Društvo
Božić u Starčevu
U četvrtak 24. decembra na Badnji dan po
gregorijanskom kalendaru, večernjom misom u crkvi Svetog Maurica
rimokatolički vernici su dočekali najradosniji hrišćanski praznik Božić.
Sutradan, na Božićnoj misi koju je vodio Maša Tamaš, prisustvovali su
već tradicionalno predstavnici Srpske pravoslavne crkve i lokalne vlasti
uz mnogobrojne vernike.
Tradicionalnim paljenjem badnjaka u porti srpske
pravoslavne crkve 6. januara, uz prisustvo velikog broja vernika,
svečano je proslavljeno Badnje veče. Nakon završenog obreda paljenja
badnjaka koji je vodio protonamesnik Zoran Maletić, pored badnjaka deca
su pevala prigodne pesme.
Po završetku običajnog obreda prisutni su posluženi kuvanom
rakijom i vinom koje je pripremila Mesna zajednica Starčevo, dok su
najmlađi uživali u slatkišima i sokovima. U večernjim časovima, iako je
bilo loše vreme, na nekoliko mesta Starčevci su u dobrom raspoloženju
ložili badnjak.
 |
 |
Badnjak u porti pravoslavne crkve u Starčevu |
Kuvana rakija |
UPRKOS HLADNOM VREMENU,
PONOVO VELIKI BROJ STARČEVACA NA TRGU NEOLITA
Srećna vam i srpska
Nova!
Više stotina Starčevaca
prošetalo u novogodišnjoj noći Trgom neolita, zabavljajući se uz muziku
i tople napitke i krofne. U ponoć praštao vatromet
Pančevo je jedan od
nekoliko gradova u Srbiji koji nije imao organizovani doček pravoslavne
Nove godine, a Starčevo je jedino naselje u okolini koje ga je - imalo.
Prateći vremensku prognozu, organizatori, Mesna
zajednica Starčevo, Dom kulture i Kreativni kulturni klub, uz podršku
marketa “DIS“, odlučili su se nekoliko dana pre 13. januara da ipak
organizuju doček Nove godine po julijanskom kalendaru.
Zbog “minusa“ u termometru, ali i minusa u kasi,
odustalo se od najma benda koji bi uživo muzicirao na Trgu neolita, ali
je zato podignuta bina za di-džejing, sa koje je već oko 21 sat počela
da se emituje vesela muzika. Nekako u isto vreme počelo se i sa
pripremom toplih i vrućih napitaka u vidu kuvane rakije, kuvanog vina i
čaja, a počele su da “cvrče“ i krofne, specijalno za ovu priliku. Sudeći
po potrošenim bocama napitaka, Trgom je ove večeri prošetalo više
stotina Starčevaca, ali i posetilaca iz drugih mesta, jer je ovo bio
jedini organizovani doček Nove godine 13. januara.
Vesela atmosfera trajala je nekoliko časova, sve
do 1 sat posle ponoći. Mladi i oni stariji, zabavljali su se uz muziku,
cupkajući zbog veselih nota ali i od zime. A u ponoć - iznenađenje.
Višeminutni vatromet obasjao je nebo nad Trgom neolita, noseći sa sobom
dobre želje u nastupajućoj godini.
 |
 |
Vino, rakija, čaj i - krofne |
Muzika za svačiji ukus |
 |
 |
ANKETA SN: Kako
komentarišete skok evra?
Skok evra znači
poskupljenje svega...
Starčevci uglavnom
sa zebnjom gledaju na poslednje poskupljenje evra. Očekivanja su da će
se ova valuta bar zadržati na tački ispod 100 dinara za evro i da dalje
neće rasti
 |
 |
 |
 |
Radmila Andrić |
Vasa Vujičić |
Milorad Nedić |
Milovanka Popović |
 |
 |
 |
 |
Zlata Veličković |
Aleksandar Aleksić |
Milenko Dobrić |
Aleksandar Stevanović |
Radmila Andrić:
- Smatram da je ovo samo prolazno povećanje vrednosti evra.
