Društvo
Na
Svetog Nikolu – u Evropu
Bilo je minus 10
stepeni, tri stotine ljudi i nedovoljno paketića. Ali, kuvano vino, čaj
i vruća rakija, zagrejali su sve one koji su došli u subotu na Trg
neolita da obeleže dan Svetog Nikole i ukidanje viza
Gde za
doček?
Ovogodišnji provod u najluđoj noći dočeka “bezvizne“ 2010. godine
građani Starčeva mogu potražiti u više lokala sa raznoraznom muzikom i
drugom ponudom.
Tomislav
Đurišić, vlasnik internet kafea “Dijavolo“, kaže da će ove kao i
predhodnih godina u vreme novogodišnjih praznika lokal normalno raditi i
biće otvoren za sve goste. Kafe “Volejbol“ će takođe u noći dočeka 2010.
godine raditi kao i obično, a dobrodošli su svi koji navrate. Kafe
picerija “Mehh“ organizuje doček Nove godine uz muziku uživo.
Rezervacija mesta je ograničena, a uz plaćenu rezervaciju od 10 evra
gosti dobijaju meze, pice. Informacije možete dobiti na telefon
064/350-12-28.
Kafe
klub “Pečurka“ organizuje doček Nove godine uz “Dražen bend“ i Di-džeja
Dekija. Ulaz se naplaćuje 600 dinara. Broj mesta je ograničen a
zainteresovani se dodatno mogu informisati na telefone: 065/663-30-39 i
064/969-02-35. Kafe “Plato“ i ove godine organizuje doček sa reprizom uz
muziku uživo i didžejeve. Ulaz se plaća 300 dinara, a info-kontakt
065/369-36-30. Kafana “Đeram“ organizuje doček kalendarske i pravoslavne
Nove godine. Za uplatu od 3300 dinara gosti mogu uživati u bogatoj
novogodišnjoj trpezi, neograničenom piću i veseliti se uz orkestar
Saleta Miloševa. Zaiteresovani se mogu informisati na telefone:
013/631-872 i 063/378-394.
Želimo
vam najlepši provod i sve najlepše u novoj 2010. godini!
G. Milošević
IZVIĐAŠTVO
Memorijal ”Ivica Pranjić”
Izviđači iz Odreda izviđača “Nadel“ su se po osmi put setili svog
starog dobrog druga i prijatelja, nekadašnjeg oficira vojske
Jugoslavije, izvanrednog izviđača Ivice Pranjića. Po izuzetno
hladnom vremenu, u jutarnjim časovima, u nedelju 29. novembra, koji
je nekada svima nama puno značio, starešina, zamenica i načelnik
Odreda su položili cveće na njegov grob sa čvrstim uverenjem da ga
nikada neće zaboraviti i sa dokazom da on još uvek živi u srcima
njegovih najboljih prijatelja iz detinjstva. Nakon toga tridesetak
izviđača okupilo se u kafiću “Dijavolo“ gde su se okrepili
ljubaznošću vlasnika, da bi kasnije krenuli na kraći hajk ulicama
Starčeva. Obilazeći hipodrom, izviđači su se prisetili priče da će
na tom mestu nići veliki sportsko-rekreacioni kompleks u kome će i
oni imati svoj kutak. Prolazeći ulicom Žarka Zrenjanina, Jovana
Ložajić, koja je u jednom od predhodnih brojeva SN puno nahvalila
izviđače, dočekala ih je sokićima i kolačima. Za to vreme Miša i
Goca su pripremili ukusnu užinu koja je nakon dužeg pešačenja svima
prijala.
P. Stanković |
|
Peca i Daca |
IZVIĐAČKE KROKI VESTI
Odred
izviđača “Nadel“ Starčevo prisustvovao je svečanoj skupštini
Streličarskog kluba Pančevo, koja je održana u pančevačkoj Hali
sportova.
U subotu
26. decembra Odred će imati svoju prezentaciju i proslavu Nove 2010.
godine u Kreativnom kulturnom klubu.
