All for Joomla All for Webmasters

Starčevačke novine

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Starčevačka muzejska postavka “Starčevom kroz vekove“ i prateća izložba starih razglednica “Kroz prozor HH veka - razglednice“ tokom novembra biće dostupni posetiocima u sledećim terminima: UTORAK i ČETVRTAK: 11-13 sati, SREDA i PETAK: 13-15 časova, NEDELJA: 13-16 sati. Ukoliko želite da posetite starčevački muzej van navedenog vremena biće dovoljno da se najavite na brojeve telefona 013/631-144 (tokom radnih dana) ili 063/56-57-52 koji je stalno dostupan.

            Građevinski radovi na hramu posvećenom Ognjenoj Mariji su završeni, ostao je  zanatski deo posla. Betonski svod nad brodom hrama i oltara je urađen kao i greda za prihvatanje drvene krovne konstrukcije. Zvonik je urađen petnaest metara,  u čijem će gornjem delu (betonskom) biti postavljena zvona.

            Starčevački folkoraši su se odazvali pozivu KUD-a “Aca Obradović“ iz Bavaništa i 22. oktobra učestvovali na koncertu pod nazivom “Veliko Acino kolo“ na kome su, pored domaćina i naših folkloraša, učestvovala društva iz Gaja i Dolova. “Neolićani“ su ovom prilikom izveli dve koreografije: “Igre iz Leskovca“ i “Igre Krivog Vira“. Nastup naših folkloraša ispraćen je velikim aplauzom.

            Pesnikinja iz Starčeva, Grozdana Crepajac, održala je tokom oktobra književne večeri u Crepaji, Glogonju, Kačarevu i Beogradu.

Naš kutak namenjen starim fotografijama Starčeva u ovom broju najstarijeg lokalnog mesečnika svojim čitaocima predstavlja razglednicu Starčeva štampanu sredinom prošlog veka. Na njoj se mogu videti crkva Sv. Mauricijusa (pogled iz smera tek posađenog parka) i Dom kulture (pogled iz pravca današnje trafike “Rafaelo“).

            “Mažoretkinje Starčeva“ osnovane su u septembru ove godine u organizaciji Plesnog studija “Lana“ iz Pančeva u saradnji sa Domom kulture. Tim polako broji sve više članova svih uzrasta, od četiri do 25 godina. Treninzi su dva puta nedeljno u prostorijama Doma  - ponedeljkom od 19 i subotom od 10 časova.

            Između 16. i 18. veka Turci su s Austrijancima vodili ratove zbog borbe za prevlast u jugoistočnoj i centralnoj Evropi. Poslednji ratni sukob ovih sila izbio je 1788. godine, a okončan 1791. Bilo je to razdoblje velikog rusko - austrijskog savezništva koje su ustanovili austrijski car Josif Drugi i ruska carica Katarina Druga. U takvim geopolitičkim okolnostima od 1787. odnosno 1788. paralelno su se odvijali Rusko-turski i Austrijsko-turski rat.

Septembarska slika moga mesta

            Radosna septembarska kraljica stigla je u pravom trenutku do mog mesta.

Page 3 of 5
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…