Nadam se da će se uskoro evro stabilizovati. Mislim da ne bismo trebali
da budemo toliko uplašeni.
Vasa Vujičić:
- Ma ja se za to uopšte ne sekiram. Za evre ne radim, pa me
to ne zanima. Primam platu u dinarima kao i svi drugi. Mada mislim da
ovo vreme ne valja.
Milorad Nedić:
- Nije da se ne plašim. Postoji određena doza strepnje zbog
toga ali se nadam da će sve uskoro da dođe na svoje. Mislim da će se
uskoro rast ove valute zaustaviti.
Milovanka Popović:
- Skok evra znači automatski poskupljenje za nas penzionere
koji i ovako teško finansijski izlazimo na kraj. Plašim se poskupljenja
zbog sebe i zbog mojih unučića.
Zlata Veličković:
- Ne znam sta da kažem. Prilikom svakog skoka evra dolazi do
poskupljenja svih životnih namirnica, što je jako loše za sve nas. Za to
vreme naše plate stoje u istom iznosu, tako da ne znamo kako ćemo...
Aleksandar Aleksić:
- To sigurno nije dobro. Evro će se zaustaviti ali tamo gde
se nalazi. Neće sigurno pasti. To će dovesti do lančanih poskupljenja
struje, goriva i svega ostalog...
Milenko Dobrić:
- Problem je na domaćoj političkoj sceni. Od toga sve zavisi
i zato je evro nestabilan. Plašim se da samo ne dođe do velikih
političkih promena jer ko zna šta sve može da se desi.
Aleksandar
Stevanović:
- Mislim da to uopšte nije dobro. Skok evra će da izazove
mnoga poskupljenja. Plate i penzije za to vreme stoje. Biće nam, na
žalost, sve gore i gore.
Predrag Stanković
Iz matičnih knjiga
(decembar 2009. i
januar 2010.)
Rođeni:
Anđela Mijatović; Aleksa Kovačević; Marija Radu; Vanja Babić;
Aleksa Janić; Lazar Slavković; Tamara Buhvalter; Mihaela Erceg; Nikolina
Taskov; Jelena Petrović; Nevena Pajić; Tijana Stana.
Venčani:
Suzana Selomovski i Igor Jovanović; Laura Magdalena Urkom i
Zoran Slijepčević.
Umrli:
Desa Gavrilov 1936.; Svetozar Kostić 1923.; Eržebet Bajnoci
1925.; Marga Pejčev 1942.; Miladin Ilić 1948.; Milka Ložajić 1939.;
Jovan Šćepanović 1955.; Marija Petrović 1920.
EKOLOGIJA
Čađ
Primetili ste da se nivo zagađenja povećava sa
početkom sezone grejanja? Tokom prošlog i početkom ovog meseca na mernim
mestima u Pančevu kao i u Starčevu zabeležena je povećana koncentracija
čađi, policikličnih aromatičnih ugljovodonika i sumpor-dioksida.
Koncentracije čađi su se kretale i do 120 mikrograma po m3,
dok je dozvoljena granica 50 mikrograma po m3. U razgovoru sa
Olgom Šipovac načelnicom gradskog Sekretarijata za zaštitu životne
sredine grada Pančeva, godišnja vrednost navedenih polutanata varira od
godišnjeg doba, vremenskih prilika, te delova grada. Najveće vrednosti
čađi i sumpor-dioksida su u zimskom periodu, odnosno u vreme loženja.
