažu u pravljenju sira, a osam čak nije izolovano nigde u svetu. To nam svakako pruža mogućnost da stvorimo takve vrste sireva koje će biti tipične samo za naš region. Poznato je da je naš jedini autohtoni sir somborski sir od ovčjeg mleka, koji se, na žalost, već dugi niz godina ne proizvodi, a somborska Mlekara proizvodi isključivo feta sir, koji je inače grčki proizvod. I iza ovoga stoje komercijalni razlozi jer je za proizvodnju kilograma fete potrebno manje mleka nego za proizvodnju somborskog sira. Ovo samo još jednom potvrđuje činjenicu da ulažemo samo u ono što nam donosi laku i po mogućstvu brzu zaradu. Manjak ulaganja se svakako može povezati sa lošim propisima u ovoj oblasti ili njihovim čestim promenama, kao i postojanju političke nesigurnosti. Zbog toga su ciljevi privrednika često samo kratkoročno orjentisani.

            Ono što još koči razvoj u ovoj oblasti jeste i neujednačen kvalitet naših proizvoda kao i nedovoljno poznavanje ove namirnice kako od strane prodavaca, tako i od strane kupaca. Tako vam često preprodavac na pijaci može prodati zlatarski kao zlatiborski sir ili obrnuto. Za ementaler se, recimo, zna da na sredini može imati samo tri veće rupe, dok trapist može imati tri ili četiri manje rupe, veličine graška.

            I, na kraju, jedino što bi još trebalo dati, jeste recept za jedan dobar srpski sir... Za njega vam je potrebno pre svega malo dobre volje, puno truda i rada, udruživanje poljoprivrednih gazdinstava, sve to dobro zaliveno subvencijama države i strpljenja. Svega ostalog imamo u izobilju.

Miroslava Kovačević

 Vrh strane

 

 

Glavni i odgovorni urednik Petar Andrejić, izdavač Kreativni kulturni klubE-mail: [email protected]

© 2010. Webmaster

Sajt je optimizovan za IE 7 i rezoluciju 1024 x 768