Za
zimovanje u Boru se prijavio mali broj članova, tako da ove zime
izviđači, posle dugo godina, neće imati organizovan odlazak u prirodu za
novogodišnje praznike.
Povodom
pedesetog rođendana Sportsko-planinarskog društva “Jelenak“ iz Pančeva,
predstavnici starčevačkih izviđača uzeli su aktivno učešće uz obećanje o
još većoj saradnji ove dve veoma slične organizacije.
PREDSTAVLJAMO
STARČEVAČKA MESTA ZA IZLASKE
“Volejbol”, kao kod kuće
Kafe “Volejbol“ uskoro puni 20 godina
postojanja i jedan je od najstarijih lokala tog tipa u Starčevu. Sa
radom je započeo kao kafe koji je u vlasništvu Odbojkaškog kluba “Borac“
u kome su zabavu nalazili mladi koji su u sportskom duhu, a naravno i
simpatizeri sporta kao i svi ljudi dobre volje. U letnjim danima u bašti
kafea može se čuti muzika uživo, a lokal se nalazi u samom centru
Starčeva, tako da slučajni prolaznici i oni koji su sa namerom krenuli u
provod, imaju uvid u trenutno stanje u lokalu. Muzička koncepcija je
uglavnom posvećena rok zvuku. Subotom se mogu slušati rok bendovi iz
okoline i šire, a u cilju da se izbegne monotonija neretko se organizuju
di-džej večeri sa dens ili pop muzikom. Jako su retki slučajevi kada se
u ovom lokalu može čuti narodna, novokomponovana ili turbo folk muzika.
Kada su u pitanju tematske večeri, uz di džeja ili rok bend česte su
promocije pića po sniženim cenama. U jesenjim i zimskim danima
koncepcija rada se bitnije ne menja, svi događaji se sele u zatvoreni
prostor. Uglavnom se ne odstupa od sistema koji funkcioniše 20 godina, a
razlika je samo u broju osvojenih pehara Odbojkaškog kluba koji se
godinama uvećavao. Pehari krase veliku površinu šanka i na uvid su svim
gostima kada se nađu u svom omiljenom mestu za zabavu i opuštanje.
Evo šta
o “Volejbolu“ kažu neki od gostiju:
Marija
Tanev: - Smatram da je ovo odlično mesto gde mladi mogu da provode
slobodno vreme. Atmosfera, kao i ljudi koji ga posećuju meni odgovara,
tako da sam spojila lepo i korisno, pošto i radim ovde. Odgovara mi
osećaj sigurnosti, gosti nikada neprave ozbiljnije probleme da bi bila
potrebna intervencija policije.
G.
Vukobratović: - Ovde se osećam i ponašam kao kod svoje kuće. Prija mi
sve! Od muzike do ponašanja ljudi koji ovde dolaze. Pošto sam ljubitelj
rok zvuka posebno mi odgovara to što subotom mogu poslušati neki od
bendova koji uživo gostuju što meni deluje opuštajuće posle naporne
radne nedelje.
Aleksandar Stefanov: - Redovan sam gost jer mi najpre odgovara sam
izgled lokala, a i muzički izbor. Većina mojih drugara deli sa mnom isto
mišljenje i što zajedno doprinosimo pozitivnoj atmosferi. Svaki slobodni
trenutak provodim u omiljenom lokalu ispijajući kafu, a subotom obavezno
sa drugarima uživamo u živoj svirci.
G. Milošević
ISTORIJA
Stari
običaji
Nešto što najbolje oslikava duh starih vremena i način življenja
naših predaka, jesu običaji i tradicija. Ranije se vodilo dosta
računa o stvarima koji se tiču nacionalnog i religijskog nasleđa, pa
se tako bez odstupanja pridržavalo mnogobrojnih kulturnih i verskih
običaja. Svako mesto u okolini Pančeva, pa i Starčevo, imalo je
svoje tradicionalne običaje.
Na
fotografiji koju objavljujemo u ovom broju "Starčevačkih", prikazan
je tradicionalni običaj karakterističan za rimokatoličko življe u
južnom Banatu.