Razlog su individualna ložišta, gradske kotlane, kao i nepovoljne
meteorološke prilike. Pored pojačane koncentracije čestica čađi koje
stižu iz dimnjaka, automobili su najveći zagađivači vazduha. Za povećan
nivo zagađenja, posebno veliku koncentraciju čađi dolazi najviše zbog
loših navika Starčevaca, loše finansijske situacije i neadekvatnim
upravljanjem životnom sredinom. Koliko puta smo i sami bili suočeni sa
crnim dimom iz komšiluka gde umesto klasičnog ogreva komšija koristi
stare i dotrajale gume, otpadno korišćeno motorno ulje, mazut, fosilna
goriva i slično. Prelazak na alternativna goriva, prirodan gas,
geotermalna goriva, sunčevu energiju i energiju vetra pomoglo bi da se
zagađenje svede na bar izdržljive granice.
Čađ nastaje sagorevanjem fosilnih goriva. To su
fine, sitne male čestice veličine oko 5 mikrona. Lebde u vazduhu,
ponašaju se kao gas i sadrže toksične (otrovne) i kancerogene materije.
Lako prodiru u disajne organe i oštećuju ih i to po sledećoj šemi:
krupnije čestice ostaju u nosu i grlu odakle se izbacuju kašljem;
sitnije stižu do bronhija i uzrokuju zapaljenje; najsitnije se zavlače u
plućne alveole, ne daju kiseoniku da stigne u tkiva i ulaze direktno u
krv.
Uticaj čađi na klimu daleko je veći nego što se
prethodno smatralo, jer je čađ, u kojoj ima najviše ugljenika prašnjavi
nusprodukt zapaljivih fosila goriva i vegetacije. Čađ koja izlazi iz
dimnjaka i automobila veoma utiče na globalno zagrevanje i globalnu
klimu. Čađ, zapravo zagreva Zemlju tako što zaprlja (zacrni) sneg i led
izazivajući time da isti apsorbuju, umesto da odbijaju sunčeve zrake. U
atmosferu iz fabrika, naseljaa, automobila odlaze ogromne količine čađi
i otrovnih gasova, što zagađuje vazduh koji udišemo. Menjaju se osnovna
svojstva atmosfere, stvaraju se ozonske rupe kroz koje na zemlju dolaze
štetni sunčevi zraci.
Policiklični aromatični ugljovodonici se uglavnom
nalaze u katranu, uglju i nafti, pre svega katranu kamenog uglja, veoma
štetno deluju na životnu okolinu i zdravlje ljudi. Mnogobrojnim
epidemiološkim i eksperimentalnim ispitivanjima dokazano je njihovo
kancerogeno dejstvo. Postoji nekoliko stotina policikličnih aromatičnih
ugljovodonika, a najpoznatiji je benzen. Sumpordioksid nastaje kao
proizvod sagorevanja sumpora i fosilnih goriva. Veoma je toksičan i
toksičnost mu se povećava sa povećanjem vlažnosti vazduha. Iritira i
oštećuje disajne organe izazivajući hronična oštećenja istih.
Dip. ing. Vlado Savić
ISTORIJA
Čuvar parka

Malo ko od mlađih generacija zna da je nekada
starčevački park imao svog čuvara koji je vodio brigu o njegovom
uređenju i redovnom održavanju. Čovek o kome se zapravo radi osoba je na
fotografiji koju objavljujemo - Marko Mesert.
Iako je preminuo još pre dvadesetak godina, Marka
mnogi Starčevci još uvek pamte kao vrednog i požrtvovanog radnika, za
čije je višegodišnje službe park bio pravi ukras našeg mesta. U to
vreme, drveće u parku je još bilo nisko, pa je čitav park izgledao
prozračnije i svetlije. Za razliku od danas, park je bio prepun ruža i
svakojakog cveća, za čije se održavanje i obrezivanje Mesert brinuo s
velikom pažnjom. Još jedna od njegovih dužnosti bilo je redovno košenje
trave, koje se tada obavljalo ručno. Nešto što je tada postojalo u
parku, a danas samo živi u sećanjima Starčevaca, jesu rundele, cvetne
leje kružnog oblika. U starčevačkom parku su postojale dve rundele,
jedna naspram crkvenih vrata, a druga preko puta nekadašnje Rozetove
kuće, sa desne strane od pijace. Rundele su bile pune cveća, a oko njih
su bile klupe sa metalnim nogarima. Ostale klupe pored staza, bile su
slične današnjim, imale su betonsku konstrukciju, a nasloni su bili
drveni. Staze tada još nisu bile betonirane, već su bile posute šljakom
i precizno oivičene. Postojala je i pumpa za vodu, a povrh svega park je
imao ogradu i vrata, pa tako nije bio omogućen ulaz motornim vozilima.
Nešto po čemu je i danas prepoznatljiv park jesu kestenovi, koji se
nalaze na rubovima parka i uz glavnu stazu. Lako se može zaključiti da
Markov posao i nije bio tako lak i jednostavan, ali da ga je on s
ljubavlju i velikom pažnjom besprekorno obavljao. Njegovo zaduženje je
bilo i čišćenje i sređivanje pijace, kao i naplata pijačarine. U to
vreme, pijaca je bila uređena, a roba koja se prodaje bila je na tačno
za to predviđenom mestu.
U svom veku, Marko nije bio samo čuvar pijace,
već je pre toga obavljao i druge poslove. Rođen je 1910, u Starčevu, bio
je i član Vatrogasnog društva, što se da videti na fotografiji, a nakon
rata, 1947, počeo je da radi u Zadruzi u Starčevu, da bi za par godina
bio premešten u cvećaru u Pančevu, pa napokon bio vraćen u Starčevo, gde
je dočekao penziju kao čuvar parka.
Ovogodišnji radovi u centru Starčeva obuhvatili
su izgradnju Trga neolita, koji je svojevrsna starčevačka promenada. U
narednom periodu planiraju se radovi na uređenju okoline - pijace i
parka. Park će dobiti letnju pozornicu, centar će biti još sređivan i
ulepšavan... Podsećanje na park iz vremena kada se o njemu brinuo Marko
Mesert, može nam biti samo podstrek i pokretač za buduće radove na
njegovom uređenju i reparaciji.
Zahvaljujemo porodici Mesert što nam je ustupila
ovu fotografiju i sa nama podelila nostalgičnu priču o nekadašnjem
izgledu parka.
Dalibor Mergel
IZVIĐAŠTVO
Novogodišnji izlet
na Rajac
 |
Izviđački hajk |
Savez izviđača Grada Beograda pokrenuo je akciju pod nazivom
“Novogodišnji izviđački izlet u planinu“ koja će se održavati svake
godine. Ove godine je odlučeno da to bude planina Rajac, nedaleko od
Ljiga, prvenstveno zbog blizine Beogradu i činjenice da se na njoj
nalazi izviđačko odmaralište. Svaki beogradski odred je dobio svoj
termin odlaska na ovaj izlet za koji je Savez izviđača Beograda
obezbedio prevoz i smeštaj. Prvi temin je bio 4. januar, prvi radni dan
u novoj 2010. godini, i dobio ga je naravno najbolji i najveći
beogradski odred, Odred izviđača “Kolubarac“ iz Lazarevca. Starčevački
izviđači takođe su uzeli učešće u okviru bratskog lazarevačkog Odreda sa
oko dvadesetak učesnika. Izlet je bio kako mu i ime govori pravi
planinsko-izviđački sa novogodišnjom euforijom. Bilo je tu druženja,
grudvanja, sankanja, hajka, izviđačkih pesama i igara. Jednom rečju -
bilo je predivno! Nakon obilnog ručka osvojen je vrh planine Rajac a u
večernjim časovima teškom mukom se moralo krenuti nazad. Lazarevčani su
te večeri pravili žurku u svojim prostorijama na kojoj zbog
organizovanog prevoza, nažalost skauti iz Starčeva nisu mogli da
učestvuju.
Nakon ovog izleta ostala je samo nada da će sneg
uskoro zameniti poljsko cveće, a topla odmarališta veseli šatori pored
kojih će uz logorsku vatru i gitaru početi nova izviđačka sezona.