Devojka sa slike, Starčevka, Milka Tonković, je kao i njene
vršnjakinje, od "devojčenja", pa sve do udaje, za praznike u crkvi
držala počasnu stražu kod kipa Majke Božije.
U tu
svrhu, devojke su se morale posebno i obući. Devojačka odeća za tu
priliku, podrazumevala je belu haljinu, bele cipele i specijalnu
belu krunu na glavi. Preko ramena im je bila povezana svetloplava
lenta, a s koje će strane lenta biti postavljena, zavisilo je od
toga sa koje strane devojka stražari. Nakon udaje, devojke su svoju
svetu dužnost predavale svojoj naslednici.
Današnji način i tempo života diktiraju odnos ljudi i omladine prema
tradiciji, pa je tako i ovaj običaj, poput mnogih drugih, nažalost
potpuno iščezao.
D. Mergel |
|
Upoznajmo se...
Kako
se zoveš?
- Vladimir Perić.
Kako te zovu?
- Vlada.
Kad si rođen?
- 19. septembra 1991.
godine.
Kako bi sebe opisao u jednoj rečenici?
- Ja sam čovek kojeg je
u jednoj rečenici teško opisati...
Škola?
- Gimnazija "Uroš
Predić".
Šta radiš u slobodno vreme?
- Spavam.
Koju muziku slušaš?
- Narodnu i haus.
Omiljjeni pevač?
- Zvonko Bogdan.
Omiljena pesma?
- "Ciganine, ti što
sviraš".
Šta ti je važno u muzici?
- Uglavnom ritam...
Šta te opušta?
- Dobra knjiga.
Šta gledaš na TV-u?
- "Belu lađu".
Šta ne gledaš na TV-u?
- "Farmu" i "Velikog
brata".
Omiljeni film?
- "Posetioci".
Omiljena glumica?
- Darija Nešić.
Omiljeni glumac?
- Milan Gutović.
Gde izlaziš?
- Trenutno u Inđiji.
Za koga navijaš?
- Za "PARTIZAN"!
Šta si kao mali hteo da budeš kad odrasteš?
- Inspektor.
Šta je za tebe ljubav?
- Nešto sveto.
Šta ti smeta?
- Loše gorivo na našoj
pumpi...
Čega se plašiš?
- Nikog se ne plašim!
Tvoje vrline?
- Ostavio bih drugima
da kažu.
Tvoje mane?
- Brzopletost.
Najbolji drugovi i drugarice?
- Braća Apostolovići,
Jovana Ložajić, Milica Mitić.
Šta bi poručio mladima u Starčevu?
- Samo opušteno,
rudarski!
Starčevačke brazde
Predstavljamo:
Majstorije starčevačkih domaćica - Bosiljka Lapić
Starčevačke domaćice odavno su se pripremile za predstojeće praznične
dane. Sada je vreme da se na trpezu iznese ono što je jesenas
pripremljeno. U razgovoru sa Bosiljkom Lapić, saznali smo kako se nekada
pripremala zimnica i šta se u ovom periodu najčešće koristi u ishrani.
Kako jedna iskusna domaćica priprema zimnicu?
- To je
posao koji obavljam sa pažnjom, nije mi teško i zaista uživam. Bilo bi
dobro kada bi mlade domaćice naučile da pripremaju zimnicu, ali mnoge to
ne interesuje vec kupuju gotovu hranu u marketima. Počnimo od kupusa.
Kupus je nezaobilazan u mojoj ishrani. Najpre ga očistim, izvrtim koren
i tako pripremljenog ređam u bure. Zatim, sipam so u koren, takođe sve
glavice posolim, pa to ostavim jedan dan, a onda sipam hladnu vodu.
Šta koristite od začina?
- Pored
soli, koristim biber i nekoliko zrna običnog kukuruza. Inače, češćce
upotrebljavam esenciju nego sirće. Drugi deo kupusa mi služi za
spravljanje ribanca.