Predrag Stanković
Prezentacija Odreda izviđača "Nadel"
Starčevo
Poslednje subotnje večeri već zaboravljene 2009.
godine, Odred izviđača “Nadel“ iz Starčeva održao je svoju prezentaciju
u Kreativnom kulturnom klubu u Domu kulture. Starčevački izviđači su se,
uz pomoć fotografija sa video bima, vratili na nezaboravne izlete,
akcije i takmičenja koja su već pomalo počeli da zaboravljaju. Uz
svojevrsne komentare na svaku fotografiju koja je bila prikazana bilo je
tu puno sete i tuge, pored smeha, radosti i poneke pošalice. Najviše
emocija su izazvale svakako taborovanja u Krupnju i na Tari, izleti u
Vršac i Kajtasovo, takmičenja u Šapcu i Lazarevcu, letovanje u
Herceg-Novom i naravno “Dani druženja“ u Starčevu. Uz skromno
posluženje, aranžirano na Jocin način, bez duhovitih i interesntnih
Dacinih komentara (bila je na školskoj ekskurziji), žurka je trajala do
kasnih večernjih časova.
P. Stanković
Upoznajmo se...
Kako
se zoveš?
- Nina Poljak.
Kako te zovu?
- Ninica, Ninče, Nindža...
Kad si rođena?
- 18. jula1994. godine.
Kako bi sebe opisala
u jednoj rečenici?
- Uvek nasmejana, dobra i zanimljiva.
Škola?
- Ekonomska.
Šta radiš u slobodno
vreme?
- Slušam muziku!!!
Koju muziku slušaš?
- Rok, pop, R'nB, hevi metal...
Omiljeni pevač?
- Toni Cetinski, Vlado Georgiev, Đorđe Balašević...
Omiljena pevačica?
- Nina Badrić.
Omiljena pesma?
- "Dodirni mi kolena", "Čarobno jutro", "Crni labud", "Iz it
tru"...
Šta ti je važno u
muzici?
- Hm... Tekst...
Šta te opuššta?
- Pevanje, sviranje, šetnje...
Šta gledaš na TV-u?
- Filmove i serije.
Šta ne gledaš na
TV-u?
- "Grandove" glupe emisije...
Omiljeni film?
- "Božićna priča", "P.S. Volim te", "Ti si mi sve".
Omiljena glumica?
- Branka Katić, Džulija Roberts...
Omiljeni glumac?
- Džoni Dep, Fredi Princ Džunior, Orlando Blum...
Gde izlaziš?
- U KKK.
Omiljeni sport?
- Klizanje, košarka...
Za koga navijaš?
- Za Sevojno! :)))))
Šta si kao mala
htela da budeš kad odrasteš?
- Medicinska sestra.
Šta je za tebe
ljubav?
- Lepo osećanje koje treba negovati...:)
Šta ti smeta?
- "Folkeri", lažovi, foliranti...
Čega se plašiš?
- Visine.
Tvoje vrline?
- Pozitivna, prijatna, nasmejana, šašava...
Tvoje mane?
- Naivna, lakoverna.
Najbolji drugovi?
- Nikson, Despiš i Gas.
Najbolje drugarice?
- Nela i Maja.
Šta bi poručila
mladima u Starčevu?
- Uživajte u mladosti, rekreirajte se, bacite poroke pod
noge! :)
PREDSTAVLJAMO
STARČEVAČKA MESTA ZA IZLASKE:
“Plato”, mesto s
tradicijom
Diskoteka
u Starčevu koja se nalazi u sklopu Doma kulture je mesto gde su se mladi
okupljali još od vremena šezdesetih godina 20. veka. Mnoge poznate rok
grupe kao i lokalne, imale su žive nastupe baš ovde. Godine su
prolazile, vremena i ljudi su odrastali i menjali se, došao je 21. vek
i neki novi klinci. Početkom novog milenijuma ugovorom o korišćenju u
zakup dotadašnju diskoteku preuzimaju braća Marjan i Dejan Vukosavljević
koji su organizatori posla do današnjeg dana. Naziv "Plato" datira od
2000. godine, a do kraja 2004. godine lokal je radio samo vikendom, kao
diskoteka u kojoj su se okupljali mladi iz Starčeva i okoline. Lokal je
renoviran celih 14 meseci! Postojeći prostor je pretvoren u dve galerije
i uložena su sredstva u savremene svetlosne efekte audio i video opremu.
Krajem 2005. godine "Plato" počinje da radi kao bife i densing bar ili
kako se to u popularnom žargonu kaže "rad u dnevnoj varijanti",
svakodnevno. Nakon dve zimske sezone Marjan i Dejan odustaju od
vikend-organizovanja živih nastupa sa turbo-folkom jer, kako kažu, to sa
sobom vuče dosta problema i odgovornosti. Kao novina, postavlja se
bilijarski sto, pikado i slot mašine, ugrađuje se savremena video oprema
kao i satelitska kablovska TV, tako da su česta okupljanja mladih koji
na velikom platnu prate fudbal, košarku i tenis. U sezoni funkcioniše
letnja bašta koja je opasana ukrasnim ptujama sa tendom iznad glave i
trskom kao toplotnim izolatorom pruža pogled na uži centar Starčeva.
Evo šta kažu posetioci:
Srđan Bojović: - Volim
da izlazim i dosta vremena provodim po starčevačkim kafeima ali "Plato"
mi je obavezno "na meniju". Često sa drugarima uz piće odigram nekoliko
partija pikada što na nas deluje opuštajuće od stresne svakodnevice.
Bojan Đorđević: - Ovde
dolazim iz više razloga ali prvi i glavni je zato što sam dobar
prijatelj sa vlasnicima Marjanom i Dejanom. Volim sprt, tako da često
pregledam rezultate putem satelitske TV, odigram pikado ili bilijar.
Kafa u podne je neizbežna i ne postoji dan da bar u to vreme ne svratim.
Bojan Šaponjić: - Ovo
je mesto u koje sam izlazio još kao tinejdžer. Sada to radim jer su
vlasnici moji prijatelji a i ljudi koji ovde dolaze potpuno mi
odgovaraju. Skoro svakodnevno svratim na kafu i neko piće ili bar da se
javim, ako sam u žurbi sa poslom.
G. Milošević
Starčevačke brazde
Predstavljamo
Voćarstvo i
vinogradarstvo - Božidar Dimitrić
Kada
ste počeli intenzivno da se družite sa prirodom?
- Po vokaciji nisam neko kome je poljoprivreda bila primarna
delatnost u životu. Bavio sam se filozofijom, pesništvom, elektrikom, a
sada, u poznijim godinama više sam se okrenuo prirodi. Prvih 300 stabala
šljiva, kajsija, bresaka i krušaka sorte viljamovka, zasadio sam 1997.
godine, kada sam se vratio iz Beča.
Ovaj kraj ste
namerno odabrali za zasnivanje voćnjaka?
- Da, ovaj kraj je odličan za voćarstvo i vinogradarstvo. Tu
mislim na površinu koja se proteže ispod Baštenske ulice celom njenom
dužinom i deo istočne padine prema Nadelu. Nekada je ovaj kraj bio
okružen sadnicama voća, a vremenom se to gubilo; voće se manje
održavalo, više se uzgajalo povrće i neke druge vrste.
Inicijator ste
osnivanja udruženja voćara i vinogradara?
- Želim da se vrati zelenilo našem kraju. Starčevo je bilo
okruženo šumom, voćem i vinogradima. Želeo sam da se ideja proširi i da
se što više voćaka zasadi. Prva ideja razrađena je sa pčelarima. Problem
se javio u seči mladog stabla koje su nesavesni građani upotrebljavali
kao pritke u baštama. Međutim, treba biti uporan, te sam inicirao
osnivanje udruženja voćara, vinogradara i destilatera. Osnovni cilj je
da se proizvode dobre sorte i da to država ume da ceni i pomaže. Ideja
je još na putu, ostvarenje još daleko. Poslednjih deset godina ljudi su
počeli da shvataju značaj voća i vinove loze. Naime, te biljke
oplemenjuju sredinu i duh ljudi. Zato sam optimista u pogledu
oživljavanja tog, budućeg udruženja.