Šta je to “šarena salata“?
- To je
još jedan specijalitet koji su domaćice nekada pripremale. Pored kupusa,
koristi se šargarepa, zeleni paradajz i krastavac. Ovo povrće isečem i
posolim, dodam konzervans i šećer. Tako odstoji nekoliko sati. Tu smesu
često mešam u vangli ili nekoj većoj posudi. Mešanje je važno. Nakon
toga, dolazi na red pakovanje u tegle. Pritiskam i istovremeno sipam
sirće i konzervans. Ponekad rendanim kupusom punim paprike, pa i njih
ređam u tegle, kao šarenu salatu.
Kako pripremate hren?
- Kad
izvadim i operem koren, oljuštim ga i izrendam. Tako izrendanog pakujem
ga u pripremljene tegle u koje dodajem sirće i malo šećera. Sve to može
da se začini po ukusu. Nedavno sam na našoj pijaci videla domaćice koje
ga tako pripremljenog prodaju.
Kakvu ulogu igra paprika među povrćem koje koristite za
zimnicu?
-
Papriku ređam u bure, ali kombinujem i drugo povrće. Tako rećam redove
paprike, krastavca, šargarepe, karfiola, u obzir dolazi i brokoli kao i
zeleni paradajz. Danas domaćice češće koriste i crni luk, nekada ranije
nisu. Tako je povrće spremno za turšiju.
Kako pripremate paradajz?
-
Pripremam kuvani paradajz i zelenu paradajz salatu. Najpre ga iscedim,
sečem i kuvam u loncu dok se kožica sa njega ne raspadne. Onda uzmem
presu, pa ga ispresujem i ponovo vratim da se kuva. Kad prokuva, ostavim
ga oko 90 minuta da prokisne. Nakon toga dodajem šećer, konzervans, pa
napunim flaše i stavim u kotaricu. Zatim, sve uvijem krpama, pa ređam u
ostavi. Naravno, najpre mora da prokuva i ohladi se. Paradajz salata se
priprema jednostavno. Potreban je jedan lonac, dovoljno vode u vangli,
malo začina i ljutih papričica. Kada ovo pripremim, napunim flaše i
ostavim ih da stoje pet dana. Za to vreme često menjam vodu u vangli, a
flaše ne zatvaram. Kada predviđeno vreme protekne, flaše zatvorim i tako
je salata spremna.
Bosiljka
nam, pored načina za pripremu dobre zimnice, otkriva da za spravljanje
raznih salata nikad nije kasno. Uslov je da imate dovoljno potrebnog
povrća i začina, malo vremena i dobre volje. Ostalo je stvar mašte.
Aktuelno
Ove
jeseni u Srbiji je zasejano oko 400.000 hektara hlebnog žita ili oko 14%
od ukupnih obradivih površina. U pančevačkom ataru, setvom pšenice je
obuhvaćeno oko 5.000 ha. Kapaciteti za proizvodnju pšenice su nam više
nego dvostruko veći, međutim zbog niske cene otkupa i visokih troškova
proizvodnje, ratari su odlučili da zaseju manje površine. Stručnjaci
upućuju sitne individualne poljoprivredne proizvođače na udruživanje,
što bi donekle trebalo da reši aktuelne probleme. Ovde se, pre svega,
misli na izgradnju zajedničkih silosa za prijem žita, u kojima bi
lagerovanjem mogli da sačekaju povoljnije cene ili čak da ih u određenoj
meri diktiraju i kontrolišu. Setva pšenice je završena u Starčevu. Lepo
vreme je produžilo ovaj posao i omogućilo ratarima da ga dovrše izvan
optimalnog roka. Starčevci povremeno obilaze svoje njive i prate razvoj
ozimih useva. Temperature su do polovine decembra bile nešto više od
proseka za ovo doba godine, pa su uslovi za razvoj posejanih useva i
dalje odlični. Očekuje se zahlađenje, a meteorolozi najavljuju i sneg, a
to će biti od koristi da mladu, tek izniklu pšenicu zaštiti od
golomrazice.