Kakva je geografska
slika rasprostranjenosti voćaka i vinograda?
- Najviše voća u našem ataru ima u Baštenskoj i Ritskoj
ulici, zatim pored Nadela i iza Rafinerije. Obišao sam oko tridesetak
ljudi koji gaje voće i oni su zainteresovani za osnivanje udruženja, a
verujem da ima i blizu sto ljudi koji bi moju ideju prihvatili.
Kako stoje stvari sa
brojem kazana za pečenje rakije?
- U Starčevu postoji oko 20 kazana za pečenje rakije. Oduvek
sam se trudio da pravim dobru rakiju i da je pijem sa prijateljima.
Mnogi su zabrinuti
za budućnost rada “veselih mašina“ kad budemo ušli u Evropsku Uniju.
- Sa ulaskom u EU, to neće biti zabranjeno pečenje već će
destilateri morati da se legalizuju, da poštuju tehnološke norme, da
prijavljuju količinu i vode računa o kvalitetu proizvedene rakije. Jedan
od ciljeva budućeg starčevačkog udruženja biće upravo prevazilaženje
ovih problema.
Vi imate dozvolu za
destilaciju. Ko kontroliše kvalitet rakije?
- Dobio sam rešenje od nadležnog ministarstva da mogu da
pečem rakiju i vino. U međuvremenu, izašao je novi zakon o rakiji i
poseban zakon o vinu. Imamo rok od godinu dana da se prilagodimo tim
novinama. Stanica za kontrolu kvaliteta je u Vršcu i postoji
laboratorija u Novom Sadu.
Da li su početne
investicije u ovu granu poljoprivrede velike i kako gledate na stanje
našeg agrara danas?
- Potrebna su velika ulaganja u ovu proizvodnju.
Poljoprivreda se kod nas kroz istoriju stalno potiskuje, smanjuju se
fondovi, a poznato je da je ona baza od životnog značaja. Postoji jaka
veza između ratarstva, povrtarstva, voćarstva i vinogradarstva.
Potrebne su veće subvencije ako zemlja želi da “preživi“ jer je neće
izvući ni industrija, ni bilo koja druga privredna grana.
Koji su radovi u
voćnjaku aktuelni za ovaj period godine?
- Sada se voće obrezuje, aktuelno je zimsko prskanje koje ja
praktikujem i smatram da je najvažnije. Potrebno je da se unište larve
insekata, pa da ih nema ili da ih ima što manje kada biljka počne sa
intenzivnim životnim procesima. Zatim, obavlja se proređivanje suvih
stabala, još uvek mogu da se sade nove mladice. Važna je i zaštita od
divljih zečeva koji jedu koru sa drveta, i razne druge mere.
Radite sami ili
imate pomoć?
- Pomažu mi kćerke, ali uglavnom radim sam i uvek imam posla.
Ja sam po ceo dan napolju, u voćnjaku, ali i van njega. Bavim se
rezbarenjem, obradom drveta, pravim ramove, razne predmete od drveta i,
uopšte, mnogo radim...
Aktuelno
Godina koja je ostala za nama, za srpsku
poljoprivredu bila je vrlo teška. U 2010. godini, očekuje se privredni
rast od 2%. To je vrlo
mali skok, ali on
nagoveštava lagano prevazilaženje krize koja je obeležila minulu godinu.
Razume se, najveće nade ovde se polažu na poljoprivredu. Kada je reč o
ratarstvu, iako su stručnjaci procenili da Srbija ima takav potencijal,
da bi mogla hraniti 80 miliona stanovnika, odavno je poznato da je ovo
već duže vremena neisplativa grana agrara. Potrebno je da država stvori
ambijent u kojem će naši poljoprivrednici imati adekvatne uslove za
proizvodnju. Međutim, sve veće nade se polažu u povrtarstvo. Godišnje se
u Srbiji proizvede 2.800.000 tona povrća, od toga u Vojvodini oko
750.000. Ipak, evidentan je problem suficita u nekim vrstama (npr.
permanentno se smanjuje proizvodnja pasulja koji je preplavio tržište, a
povećava proizvodnja belog luka). Da bi se izbegla pojava viškova
proizvoda na tržištu, trebalo bi uzgajati široku paletu povrtarskih
useva. Ovo bi starčevačkim povrtarima bilo od koristi, tim pre što je
kod nas sve veće interesovanje za proizvodnju povrća u zaštićenom
prostoru.
Savet
Naši proizvođači uzgajaju povrtarske vrste
isključivo za sopstvene potrebe, mada je sve češća ponuda domaćeg povrća
na starčevačkoj i okolnim pijacama. Shodno tome, bilo bi značajno
napomenuti koji su poslovi važni za aktuelni period, do kraja februara
meseca. Iskusniji povrtari već su pripremili tople leje za proizvodnju
ranog rasada. To su poslovi koji su obeležili treću dekadu januara, ali
ako niste završili ove poslove na vreme, još uvek nije kasno. Takođe, u
ovom periodu kontinuirano se prati i kontroliše klijavost semena.
Početak februara vreme je kada se obavlja setva paprike, paradajza,
kupusa i kelerabe u leje za ranu njivsku proizvodnju. Uz to, obavezna je
redovna nega biljaka u leji. U drugoj dekadi februara pripremaju se
bašte za ranu setvu i mlake leje u bašti, gde će kasnije rasad biti
pikiran.
Zanimljivost
U međusobnom sporazumevanju, naši
poljoprivrednici i danas koriste razne izraze za određivanje površine
zemljišta. Mnogi izrazi koristili su se u etapi zaprežne obrade, ali su
i danas u neformalnoj upotrebi. To često dovodi do zabune kod onih koji
nisu mnogo vešti u razumevanju rečnika naših paora. Ovom prilikom,
predstavljamo neke stare mere pretvorene u kvadratne metre. Tako, 1 plug
zemlje iznosi 4 000 m2, jutro (5 754,64 m2), 1
lanac sremski (7 192 m2), potiski (7 912 m2),
novosadski (8 632 m2), mađarski (4 316 m2), 1
ralica (2 500 m2),1 dan oranja (3 033 m2), 1 dunum
(1 000 m2). Dunum, (negde se pogrešno govori i piše dulum),
turska je mera za površinu. Jedan dan oranja je jedinica za površinu
obradivog zemljišta ustanovljena u vreme kneza Miloša. Mnoge od
navedenih mera koriste se i danas. Starčevački zemljoradnici najčešće
koriste sledeće mere: ar, hektar, lanac, jutro i frtalj. Danas se u
naučnoj i stručnoj literaturi kod nas i u svetu kao mera za površinu
koristi 1 hektar (10 000 m2).
Tržište
Januar mesec je za nama, praznicni dani su
prošli, a pijačne cene u ovom periodu kretale su se u sledećim
intervalima.
Kupus............................25-30 din/kg
Mrkva.............................40-50 din/kg
Krompir..........................25-30 din/kg
Pasulj...............................160 din/kg
Crni luk...............................45 din/kg
Jaja..................................8-10 din/kom
Sir ....................................200 din/kg
Suve šljive..........................150 din/kg
Jabuke............................20-30 din/kg
Banane................................80 din/kg
Pomorandže.......................100 din/kg
Livadski med.......................300 din/kg
Bagremov med....................350 din/kg
Pijačni dani u Starčevu su svakog četvrtka i
nedelje.
Vrh
strane
|