Savet
Pred
nama su praznični dani a to je vreme kada se konzumira hrana visoke
kalorične vrednosti. Naravno, u najvećem broju slučajeva zaboravlja se
na meru, pa su zdravstvene tegobe česta pojava. Da bismo u danima
obilnije ishrane sačuvali zdravlje, među raznim povrtarskim vrstama, u
ishrani je naročito korisno upotrebljavati hren (ren), Armoracia
lapatifolia (rusticana).
Hren je
višegodišnja vrsta. U našim uslovima cveta, ali ne formira seme.
Razmnožava se korenovim reznicama. Ova biljka u listu i korenu sadrži
trigliceride sinigrin i alil izotiocianat koji imaju izražena
antibiotska i antikancerogena svojstva. Štiti od malignih oboljenja u
različitim tkivima: jednjak, jetra, tanko i debelo crevo, mokraćni mehur
i dr. Podiže prirodnu otpornost organizma, olakšava i stabilizuje
probavu, podstiče cirkulaciju i rad srca, zaustavlja rast bakterija,
odličan je diuretik, ublažava respiratorne probleme, pomaže kod
reumatizma. Hren sadrži kompleks vitamina B: (B1, B2, B6), gvožđe i
kalcijum, a osrednje je snabdeven magnezijumom i fosforom. Bogat je
prirodnim šećerima i etričnim uljima. U starčevačkim baštama uzgaja se
na nešto manjim površinama, a domaćice ga, između ostalog, čuvaju za
spravljanje zimnice. Potrebno je samo da ga se setimo u danima kada nam
je sofra puna raznih đakonija, a poznato je da najbolje ide uz pečenje.
Može se pronaći na starčevačkoj pijaci i u trgovinama, u teglicama, po
ceni od 95 - 120 dinara.
Zanimljivost
Kukuruz
je jedino žito koje vodi poreklo iz Amerike. Pronađena polenova zrna
stara preko 60.000 godina, imaju sličnosti sa polenovim zrnima današnjeg
kukuruza. O ovoj poštovanoj i nekim narodima svetoj biljci, ispričane su
brojne legende. “Majka kukuruza je promenivši svoj božanski lik u
ljudski predstavila jednom mladom čoveku svojih pet kćeri koje su
simbolizovale pet svetih boja kukuruza: belu, crvenu, žutu, šarenu i
plavu. Kako je mladić bio jako gladan, Majka kukuruza dala mu je pun
kotao tortilje i lonac napunjen kukuruznom bozom (atolom). On nije
verovao da to može zadovoljiti njegovu glad, ali tortilje i boza behu
magično obnavljane tako da on nije mogao sve pojesti. Najzad mu je Majka
kukuruza ponudila da izabere jednu od njenih kćeri i on je uzeo Devojku
plavog kukuruza, najlepšu i najsvetiju od svih“.
Odlomak iz legende naroda Maja o poreklu kukuruza
Tržište
Starčevci se brižno i na vreme pripremaju za predstojeće praznike, pa su
gužve na pijaci uobičajena pojava. Cene agruma nešto su niže u odnosu na
novembar, a cene povrća, uglavnom su zadržale istu visinu kao prošlog
meseca.
Pijačni
dani u Starčevu su svakog četvrtka i nedelje.
Paprika |
20 - 50 din/kg |
|
Orasi |
200
din/kg |
Kupus |
20 din/kg |
|
Suve šljive |
150
din/kg |
Mrkva |
50
din/kg |
|
Jabuke |
15-35 din/kg |
Krompir |
20
din/kg |
|
Banane |
70 - 75 din/kg |
Crni luk |
45
din/kg |
|
Limun |
90 din/kg |
Beli luk |
20
din/kg |
|
Pomorandže |
55 - 80 din/kg |
Ren (u tegli) |
100 din |
|
Kivi |
100 din/kg |
Jaja |
8-10 din/kom |
|
Mandarine |
70
din/kg |
Sir |
200
din/kg |
|
|
|
Vrh
strane
|